Pár hét alatt párizsi, bordeaxu-i és budapesti éremeső érte a verpeléti pincészetet

Varsányi Pincészet

Nemzetközi elismerések sokaságát hozta a verpeléti Varsányi Pincészetnek a nyár: alig egy hónappal a bordeaux-i Challenge International du Vin után most egy másik rangos, szintén francia nemzetközi borversenyről érkeztek jó hírek. A párizsi Vinalies versenyen mind a Grand Selection Egri Bikavér Superiort mind pedig a Grand Selection Debrői Hárslevelű Superiort ezüst medalionnal jutalmazták a hozzáértő ítészek. Ráadásul a napokban a Vinagora nemzetközi borversenyen is elismeréseket gyűjtött a pincészet: a 2018-as Grand Selection Egri Bikavér Superior elnyerte a legjobbnak járó aranyérmet. Ugyanezen a mustrán a 2020-as #Szombat és a szintén 2018-as Grand Selection Debrői Hárslevelű Superior pedig ezüst éremmel zárta a megmérettetést.

 

Idén 30 éves az Egri Borvidéken található, verpeléti Varsányi Pincészet, amelynek tulajdonosa, Varsányi Katalin szerint most érett be három évtized kemény munkája. Már az önmagában azt kihívásnak tartom, hogy egy francia borversenyre nevez az ember. Úgy pedig pláne, hogy minden évben más és más maga a verseny is és maguk a benevezett borok is. Mi most két olyan  francia versenyről is ezüstérmeket hoztunk el, ahová több ezer bort neveznek be a világ minden tájáról: az egyik a bordeaux-i Challenge International du Vin, a másik pedig a párizsi Vinalies Internationales. Ráadásul a Magyarországon megrendezett, szintén nemzetközi borversenyről, a Vinagora-ról pedig aranyéremmel távoztunk. Nagyon boldog vagyok! Örülök, hogy másik is jelzik azt, amit én is érzek: beérett a sok-sok munkánk gyümölcse!

Két ezüst Bordeaux-ból

 

A több mint 40 éves múltra visszatekintő, Bordeaxu-ban található, bourg-i székhelyű bormustrára, a Challenge International du Vin-re 40 országból érkeztek tételek, amelyeket napokon át vaktesztelt a boros szakértőkből és borfogyasztókból álló több mint 800 fős zsűri. Ennek eredményeként kapták a Varsányi Pincészet fehérborai a Médaille dArgent elismerést. Ezek a pincészet prémium termékvonalából, a Grand Selection sorozatból származó Verpeléti Olaszrizling és az Egri Csillag Superior voltak.

 

Amióta megtaláltuk az Olaszrizlingnek, mint szőlőnek a helyét, azóta gyakorlatilag folyamatosan hozza a különleges minőséget– mondja Varsányi Katalin, a pincészet tulajdonosa.A mostani ezüstös tétel a Szent János völgyéből származik, ami egy nagyon izgalmas hely. Különleges itt a talaj, vulkáni kőzet lapul a felszín alatt, ezért ilyen ásványos, tartalmas az innen származó Olaszrizling. Ráadásul az időjárásnak köszönhetően szinte minden évben túlérik, betöpped a szőlő, így magas cukortartalommal tudjuk szüretelni. Ezért aztán mind ízében, mind illatában rendkívül intenzív, aromában gazdag bor születik.Az Olaszrizling egyébként régóta a pincészet szíve csücske. Sok jó bor van, de nincs jobb mint az Olaszrizling. Ezt mondogatta mindig az apám. Részben neki is köszönhető az, hogy állandó liebling lett ebből a fajtából– mondja Katalin.

 

A Grand Selection Egri Csillag Superiorral más a helyzet. Ez a bor még csak most kapta az első nemzetközi elismerését. Az Egri Csillag egy viszonylag új borfajta, hiszen még csak egy évtizede annak, hogy az Egri Borvidék borászai úgy döntöttek, érdemes megalkotni a Bikavér fehér párját, a borvidék saját fehér cuvée-jét. Ilyen formán úgy vélem, hogy az Egri Csillag a borvidéki összefogás és összetartozás legjobb jelképe is egyben– teszi hozzá Katalin.

Két ezüst Párizsból

 

A párizsi Vinalies Internationales szintén egy nagy múltú bormustra: 27 éve rendezik meg évről-évre, ahová szintén több ezer boros nevezés érkezik szerte a világból. A bordeaux-i versenyhez hasonlóan itt is napokon át tart a vaktesztelés: több mint száz fős zsűri 5 napon át kóstol. 40 országból érkeznek különböző borkritikusok és boros szakemberek. A 100 pontos értékelési rendszerben legalább 82 pontot kell elérni az ezüstéremhez. Így születik meg a végeredmény.  

