7+1 érdekesség a Gundel múltjából

Gundel Cafe Patisserie Restaurant

Nemrégiben a leghíresebb magyar étteremben jártunk, ahol Kőrössy Zoltán tulajdonos nem csak az újra megnyitott éttermet mutatta be, hanem temérdek érdekességet is elárult a Gundel történetéből. Ezek közül szemezgettünk most, ti tudtátok ezeket?

 

1. A Gundelnek annak idején közel 1000 személyes terasza volt! Benyúlt majdnem egészen az állatkert japánkert részéig. Épp ezért egyben az alapvetően problémája is az volt, hogy a nagy, nyári terasz mellett kicsi volt a belső tér. Ezért kellett kibérelniük a Gellért szállót, hogy át tudják teleltetni a csapatot, így míg nyáron 200, télen 50 fős személyzet volt csak.
 
 
 
2. A beszámolók alapján a két világháború között volt olyan május 1-je, amikor 3500 tányér ételt szolgáltak fel. Az bődületesen sok, gyakorlatilag 12 másodpercenként vittek ki egy tányért. Ez elképesztően nagy volumenű pörgés és ételmennyiség, manapság nincsenek is ilyen éttermek, talán a menzák kivételével.
 
 
 
3. Tévhit, hogy elitista és drága hely lett volna a Gundel. Megtudtuk, hogy a terasznak és az étteremnek különböző területek voltak, az érkező vendég pedig tudta, hogy az ő társadalmi rétegének megfelelően hol kell helyet foglalnia. A terasz első része volt a sörkert, ide nyugodtan leülhettek mondjuk a fiatal katonák a barátnőjükkel. A pincér pedig tudta, hogy a meglévő étlapról mit ajánljon, arra trenírozták őket, hogy kinek mit szabad ajánlani.
 
 
 
4. Ehhez kapcsolódik egy történet, amiről van írásos feljegyzés is. Egyszer nagyon leteremtették az egyik felszolgálót, mert a sörkertben helyet foglaló vendégnek primőr uborkasalátát ajánlott. Talán kevesen tudják, de a kígyóuborka csak az 1920-as években jött be hozzánk Bulgáriából, korábban nem volt. Emiatt gyakorlatilag drágább volt, mint egy főétel a sörkertben. Felszolgálóként pedig egy ilyen ételt ajánlani valakinek, akiről tudnia kell, hogy nem engedheti meg magának, hatalmas baklövés, önmagában egy sértés. A Gundelnek pedig ez a kínos jelenet nem fért bele, hiszen minden vendég elégedetté tétele ugyanolyan fontos volt.
 
 
 
5. A sörkertben az alábbi ételeket fogyasztották az emberek: virsli lében, sósperec sörrel, főtt tojás pörköltszafttal. Ma úgy mondanánk, hogy comfort foodok. Ezek remekételek voltak, de semmiképpen sem a luxus kategóriát képviselték.
 
 
 
 
6. Tudtátok, hogy Latinovits Zoltán, Bujtor István és Frenreisz Károly is itt rohangált gyerekként az udvaron? Sőt, Latinovits saját bevallása szerint „éppen Krúdy Gyula bácsi asztala fölött” született. Édesanyjuk ugyanis az alapító Gundel Károly lánya volt, így rengeteg időt töltöttek az étteremben.
 
 
 
7. A Gundel a legjelentősebb magyar ízkombinációk szülőhelye. A jelenleg ismert magyaros konyha alapjai innen vannak. Itt született a bakonyi gombaragu, a paprikás mártás, a somlói galuska és természetesen a Gudel-palacsinta is.
 
 
 
 
 
8. A Magyarországra látogató külföldi hírességek nagy részének bakancslistás volt a Gundel. Filmsztárok, világhírű zenészek, művészek fordultak meg itt, akik után asztalokat neveztek el. Ülhetünk akár Antonio Banderas, Sylvester Stallone vagy Angelina Jolie asztalánál és szívhatjuk magunkba az élő történelmet.
 
 
 
 
 
Bukovenszki-Nagy Eszter 

Írjon véleményt