A fánk mindenkié

Fánk

A FÁNK, így csupa nagybetűvel sokunknak az, amit nagymamánk sütött nekünk gyerekként! A kézzel tépett lyukacsos könnyű tésztát a sárgabarack lekvárba mártogatva egyszerűen másik dimenzióba léptünk. A fánknak pedig most van itt az ideje, hiszen megkezdődött a farsangi szezon, vele a mulatságok és a nagy lakomák.

 

A fánk mindenkié!

Bizony a fánknak sok “úrinép” is rajongója volt. Marie Antoinette királyné, XVI. Lajos hitvese inkognitóban vett részt egy álarcosbálon, ahol megéhezett és egy mézeskalácsostól vásárolt egy fánkot, ami annyira ízlett neki, hogy az egész kosárral megvásárolta. A legenda szerint a mézeskalácsost előkeríttette és az udvari szakácsnak betaníttatta a receptet. Így történt, hogy a fánk az urak asztalára került. A kezdő “konyhaművészek” gyakran félnek a fánk elkészítésétől, talán pont a fent leírtak miatt, mert azt hisszük, hogy olyan jó soha sem lesz mint a nagyié, pedig de! Mutatjuk is a receptet és vágjatok bele. Süssetek jó sokat és vigyetek a szomszédoknak, barátoknak is, az öröm garantált!

 

VP_OÁ_Fánk_05

 

Bevásárlólista (szomszédolós vagy nagycsaládos adaghoz)

1 kg liszt, 4 dl tej, 50 g élesztő, 20 dkg vaj, 10 tojássárgája, RCVC (reszelt citromhéj, vaníliás cukor), csipet só.

 

Így készítsd!

A lisztet mérd ki egy tálba és csinálj egy kis lyukat a közepébe. Szórj bele vaníliás cukrot és öntsd rá a langyos tejet. Mehet rámorzsolva az élesztő, majd szórj rá pici lisztet. Ez utóbbi melegen tartja és szépen látszik mikor megérett a “kovász”, ugyanis fel fog púposodni. Mehet bele a szobahőmérsékletű vaj, a porcukor, a tojások sárgája és a reszelt citromhéj. Most kezdheted a melót, gyúrd a tésztát! A kelt tészta él-hal a dögönyözésért, szóval elrontani nem tudod! Persze ha van dagasztógéped, akkor átpasszolhatod a melót. A tészta akkor van “kész”, ha szép sima a felülete, szépen gömbölyödik és elválik a deszkától. Hagyd kelni 45 percig, majd sodord ki 1-1,5 cm vastagságúra. Tetszőleges méretben szaggathatod. A gyerekek odavannak a mini fánkokért, szóval lyukasakat is lehet gyártani, így mindenki örül és van nagy, meg kicsi is. A klasszikus nagyifánkra csak porcukrot szórj és már lehet is csapatni a lekvárral. Ha kreatív kedvedben vagy, a lyukas fánkokat mártsd olvasztott fehércsokiba és szórd meg színes cukorkákkal, esetleg csíkozd meg étcsokival!

 

 

Írjon véleményt