Taroltak a kunsági borok a világ legnagyobb presztizsű roséversenyén

Kunsági borok

Három kunsági rosé is arany minősítést kapott a Le Mondial du Rosé elnevezésű versenyen, ezzel is bizonyítva, hogy a Kunsági borvidék borai a nemzetközi élvonalba tartoznak.

 

A Kunság a könnyed, gyümölcsös borok és az igazán izgalmas, jól használható pezsgők hazája, és egyben az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező magyar borvidék, amely leginkább egyszerűbb, gyorsan fejlődő, reduktív fehér- és roséborairól ismert. Idén öt magyar rosé is arany minősítést kapott a Le Mondial du Rosé-n, ezek közül három a Kunsági borvidék kiváló bora: a Frittmann Néro Rosé 2020, a Szentpéteri Borpince Cabernero 2020, valamint a Font Kunsági Cabernet Sauvignon Rosé 2020.

 

A Le Mondial du Rosé a világ legrangosabb roséversenye. 2004 óta találkoznak az Union des Oenologues de France borászai Cannes-ban, hogy három napot azzal töltsenek, hogy sok-sokvaktesztelés segítségével felmérjék a világ számos pontjáról érkező rosékat.

 

A rosé borokra világszinten folyamatosan az igény, a fogyasztók nem szűnő lelkesedéssel várjáka minőségi tételeket évről évre. Egyre többen keresik ezt a bort, egyre több lehetőség van őketkóstolni, és egyre nagyobb a fejlődési lehetőség is ebben a műfajban. A rosénak már nincs szüksége hype-ra, az elmúlt években bizonyította létjogosultságát. Azért is jött létre ez a verseny, hogy végrea rosé is megkapja a kellő figyelmet. A Le Mondial du Rosé versenyen a díjazott borok vagy arany, vagy ezüst minősítést kapnak. Ezek a minősítések valódi értéket képviselnek mint az eladások, mind a minőségben való eligazodás tekintetében.

 

Az eredmények kapcsán Frittmann János a Kunsági Hegyközségi Tanács elnöke és az egyikaranyérmes bor készítője a következőképp nyilatkozott: Nagyon büszke vagyok a borvidékünkre. Ez a verseny is újra visszaigazolta, hogy a gyümölcsös, ivású borok készítésére a Kunságiborvidék az egyik legalkalmasabb.

„Természetesen nagyon örültünk, amikor megtudtuk a hírt, de az is nagyon nagy öröm, hogy a borvidéken rajtunk kívül még ketten aranyat kaptak – mondja Font Gábor, akinek roséját szinténaranyérmmel díjazták. – Ez az egész borvidéknek elismerés és megerősítés, hogy kiváló roséborokat tudunk készíteni. Ami a saját borunkat illeti, tudtuk, hogy ez egy jó bor, és hogy vannak esélyei, ez a visszacsatolás pedig megerősített bennünket, hogy jó úton járunk.”

Szentpéteri Attila hozzátette: „Fontosnak tartjuk, hogy megmérettessük borainkat mind a hazai, mind a nemzetközi terepen, hiszen az eredmények jó visszajelzést jelentenek a munkánkhoz. Nagyon örültünk a díjnak, és a másik két kunsági aranyéremnek is. Nagy siker ez az egész borvidék számára. Jól mutatja, hogy a roséborok itteni stílusa nagyon megfelelő, és borainknak méltó helyük van a nemzetközi mezőnyben. Megerősítést jelent, hogy ebben van az erő, erre érdemes a jövőbenis építkezni.”

 

Írjon véleményt