Keresik az év Gasztrohős Díjas vendéglátóhelyeit!

Gasztróhős 2022

A Felelős Gasztrohős Alapítvány az Eisberg támogatásával indít versenyt olyan felelősen innovatív vendéglátóhelyeknek, akiknél kiemelt szerepet kap a hazai alapanyagok használata. A Gasztrohős Díj 2022 – Hazai körforgásban versenyre jelentkezők a szakmai zsűri és a közönség elismerése mellett több mint 800.000 forint értékű hazai termékekből, alapanyagokból álló “zöldítő” ajándékcsomagért szállhatnak versenybe.

 

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 10 éve foglalkozik a fenntartható gasztronómia népszerűsítésével hazánkban. A környezetvédelmi tanácsadás és a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés mellett tavaly, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Gasztrohős Díjat, mellyel minden évben egy-egy aktuális témára reagálva szeretnének kiemelni az adott témában példaértékűen működő vendéglátóhelyeket. Habár a pandémia rányomta bélyegét a vendéglátó szektor működésére, pozitív hozadékaként említhetjük, hogy egyre több étterem fordult hazai beszállítók, termelők és alapanyagok felé.

 

“Az idei évben szeretnénk kiemelni és egyfajta “jó gyakorlatként” bemutatni azokat a vendéglátóhelyeket, akik kiemelten használják a hazai alapanyagokat. Ahogy a nemzetközi gasztronómiai trendekben is meghatározó az adott régióra jellemző alapanyagok használata, fogások kínálata, úgy itthon is egyre gyakrabban találkozhatunk újra felfedezett zöldségekkel, gabonákkal és hagyományos tartósítási technikákkal is. Emellett a határ zárások miatt az éttermek kénytelenek voltak a hazai piac felé fordulni; többen rájöttek, jó minőségű alapanyagokat kínáló termelőket találni itthon is. A díjjal az a célunk, hogy ezt az irányt erősítsük és kiemeljük az így működő vendéglátóhelyeket, ezzel példát mutatva a szektor szereplőinek és a vendégeknek is.” – mondta el Kiss-Szabó Eszter az alapítvány kommunikációs vezetője.

 

A Gasztrohős Díj – Hazai körforgásban versenyt idén a több éve hazánkban is sikeresen működő, a minőséget és a fenntarthatóságot is fontos értékként kezelő Eisberg Hungary Kft. támogatja. “A Felelős Gasztrohős hasonló értékek mentén igyekszik pozitív változást elérni a hazai gasztronómia fenntartható fejlődésében, mint azt az Eisberg teszi. Úgy gondoljuk, a pozitív erőknek össze kell fogniuk. Nem a nagyságrend, hanem az értékrend számít: az Eisberg salátaüzem professzionális termelésirányítási és minőségbiztosítási rendszereit szeretettel állítjuk a hazai kisebb, értékek mentén, korrektül építkező vállalkozások szolgálatába. A frissesség művészet -valljuk. Ám egyben felelősség is. Egy irányba tartunk, ezért is támogatjuk örömmel a Felelős Gasztrohős csapatát ezen az úton.” – mondta Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezetője.

 

A 2022-es díjra február 19. és március  6. között várják a vendéglátóhelyek jelentkezését. Az elbírálás szempontjai között a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is szerepel, valamint a nevezőknek lehetőségük van arra is, hogy megindokolják, miért ők érdemlik az elismerést. A jelentkezők közül, a szakmai zsűri választja ki a tíz legjobb versenyzőt – akik a közönség díjért versenyezhetnek- , valamint a szakmai díjazottat. A bírák között a vendéglátásban ismert és elismert személyek kapnak helyet; Mautner Zsófia, gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, Szende Gabriella, fenntarthatósági aktivista, a Vendéglátás magazin főszerkesztője, Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője, Horváth Boldizsár, biogazdálkodó agrármérnök és a Farm2Fork ügyvezető tulajdonosa valamint Segal Viktor, chef, gasztronómiai tanácsadó, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja.

A díjazottak a szakmai elismerés mellett értékes ajándékcsomagot nyerhetnek, többek között a CleanEco, a Grapoila, a RAKUN Dobozközösség, a Funky Forest és a Fajszi Paprika hazai és környezetbarát termékeivel.

 

A díjátadót március 24-én a SIRHA Budapesten rendezik a szervezők egy Fenntarthatósági konferencia keretein belül. További információért érdemes követni a Felelős Gasztrohős Alapítványt a közösségi média felületein és ellátogatni a Gasztrohős Díj weboldalára.

 

Keresőszavak:

Írjon véleményt