Étel & bor ajánló Kovács Antival

Kacsacomb lilakáposztával és krumplis knédlivel

Kacsacomb lilakáposztával és krumplis knédlivel

 

Ez a fogás nem túl komplikált, borválasztás szempontjából mégis sok tényezőt kell figyelembe vennünk.
 
Az első tényező, maga a kacsa jellegzetes aromája. Ehhez igazodva, olyan bort válasszunk mellé, amely nem csak kellően karakteres, de megfelelően intenzív aromával is rendelkezik. Ez jöhet a különleges talajból (pl. vulkáni kőzetek), a kései szüretből (koncentrált aromák), vagy akár magából a fajtából (buké szőlők) is.
 
A második, a káposzta elkészítése. Persze ahány ház, annyi szokás, de talán elmondható, hogy a többség édesebbre készíti, s nyilván vannak akik kevésbé. Induljunk ki abból, hogy most egy édesebb verzióval van dolgunk. Ilyenkor életbe lép az ételek és borok társításának egyik legfontosabb, alapvető cikkelye;  “amennyiben az étel édes (vagy akár csak édeskés), a hozzá társított bor legyen nála egy árnyalattal édesebb”. Megjegyzem, a bor édesség érzete nem csak maradék cukorból származhat. Egy magasabb alkoholtartalom (13,5%+) simán előidézheti, az úgynevezett alkoholédességet. Egyszerűen megfogalmazva; amennyiben száraz bort szeretnénk küldeni ebbe a küldetésbe, legyen az egy magas alkoholú darab.
 
A harmadik szempont, a krumplis knédli teltsége, vagy ha úgy tetszik “volumene”. A lényeg egyszerű; egy könnyű bor elvész mellette. Ha pedig a nedű még savas is rendesen, akkor éket vág a knédli íz-struktúrájába. Tehát testes borban gondolkodjunk mindenképp.
 
Mindezek után jó ha tudjuk, a kacsához nem csak vörösborok, de bizony fehérborok is társíthatók érdemben. A rózsaszínre sütött kacsamell esetében nyilván a vörösborok felé billen a mérleg nyelve, de egyéb esetekben kétesélyes a játék. Szóval a felvázolt szempontokat figyelembe véve, egy különleges fehérbor mellett döntöttem.
 
 
AM-Tokaj Pince Tokaji “Absolutio” Furmint & Hárslevelű 2017
 
Cukortartalom 4.2g/l. Ez bizony száraz.
Savtartalom 5.2g/l. Már ránézésre is tudható, hogy gömbölyű savérzetet nyújt.
Alkohol 16%. S meg is érkeztünk. Ez az érték nem csak tüzessé teszi a kortyot, de bizony az ételünknek megfelelő édességet is meghozza; noha száraz tétellel van dolgunk, félszáraznak fogjuk érezni.
 
Az étellel összekóstolva egészen különleges összjáték részesei leszünk. Részben hasonlóságokon- , részben ellentéteken alapuló harmóniát hoztunk létre. Illetve az ételek és borok társításának egy tankönyvi szintű alapvetését is megélhetjük, ha képesek vagyunk jól olvasni a sorok között. A különleges bor felemeli a maga szintjére a nem túl komplikált fogást, s így egy magasabb szintre emelkednek az asztali örömök. 
 
A bor:
 
Közepes intenzitású aranysárga szín. Illatában gazdag vulkáni ásványosság kér figyelmet, érett-, lédús fehér húsú gyümölcsök kíséretében. Kóstolva félszáraz érzetű, gömbölyű savérzet, húsos test, tüzes alkoholérzet, ásvány orientált ízaromák és aszalt gyümölcsök jellemzik. Utóíze meglepően hosszú. Fogyasztásra teljesen készen álló, komplex karaktert mutató bor, amely különlegesen komoly beltarmi értékekkel bír. Igazi nehézbombázó. Elsősorban különleges pillanatok bora ez. Amennyiben ételben gondolkodunk, elsősorban rusztikus sertéssültek (tarja, csülök, …), kacsa- és libasültek mellett látom helyét az asztalon. De egy vajpuhára készített marhapofa mellett is nagyot fog domborítani, ezt megígérhetem!
 
 
Webshop: Pinceáron
 

Írjon véleményt