Az erős középmezőnyben, 11. helyen végzett a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjén

Bocuse d’Or 2021

Rendkívül magabiztos és kiegyensúlyozott versenyzéssel Veres István és a magyar csapat végül a 11. lett a világ legrangosabb szakácsversenyén.

 

Ahogyan már a verseny előtti sajtóanyagban is írtuk, minden idők legrendhagyóbb versenye zajlott az elmúlt napokban Lyonban. A szokásos január végi időpont helyett először tavasz végére, majd szeptember végére halasztották minden idők legnagyobb presztízsű szakácsversenyének döntőjét. A résztvevő országok maximális felkészültséggel vettek részt a Bocuse d’Oron, és a zsűri egyöntetű véleménye szerint nagyon kiegyenlített versenyzésnek lehettünk tanúi. Magán a versenyen tehát kevéssé érződött, hogy lassan két év járványhelyzet után került megrendezésre, a távolmaradt országok, a helyszín előtt felállított egészségügyi sátor és a félig üres lelátókon kívül a verseny színvonalán nem hagyott nyomot a vírus.

 

A SIRHA verseny-rendezvényeinek végig volt magyar vonatkozása, hiszen az egyik műsorvezető Jókuti András volt, aki lehengerlő stílusával nagyban hozzájárult a hangulathoz.

 

 

A résztvevő csapatoknak a szokott módon két ételt kellett készíteniük.

Ami a hústémát illeti, a Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kaptak a csapatok, tehát mindenkinek ugyanolyan tálon kellett bemutatni a hústémát. A tál kiegészült egy fém edénnyel, ebben egy „ragut” kellett tálalni. Ez lett a hús harmadik köreteleme, amelyet zöldségekből és magvakból készítettek a csapatok

A szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellettprezentálni, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat hústémája a következő elemekből tevődött össze: Brezírozott marhastefánia. Kétféle vegán burgonyaköret: konfitált burgonya hagymadzsemmel, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel. Ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. Zöldség friccasse. Brokkoli és sült cékla saláta tormával és almával.

Az elviteles téma előétele ratatouille tart konfitáltparadicsommal volt, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal. A főétel garnélával töltött derelye volt, amely fehér paradicsom szósszal, grillezett paradicsommal és garnéla bisque-kel került a magyar csapat elviteles dobozába. Desszertként paradicsom-eper-bodza baba készült.

A Bocuse d’Or 2021-es döntőjén a következő eredmények születtek:

 

Social Commitment díj: Columbia

Legjobb commis: Svájc

A legjobb elviteles téma: Svédország

A legjobb hústál: Izland

 

Bronz: Norvégia

Ezüst: Dánia

Arany: Franciaország

 

 

A SIRHA Lyon területén felállított magyar stand az egész kiállítás alatt vonzotta a nemzetközi szakembereket. A látogatók közelebbről is megismerhették a magyar gasztronómia néhány gyöngyszemét, és persze a kiváló magyar borokat is. Ennek azért is van most kiemelt jelentősége, mert 2022 márciusában Magyarországon kerül majd sor a Bocuse d’Or európai válogatójára.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia éppezért gőzerővel készül a következő versenyre, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását.

 

Ételfotók: bocusedor.com
Versenyfotók: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d’Or Akadémia
 

Írjon véleményt