A modern, kortárs India hangulata és a Bollywoodi életérzés

Bombay Budapest

A Bombay Budapestben izgalmas ételkreációkat álmodtak meg a professzionális séfek, akik India különböző megyéiből származnak és onnan hozták magukkal Budapestre a 21. századi indiai konyha ízeit.

 

A Bombay Budapest egy 25 éves barátság megkoronázása, ugyanis a négy tulajdonos negyedévszázados kapcsolatot ápol. Az étterem ötlete 2017-ben fogalmazódott meg egy repülőúton – Máltára indultak krikettezni. Mindannyiuknak egészen más a szakmája, különböző területen sikeresek.Azonban, ahogyan ez lenni szokott, annyira el voltak foglalva a saját családi és üzleti kötelezettségeikkel, hogy nem maradt idejük egymásra. Útközben felmerült, hogy ha erre az utazásra tudtak időt szakítani, akkor egymásra is tudnának gyakrabban.Ha már közösen töltik az idejüket, miért is ne legyen ennek valami kerete: üzemeltessenek egy közös éttermet. Mivel mind a négyen mással foglalkoznak, így mindenki beletette azt, amiben profi.

 

 

Nem hagyományos, de hiteles

Először a Gozsdu udvar környékén kerestek helyet, ám mivel nem a turistákra szerették volna építeni az éttermet, hanem a cél a magyarokból álló törzsközönség kialakítása volt, így az 5. kerületre vetődött a tekintetük. A magyar gasztronómiamár-már ikonikus környékén, az Október 6. utcában nyitották meg a helyet. A lepukkant helységet három éven keresztül építették és újították fel, így volt idejük azon is gondolkodni, hogy miféle étterem legyen. Mi az, ami hiányzik Budapestről?Innen jött az ötlet, hogy nincs autentikus indiai szórakozóhely. Egyikük azt mesélte, hogy többször ütközött abba a problémába, hogy amikor a rokonok meglátogatták, vagy üzleti ebédre szeretett volna valahova elmenni, nem talált olyan helyet, ahová szívesen elvitte volna a vendégeit. Nincs autentikus indiai szórakozóhely. Indiában ugyanis két dolgot értenek szórakozás alatt: a gasztronómiát és a mozit. A maiindiai ember nem a parkba, hanem moziba és vacsorázni viszia gyerekét, mesélték.

 

 

Így fogalmazódott meg bennük, hogy olyan éttermet akarnak, ami a mai modern Indiát képviseli, nem a 20 évvel ezelőttit. Nem a klasszikus értelemben autentikus, és semmiképpen semhagyományos, sokkal inkább hangulatában adja vissza a jelenkor Indiáját, ami visszaköszön a díszítésen, a tálaláson és az ételek minőségén is.

Az étlapra tekintve is láthatjuk, hogy nem egy hagyományos étterembe ültünk be, hanem kreációkkal kápráztatják el mindegyik érzékünket. A látványkonyhában ugyanis végignézhetjük, hogyan készülnek a finom fogások, vagy a naan kenyér, a szakácsok pedig India különböző megyéiből származnak, így egy csipetnyit más-más variációkat, ízeket tudnak kombinálni. Sőt, a professzionális csapattal közösen „tanulmányúton” is jártak, mielőtt összeállították volna az étlapot: elutaztak Mumbayba és Újdelhibe is, hogy meglessék, mik most a gasztronómiai trendek.

 

 

Modern, kortárs

Vallják, három alapszabálya van egy étteremnek: a minőség, a felszolgálás és hangulat. Igyekeznek minden részletben átadni a vendégnek a mai indiai miliőt, folyton próbálnak ezen dolgozni. Épp ezért szinte minden alapanyagot onnan szereznek be.

A tányérokon inkább kóstoló jellegű ízutazás vár bennünket, mellyel átfogó képet igyekeznek adni az országról. arra törekednek, hogy szinte pontosan olyan ízvilágot szolgáljanak fel, amit akár Mumbayban is kapnánk.

Népszerű ételeik az Új-Zélandról származó bárány, a Szent Jakab kagyló, a tenger gyümölcsei leves és (főleg a hölgyek körében) a superfood saláta. Ez az étel azoknak is remek választás lehet, akik azt gondolják, hogy csípős, zsíros, hizlaló ételekkel fognak találkozni, vagy kicsit tartanak a markáns fűszerezéstől. A vegetáriánus előételek és főételek külön oldalt kaptak az étlapon, az édesszájúak pedig ötféle desszert közül választhatnak, mind saját kreálmány. Van közte mindenmentes, az ételallergiával élőkre is gondolva. Nagy kedvenc a Gulab Jamun sajttorta, és a narancsos pite.

 

 

Világbajnok koktélok

Az itallap összeállításában és az ugyancsak indiai ihletésű koktélok kitalálásában nem akárki, mint Nagy Zoltán, az ország legjobb bartendere segített. A borlap pedig szintén egy kiváló szakember, a háromszoros magyar bajnok sommelier,Szik Mátyás nevéhez fűződik. Nem bízták a véletlenre, de ha csinálják, akkor csinálják a legjobban, tették hozzá.

A háromszintes épület dizájnján a barátok ízlése tükröződik. Minden szinten van saját bár, lehet külön rendezvényeket is tartani. A földszinten bepillantást engednek az ételek világába. Itt nincs titok, itt található a látványkonyha, ahol többek között frissen készítik a naan kenyeret is. A hangulatos hely abszolút alkalmas születésnapi összejövetelek, házassági évfordulós vacsorák, különleges családi ünnepségek vagy baráti összejövetelek helyszínéül, ha egy nem szokványos étteremre vágynak. A kérésnek megfelelően tudják díszíteni is az elszeparálható helyiségeket, és extra igényeket is tudnak teljesíteni, például elkészíteni olyan ételt, ami nincs az étlapon. A négy barát büszkén mondhatja, hogy nagyon jók az eddigi visszajelzések és már most tele vannak foglalásokkal az évvégi időszakra.

 

Bombay Budapest címe: 1051 Budapest, Október 6. utca 17.

Facebook: Bombay Budapest 

Fotók: Bombay Budapest 

Írjon véleményt