Vakcina fagyi és különleges pizzák a Mester utcából

Impasto pizza

Tavaly hatalmasat robbantott az Impasto a koronavírus-vakcinák ihlette fagylaltjaival, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek. A tulajdonos hamarosan újabb mestervizsgát tesz Olaszországban, hogy hamisítatlan itáliai ízekkel kényeztethesse a budapesti pizza- és fagyi rajongókat.

 

Mesélj nekünk kérlek, mi változott nálatok az elmúlt évek alatt?

Folyamatosan fejlődünk, ez fontos. Mindig keresek új dolgokat, új technológiákat, alapanyagokat és ezek felhasználásával próbálom szélesíteni a kínálatot és javítani a minőséget. A kevésbé népszerű pizzákat lecseréltük és próbáltunk helyettük nem túl hétköznapi, inkább érdekesebb variációkat tenni az étlapra. Ilyen például a körtés-gorgonzolás pizza mandulával. De idényjellegű kínálatunk is van, mint asütőtökös alapú pizza sonkával és bivalymozzarellával. A pizzaszelet is nagyon népszerű, úgyhogy azoknak a méretét is megnöveltük, nagyobbak a szeletek. Az eljáráson is változtattunk, még kevesebb élesztőt használunk, mint eddig, és több mint 48 órán át kelesztjük, hogy még könnyedebb,még emészthetőbb legyen a tészta. A süteményekben a beszállítókon változtattunk, most a Hisztériával dolgozunk együtt. Ezen kívül van saját készítésű, olasz recept alapján készült tiramisunk és panna cotta is. Fagyiban mindig vannak érdekesebb ízek a megszokott klasszikusok mellett.

 

A covidos ízek?

Hú, az robbant! Ekkora sikerem még soha semmivel nem volt. Nem gondoltam volna, hogy ekkora visszhangja lesz, mondtam is egy riporternek, milyen szororú, hogy kiteszem a szívem-lelkem egy jó fagyi elkészítésével, és mi lesz a vége? Az alapján ítélnek meg, hogy beleszúrok egy injekcióstűt és Astra Zenecának nevezem el. Mondjuk 70 ezer kattintást ért el az a bejegyzés és azóta is folyamatosan megkeresnek különböző médiumoktól, elképesztő helyekre jutunk el.

 

Milyen sokat számít egy kis újítás…

Igen. Az egész ötlet egy olasz cukrásztól jött, aki marcipánból csinált egy vírus alakú sütit, és hatalmas sikert ért el vele. Elgondolkodtam, hogyan lehetne ezt fagyiból megcsinálni. Végül az lett a koncepció, hogy a különböző koronavírus-vakcinák származási helye ihlette ízeket elneveztük az oltásokról. Az ázsiai beütésű kókuszos-maracujás lett a Sinopharm, egy vodkás fagyit csináltunk az orosz Szputnyiknak és az amerikai Johnson&Johnson pedig egy cheesecake fagyi lett.

 

 

A vendégek is szerették?

Igen, fotózták is, meg minden, az egésznek tök jó hangulata volt. Ugyanakkor kaptam negatív kritikát is, volt, aki szerintsértő, hogy ezzel viccelünk, holott emberek halnak meg, de nem ez volt a lényege. Úgy láttam, hogy a többség azért vette a poént. Nyáron volt egy olyan fagyink is, ami a Felcsúti manna névre hallgatott. Napraforgópasztát csináltam, amit sárgabaracklekvárral kevertem ki, de ennek sem volt olyan nagy sikere, kaptunk érte hideget-meleget….

 

Lesznek még újdonságok?

Persze, folyamatosan töröm a fejem. Idén bővültünk is egycsavaros fagyizóval, hogy kedvezzünk azoknak, akik jobban szeretik a lágy fagyit. Januárban Olaszországba utazom, ahol a következő olasz mestervizsgát teszem le, maestro gelatiere leszek, azaz okleveles fagyimester. Nagyon sok új technika és alapanyag jött be, például csökkentik a cukor mennyiségét, és próbálják helyettesíteni más természetes összetevőkkel. Afagylaltnál nagyon fontos, hogy a cukor nem csak édesít, hanem testet is ad és az olvadáspontot is szabályozzák vele. Az olaszoknál már csak 12% cukortartalmúak a fagyik, a miénk 18-24% közöttiek.

 

Ha meglesz a mestervizsgád, mennyire szeretnéd majd továbbadni ezt a tudást?

Erre is megvannak fejben az ötletek, ám nagyban befolyásolja, hogy mennyi időm lesz. Mindenképpen fogok csinálni 1-2 hetes kurzust, ha nem is hagyományos vizsgát. Úgy gondolom, hogy az országban nagyon sokan szeretnének megtanulni jó fagylaltot készíteni, nekik szeretnék segíteni, ha nincs lehetőségük kint megtanulni.

 

Impasto pizza címe: 1095 Budapest, Mester utca 40-44.

Facebook: Impasto Pizza 

Írjon véleményt