Heti Borajánló Kovács Antal sommelier-vel 2. – Zichy Birtok Tokaji Pezsgő “Zichy Anna” 2019

Kovács Antal sommelier

Zichy Birtok Tokaji Pezsgő “Zichy Anna” 2019
 
A második világháború előtt, Magyarország volt az egyik legjelentősebb európai pezsgő exportőr, s bizony fogyasztását illetően is előkelő helyet foglaltunk el a rangsorban. Akkoriban mindig találtunk alkalmat pezsgőfogyasztásra, s ha nem volt, akkor kreáltunk egyet. Majd, mind sok minden más, a pezsgő is kiment a divatból. Jelenleg még mindig elmondható, hogy a hazai pezsgő forgalom több, mint 90%-a az év utolsó hónapjára esik. No meg persze születésnapok, különböző fontos események alkalmával is előkerül, ha egyáltalán. 
 
Megvallom, én sem pezsgőspohárral a kezemben nőttem fel, nagyon sokáig számomra is egyet jelentett az ünnepek italával. Mígnem 2021. derekán, ráéreztem a pezsgő igazi ízére. A pezsgő egy életérzés. Szó szerint felpezsdít. Jókedvet hoz és vidámságot. Teljesen mindegy, hogy szombat este fogyasztod egy gálavacsorán, vagy csütörtök reggel az omletted mellé, feldobja a napodat. Ennek felismerése szinte egyik pillanatról a másikra jött számomra, a gyakorlati alkalmazását azonban még gyakorlom. Véletlenül sem adom fel, s egyre jobban megy. Ma már ott tartok, hetente legalább egyszer felbontok egy jó pezsgőt. Van, hogy egyszerűen csak azért, mert megérdemlem.
 
A kedvenc pezsgőim egyike, a Tokaji Zichy Szőlőbirtokon készül. Alapítója Gróf Zichy Aladár, aki hegyaljai szőlőültetvényeit a Waldbott családtól vásárolta. A közel 30 hektáros birtokon döntően furmint, kisebb részben muskotály és hárslevelű szőlőfajták találhatóak. A Birtok ültetvényei Mád, Szegi, Tarcal és Sárospatak határaiban fekszenek. Az ültetvények felújítását és korszerűsítését követően, végül 2015-ben kezdtek borászattal foglalkozni. A pezsgőt úgy késztik, ahogy az Champagne-ban is történik. Amikor a “Zichy Annát” kóstolom, mindig azt érzem, hogy stílusában Champagne- , karakterében Tokaj jut érvényre; szépen, jól, elegánsan.
 
Világos szalmasárga szín. A pezsgő illatában a termőhely egyedi, elegáns ásványossága kér figyelmet, amit a muskotály kifinomult gyümölcsössége emel egy még magasabb szintre. Kóstolva száraz, savai lendületesek, teste könnyed hatású, ám kellően telt. Aromájában a termőhelyé a főszerep, amit felsejlő gyümölcsös karakter ölel körbe hosszan, méltóságteljesen. Pazar pezsgő, igazi remekmű, kétségtelenül az egyik legszebb a hazai piacon. Különleges alkalmak nagyszerű koronaékszere, ugyanakkor első osztályú ételkísérő. Elsősorban szárnyas- és halételekhez, salátákhoz, tojás ételekhez, spaghetti carbonara mellé, kagylókhoz, rákokhoz, érlelt sonkákhoz ajánlom kísérőként. Meg szinte mindenhez, amihez csak megkívánjuk!
 
 

Írjon véleményt