 

A párizsi Vinalies versenyen mind a Grand Selection Egri Bikavér Superiort mind pedig a Grand Selection Debrői Hárslevelű Superiort ezüst medalionnal, vagyis Vinalies d’Argent-tel jutalmazták a hozzáértő ítészek. A Debrői Hárslevelű illata szép fajtajelleges jegyekkel rendelkezik, mint a hársfa, aszalt barack, méz. A kellemes illatot követi ezen jegyek kavalkádja, amit a végén egy kis vanília zár le. Mint egy zenei alkotás: az ízek és illatok kellemes kompozíciója. 5 hektoliteres kőris hordóban érlelődött 6 hónapon keresztül.

 

Ma már kevesen tudják, de hosszú évtizedekkel korábban az Egri Bikavér mellett a Debrőit tartották a borvidék másik legismertebb márkájának. Olyan névvel bírt, hogy egy-egy tétel még az angol királyi székig is eljutott, ám a rendszerváltás előtti időkben a fajta – a Bikavérhez hasonlóan – jelentős minőségi romláson ment keresztül. Amikor apu elindult ezen a pályán, akkor az Olaszrizling és a Bikavér mellett a Debrői Hárslevelű rangját szerette volna visszaadni – ez volt az egyik fő hivatása– meséli Varsányi Katalin. Ezen a környéken, Debrőnél képes aszúsodni is a hárslevelű. Némi túlzással olyan ez a terület, mint valami mini-Tokaj– teszi hozzá.

 

Arany a Vinagora-ról

 

A VinAgora Magyarország egyetlen nemzetközi borversenye, mely tagja a legszigorúbb szakmai nívót képviselő versenyeket tömörítő világszervezetnek, a VINOFED-nek, és számos további tényező biztosítja minden egyes palackra kerülő VinAgora érem hitelességét.

 

Ezen a versenyen ért el aranyérmet a Grand Selection Egri Bikavér Superior. Ez a tétel egy testes, gazdag, hosszú ízű, illatában és ízében fűszeres és piros gyümölcsös aromákat gazdagon tartalmazó fahordós érlelésű vörösbor.Azért is fontos számunkra a Bikavér készítése, mert nem engedhetjük magunknak azt, hogy ne legyen. Ez presztízskérdés a borvidéken. Úgy gondolom, hogy ezzel is kifejezhetjük azt, hogy a borvidékhez tartozunk. Ráadásul Egert is minősíted azzal, hogy készítesz egy ilyen nagy cuvée-t– magyarázza Varsányi. Nagyon robosztus, komplex vörösbor ez. Személy szerint inkább ételekhez javaslom, önmagában én ritkán kóstolom. Hozzáteszem, hogy ez tényleg ízlés kérdése, mert ugyanakkor ez az első olyan száraz cuvée, ami akár egyedül is meg tudja állni a helyét.

 

 

 

Pár szóban a borászról

 

A sok elismerésen túl fontosnak tartom kiemelni azt, hogy mindez nem történhetne meg, ha nem tartana velünk már közel 10 éve egy igazi őstehetség. Ő Patai István a borászunk– mondja Katalin hozzátéve azt is, hogy önmagában mit sem érne a föld és a szőlő, ha nem lenne még mellette versenyképes szaktudás is. István egy erősen kísérletező jellem, amire mi a kezdetektől nyitottak voltunk. Hiszen a kísérletezésnek megvan az üzletileg erősen megalapozott oldala is. Ebben rejlik ugyanis a jövő. Istvánban pedig a végletekig megbízom, tudom, hogy nem fog beteg bort letenni az asztalra.

 

És még néhány szóban a Varsányi Pincészetről

 

Az Egri Borvidéken, azon belül is Verpeléten található borászatnak bőven van mivel büszkélkednie. A nemzetközi és hazai díjakon, az innovatív megoldásokon és természetesen magukon a borokon túl már az is komoly büszkeségre adhat okot, hogy a pincészet három évtizede folyamatosan fejlődik. Az alapító, Varsányi Lajos mindössze 2 hektárral vágott neki a nagy kalandnak, ma pedig már a gyerekei vezetésével közel 90 hektáron gazdálkodnak.

 

 

Írjon véleményt