Kovács Anti- Szicíliai szardíniás spaghetti & Bor

Kovács Antal Sommelier

Van az úgy, hogy bizonyos fúziós ételek percek alatt születnek a konyhában, de olyan esetekről is tudunk, amikor évtizedek, sőt, évszázadok történései idézték elő bizonyos fogások megszületését. Például, amikor egymáshoz közeli kultúrák találkoznak félúton, vagy amikor fontos kereskedelmi útvonalak mentén alakul ki egy-egy étel úgy, hogy a szakácsok generációi adják tovább a receptúrát az utódoknak, akik lépésről lépésre csiszolnak rajta valamit. Ezek az ételek, utólag vizsgálva szinte fejlődéstörténeti törvényszerűséget rejtenek magukban. S valljuk meg, gyakran gyakran ezek a legizgalmasabbak.  Az ilyen történelmi fúzió egyik jeles példája a pasta con le sarde, ami nagyszerűen elegyíti az olasz és az arab konyha egy-egy szeletét. Valószínűleg senki sem tudná minden kétséget kizáróan levezetni pontos eredetét, de története több száz esztendőre nyúlik vissza, ez egészen bizonyos.

Sok változata létezik, ám az olasz konyha által ihletett szardínia, édeskömény és szardella, valamint az arab konyhára jellemző mazsola, sáfrány és fenyőmag egyikből sem hiányozhat.

Nevével ellentétben, nem a szardínia az egyetlen hal a receptben, hanem bizony a szardella is legalább annyira fontos hozzávaló, hiszen ettől lesz az ételnek igazán átütő hal íze, noha aroma intenzitás kapcsán a szardíniát sem kell félteni. Sok recept a szardínia konzervre építkezik, de érdemes kipróbálni egyszer a friss verzióból is; sokkal szofisztikáltabb, mondhatni drámai a különbség. A fogás egy másik különösen fontos hozzávalója az édeskömény. Ha valaki olyan helyen él, ahol megterem a vadon élő – aminek kicsi a hagymája, extra intenzív az aromája és vastag levelekkel rendelkezik – , akkor mindenképp ezt ajánlott használni. Vagy marad a termesztett verzió, ami egyébként szintén nem rossz.

 

Borválasztás szempontjából az étel gazdag aromája, valamint a mártás krémessége a tészta legfontosabb paraméterei. Az előbbi miatt én főleg vulkanikus termőhelyről származó, ásványos aromájú fehérborokban gondolkodom, utóbbihoz pedig úgy tudunk legjobban illeszkedni, ha a bor magasabb alkoholú és krémes felszínű. Ezért választottam hozzá a somlói Kancellár Birtok Olaszrizlingjét kísérőként. A bor ízig-vérig somlói. A bazalt szó szerint folyik az ízében, a teste sűrű, savai pedig úgy adnak lendületet a kortynak, hogy közben inkább tűnnek kereknek, mint dominánsnak. Kiegyensúlyozott, fineszes borkülönlegesség, ami ételkísérőként mindig elegánsan teszi a dolgát az asztalon.

 

Kancellár Birtok Somlói Olaszrizling

 

Közepes intenzitású szalmasárga szín, a pohár falán szép olajos feltapadást mutat. A bor határozott illatában ásványos karakter (egyértelműen a bazalt teszi le itt a névjegyét), lédús fehér húsú gyümölcsök és szőlő (!) aromái bontakoznak ki szépen. A Kancellár Birtok féle olaszrizling kóstolva száraz, szinte sós, gömbölyű savak, szépen melegítő alkohol érzet, izmos test, zamatos kő-juice élmény bontakozik ki a kehelyben. Utóíze figyelemreméltóan hosszú, a korty lenyelése után percekkel is érezni. Masszív szerkezetű, tartalmas, mégis életteli olaszrizling, amely az ehhez hasonló krémes tésztaételekhez szenzációs kísérő, de egyébként a sertés- és a kacsasülttől sem kap szívrohamot az asztalon, ezt garantálhatom.

 

Bor link:https://pincearon.hu/collections/termekek-type-bor/products/kancellar-somloi-olaszrizling

Kovács Antal Instagram: Kovács Anti, kövessétek 

Webshop: Pinceáron

 

Írjon véleményt