Vendégünk, Nemes Dóra-Mentes Anyu

Mentes Anyu

Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodójának neve nem ismeretlen azok számára, akiknek valamilyen ételintoleranciája van. A Dívány újságírójának első, elsöprő sikert arató kötete után nemrégiben megjelent második szakácskönyve, amelyben közel hatvan recept segít az életmódváltásban és a megszokott ízek mentessé varázslásában is.

A szerző családi indíttatásból kezdett mentes receptek megalkotásával foglalkozni. 2019 nyarán derült ki kiskamasz ikreiről, hogy inzulinrezisztensek, és egyiküknek gluténmentesen is kell az ételeket elkészíteni, azóta foglalkozik elszántan a témával. „Ekkor döntöttem el, hogy elsősorban olyan mentes recepteket fogok kutatni, fejleszteni (vagy a hagyományos recepteket átalakítani), amelyek önmagukban, a hozzávalók (például a zöldségek, gyümölcsök, az alternatív lisztek, keményítők) miatt mentesek, egészségesek, nem azért, mert sima liszt helyett gluténmenteset használunk.”- szerepel a könyv előszavában.

 

 

A receptek között megtalálhatóak a könnyű és gyors reggelik, az ízletes levesek, az izgalmas főfogások, de édes és sós sütik, meg persze nassolnivalók is.

Gyors, egyszerű, kipróbált receptek gyűjteményét tarthatja kezében az olvasó, amiket válogatós gyerekeken és nem mentesen táplálkozó családtagokon, barátokon is teszteltek, csillagos ötösre. Noha az internet is tele van receptekkel, sajnos gyakran kiderül, hogy nem finomak, nem működnek, nem azt kapjuk tőlük, amit vártunk. Ezeket a recepteket az amúgy is aranyárban kapható mentes alapanyagokkal végigpróbálni sokszor nagy veszteség. Ez a könyv iránytű, amelyre bármikor támaszkodhatunk, így nemcsak pénzt, de időt és energiát is spórolhatunk vele, mondta a Díványnak adott interjújában Nemes Dóra. Elmondása szerint a szakácskönyv az életmódváltóknak is hasznos lehet, hiszen minden étel tápértéke pontosan, adagokra vetítve megtalálható a receptek mellett.

A kötet készítői mindemellett nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a könyv ne csak szép, igényes, tartalmas, de szakmailag is megbízható legyen. Éppen ezért a Mentes Anyu Szakácskönyve folytatása komoly csapatmunka keretében készült, a recepteket Szarka Dorottya dietetikus ellenőrizte szakmailag, valamint a könyvben két izgalmas mentes receptet jegyez Bicsár Attila kreatív séf is. A közel hatvan receptet Ruzsovics Dorina csodás fotói illusztrálják. A könyv elején Dorkától található egy nagyon alapos kisokos is.

 

Nem mindegyik recept mindenmentes, de mindegyik mentes valamitől. Majdnem mindegyik recept gluténmentes (csak azok a teljes kiőrlésű receptek nem, amelyek kifejezetten a nem gluténmentesen étkező IR-esek, cukorbetegek és életmódváltók kedvéért kerültek bele). A többségük tejmentes, nagyon sok a vegetáriánus és vegán recept (Mentes Anyu gondolt atojásmentesen étkezőkre is), és természetesen a receptek hozzáadott cukormentesek is.

Az első kötet kiadása óta folyamatosan bővül a Mentes Anyu közösség. Az IR-diétát követők és a gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegetáriánus vagy vegán ételek rajongói körében egyértelműen hiánypótló a régóta várt, új kötet, de ahogy Dóra fogalmaz azoknak is iránytű lehet ez a kiadvány, akik még csak most indulnak el az úton és új ötleteket keresnek.

A könyvet a FeminaShopban lehet megvásárolni, kizárólag online.

 

 

 

 

 

 

Írjon véleményt