Egy falat Bali reggelire

Zileat

Egy falat Bali reggelire, Budapest legkeskenyebb épületében!

Az augusztus közepén nyílt Zileat elhozott nekünk egy falat Balit és egzotikumot. A komoly reggelizőkultúrával bíró ország hangulata annyira magával ragadta Zíliát, hogy eldöntötte: hazahozza és megmutatja Budapest legkeskenyebb épületében is, milyen jókat lehet enni reggelire.

 

Hogyan indultatok, mikor tervezted el, hogy reggelizőt nyitsz?

Mindig is érdekelt a gasztronómia, főleg ez a reggelizés és brunch vonala, de úgy 5-6 éve tört elő az érzés, hogy egyszer nagyon szeretnék nyitni egy ilyen helyet. A bruncholás kultúrája az elmúlt 7-8 évben egyre erősebben jelen van nálunk is, de úgy igazán 4 éve erősödött fel bennem ez a vágy. Volt szerencsém eljutni 3 hétre Balira, ahol elképesztőhagyománya van a reggelizésnek. Már az utazás előtt kinéztem, hogy melyik nap melyik helyre megyünk reggelizni, végigkóstoltam mindent, és álmodoztam róla, hogy egyszer szeretnék egy ilyen helyet. Talán onnan is jött ez a dzsungelvilág-hangulat, ami visszaköszön a dekorban, de szinte az egész dizájnt a barátommal közösen álmodtuk meg. 

 

Készítesz is ételeket?

Nem, van egy séfünk, de a menüt én állítottam össze. Határozott elképzelésem volt arról, hogy mit szeretnék, beleszőve a külföldi tapasztalataimat. Plusz szerettem volna valami olyat megvalósítani a, Zileatben aminek nincs párja, ami nem megszokott itthon. A tálalásra nagyon nagy figyelmet fordítunk, illetve nagyon adunk arra, hogy minőségi alapanyagokból, házi készítésű ételeket szolgáljunk fel, a szakácsaink igazán tehetségesek és sokat foglalkoznak az ételekkel.

 

Mondanál egy-két olyan ételt, ami jellemző a helyre és nagy kedvenc a vendégek körében?

Kiemelném például a Dreamy-Crepes névre hallgató signature desszertünket, ami egy túrós palacsinta vaníliasodóval, bogyósgyümölcs-szósszal, cukor meteorral, gyümölcsökkel a tetején tálalva. Ezt egyszerűen imádják! Megemlíteném még az eggs benedictet és az avokádótoastot. Mivel nemrégiben bisztrómenüvé alakítottuk a kínálatunkat, a késői reggelizés lehetősége mellett déltől este 9 óráig bisztró a la carte étlapunk is van. Ezen van egy szintén nagy kedvenc, a mini hamburger trió, házi coleslaw salátával: kecskesajtos, libamájas és marhahúsos. De a hagymaleves croutonnal és olvadt sajttal a tetején, a pulled pork szendvics, a Gambas Pil-Pil és a burratta, amit rózsaszín céklaporral hintünk meg, pirított kaláccsal és házi készítésű pestóval tálalunk is szintén ott van a kedvencek listáján. A desszertek közül van egy kék, smoothie bowlunk aminek az a különlegessége, ha már ez a Bali vonal bejött, hogy a fagyasztott gyümölcsökből álló alaphoz kék spirulinát adunk. Ez egy természetes és roppant egészséges alga, a smoothie pedig ettől lesz kék, nem valami mesterséges színezőanyagtól. Úgy tálaljuk, mintha egy kis strand lenne: napernyővel, bogyós gyömölcsökkel, házi gluténmentes granolával, kókuszreszelékkel és chia maggal.

 

Ahogy látom spéci a kávégép, a kávé is az?

Specialty kávéval dolgozunk, a KTRL pörkölőtől. Van egy brazil kávénk, ami már-már a sötét pörkölésű olaszos kávéra hajaz és a csokoládés ízjegyek jellemzőek rá. Illetve van egy etiópunk, ami savasabb, savanykásabb, gyümölcsösebb, de mindkettő világos pörkölésű. A presszóhoz inkább az etiópot ajánljuk a savassága miatt, a brazilt pedig a tejesebb kávékhoz.

 

 

Mikor vagytok nyitva?

Hétköznapokon fél 9-től 9-ig, hétvégén pedig 9-től 9-ig. Késői brunch hely vagyunk, tehát délután 3-ig lehet reggelizni, déltől estig pedig, ahogyan említettem, van bisztrómenü is.

 

Gondolom, a hétvégén már foglalni kell asztalt, ha valaki biztosan át akarja élni az élményt.

Igen, érdemes előre foglalni, de mindig hagyunk szabad asztalokat a betérő vendégeknek is.

 

Találkozhatnak itt egyébként veled a vendégek?

Igen, nem csak benézek, hanem dolgozom is, bár nem tudom még meddig a várandósság miatt. De ezzel is szeretném személyesebbé tenni a helyet. Most érzem igazán, hogy milyen az, amikor olyan munkája van az embernek, amit szenvedélyből, szívvel-lélekkel csinál. Nagyon szeretek az emberekkel találkozni, beszélgetni, ezért is vagyok itt szinte reggeltől estig. Nyilván azért is, mert fontos  a visszajelzés mindenkitől, ezeket folyamatosan gyűjtöm, és ezek alapján, ha szükség van rá, akkor változtatunk, ha nem, akkor meg örömkönnyekkel elteszem a jó kritikákat.

 

Zileat Brunch Bistro címe: 1013 Budapest, Döbrentei utca 22.

Facebook: Zileat Brunch 

Írjon véleményt