Flaska Borbár – ahol bor a lelke mindennek

Flaska Borbár 2021

Almási Ádám már tapasztalt vendéglátós és sommelier volt, amikor 2018 decemberében rátalált a Tompa utcában arra a kiadó üzlethelyiségre, amit ma Flaska Borbárként ismerhetünk. A frekventált, mégis békés helyen található borbáron látszik, hogy egy szerelemprojekt terméke, az odafigyelés és a precizitás az éjszaka legutolsó pohár borán is érződik. A tulajjal a kezdetekről, a jelenről és persze a borkínálatukról beszélgettünk.

 

Elég különleges a borbár neve. Hogyan lett Flaska?

Sokáig nem volt nyerő ötletem, aztán mikor édesapám születésnapjáról tartottunk vissza testvéremékkel kocsival, beírtam a Google-ba, hogy régi boros eszközök. Ekkor jött velem szembe a flaska és a furmint szó, mint a borbár lehetséges nevei. A feleségemnek az előbbi tetszett, ezért azt választottuk. Főleg, hogy már nagyjából tudtuk, hogy fog kinézni a hely, a flaska szó pedig jól illett a belső tér hangulatához.

 

Mennyi idő volt, míg az ötletből valóság lett, és kinyitott a Flaska?

Korábban egy másik hely üzletvezetője voltam, a sommelier mesterséget is kitanultam. Egy idő után úgy voltam vele, ideje felnőni, önállósodni, és megnyitni a saját helyem. 2018 decemberében fedeztük fel ezt a Tompa utcai helyszínt, kezdetben még egy másik helyre is képbe jött, de végül erre esett a választásunk. Karácsonyra már a miénk volt az üzlethelyiség, újév utáni első munkanapon már festettünk, 2019 februárjában megnyitottunk.

 

 

Mi változott leginkább  a nyitás óta?

Először csak keddtől szombatig voltunk nyitva, nem akartunk menüztetni, de aztán kiderült, hogy van rá igény, a mai napig van ebédmenünk. A nyitás óta természetesen a személyzet száma is nőtt, de a legnagyobb mérföldkő vagy elismerés az volt, amikor az egyik vendég szólt, hogy egy nívós lap beválogatta a Flaskát az ország tíz legjobb borbárja közé. Mindez azért is esett rendkívül jól, mert az újságíró inkognitóban érkezett, nem mondta, hogy cikkírás miatt rendel. Miután elolvastam a cikket, sikerült összeraknom, hogy az egyik vendégünk, aki Facebookon is öt csillagosra értékelt minket, lehetett valószínűleg az az újságíró, aki beleírt minket a cikkbe.

 

Mielőtt a borokról kérdeznék, mesélj az ételeitekről!

Klasszikus, Krúdys magyaros ételeket készítünk, picit újragondolva. Nem is az ízeket variáljuk át, hanem inkább a textúrákat. Egy brassói szűzérme flaskamódra esetében például az ízeket szétszedjük a krémekben, mártásokban, de az étel összességében nézve olyan ízvilágú, mint amit megszokhattunk és megszerettünk. A karantén alatt újra kellett tervezni a működésünket, csináltunk például a „Flaska házhoz megy” akciót, amikor kéthetente online tartottunk rendhagyó főzőórákat. A résztvevőknek vákuumozva kiküldtük az alapanyagokat, utána Google Meeten bejelentkeztek, mi pedig lépésről lépésre megmutattuk, hogyan készítsék el az ételeiket.

 

 

Most pedig térjünk rá a lényegre, a borokra.

Naturális, kézműves borok közül lehet nálunk válogatni, melyek attól naturálisok , hogy nem tartalmaznak semmilyen íz- vagy színfokozó szert, sem adalékanyagot. A borok ízét három dolog határozza meg leginkább: a termőhelye, az évjárata és persze maga a borász, akinek az a célja, hogy a szőlő természetes ízeit, aromáit zárja palackba. Több boros rendezvényünk is volt és lesz is, például az élőzenés bor & jazz estek, novemberre pedig borvásárt tervezünk.

 

 

Flaska Borbár címe: 1094 Budapest, Tompa utca 17/b

Facebook: Flaska Borbár 

Írjon véleményt