A texasi barbeque megérkezett Fótra – The Pit BBQ & Cajun

The Pit BBQ & Cajun 2022

Sercegő fa, az ízlelőbimbókat csiklandozó illatok. Fóton egyedülálló étterem nyílt, a The Pit BBQ & Cajun, ami igazán különleges helynek számít, hiszen ez Magyarország első olyan autentikus texasi barbeque és louisianai cajun étterme, ahol olyan tradícionális ételeket kínálnak, mint a Gumbo, az Etouffée vagy a Jambalaya.

 

A texasi BBQ még valamennyire ismert, a cajun konyha már kevésbé Magyarországon. Egy új, egyedülálló étterem ezeket az ízeket kínálja, a tulajdonos, egyben séf pedig igazi szakértő a témában, helyben tanult, a külön az erre a konyhára “szakosodott” iskolában.

Az étterem különlegessége, hogy a séf a texasi The Art Institute of Houston – Culinary Arts hallgatójaként ismerte meg az autentikus texasi BBQ és louisianai cajun konyha elemeit, és álmodta meg Magyarország első ilyen jellegű tematikus konyháját, ahol a hagyomány találkozik a gasztronómia új trendjeivel. „Sok különböző stílusú emberrel tanultam és dolgoztam együtt. Tanulhattam egy igazi BBQ bajnok kezei alatt, valamint részt vehettem önkéntesként a houstoni BBQ versenyen is, ahol a csapat közönségdíjazott lett” – mondja Levák Gábor, tulajdonos és séf.

A tradicionális amerikai ételek mellett az étlapon olyan új és kifinomult kreációk is jelen vannak, melyek ötvözik az eleganciát, a régiók egyediségeit, a kultúrát és az ízvilágot, ugyanolyan összetéveszthetetlen, egyedi stílusban, mint ami az éttermet is jellemzi.

 

 

A Cajun konyha különlegessége párosul a BBQ ízvilágával

Az évszázadok óta egymással keveredő kultúrák hozták létre Louisiana-ban a cajun konyhát. A különlegessége, hogy helyi alapanyagokból alakította át a francia gasztronómiát. A cajun konyha eredetileg a vidék konyhája volt, a fogások rusztikusak, és lassú tűzön sokáig főzik őket. Az ételek alapja a zeller, a zöldpaprika és a hagyma szentháromsága. Az összetevők között a konyha használ folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemel a fogásokba. A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának. A legismertebb alapanyag a marhaszegy, de a tépett disznóhús is meghatározó szereplő. A húsfüstölés eredetileg német és cseh bevándorlókkal jutott el Amerikába, ez volt a texasi BBQ őse. A különböző kulturális találkozásokból adódóan kialakult a BBQ és a cajun kapcsolata is. Az utóbbi fűszereit és az előbbi sütési technikáját alkalmazva izgalmas végeredmény jön létre.

A húsokat házi fűszerekkel, szószokkal és tökéletesen elkészített köretekkel tálalják, melyek közül nem maradhat ki a hagyományos amerikai saláta, a coleslow sem. Ha pedig egyszerre több finomságra vágyik a vendég, akkor a BBQ-tál megfelelő választás azoknak, akik egyszerre akarják megízlelni a húsok páratlan ízvilágát. A marhahús kedvelőknek a BBQ mellett 3 féle steakkel is kedveskednek, amelyek minőségi és finom angus marhahúsból készülnek.

 

 

 

Jambalaya, Gumbo, Etouffée

A texasi és cajun konyha számos izgalmas étellel rendelkezik, ami Magyarországon még kevéssé ismert.  Ilyen például a jambalaya, ami a cajun és a kreol konyha jellegzetes étele: rizses, csirkés egytálétel Szentháromsággal, házi andouille kolbásszal, okrával. A gumbo tradicionálisan sötét rántással és csirkecombbal készülő louisianai leves, okrával és házi andouille (marha) kolbásszal, amit hagyományosan rizzsel tálalnak. De mi az az Etouffeé? Egy népszerű Louisiana-i egytálétel: friss folyami rákragu, Szentháromsággal és házi fűszerekkel főzve, rizzsel tálalva.

 

***

A The Pit BBQ & Cajun Fóton, a Fehérkő utca 7-es szám alatt található. Az étterem belső elrendezésben és hangulatban is próbálja az ételekről alkotott elképzeléseinket megalkotni, hogy a vendégek ne csak az illatok, hanem a környezet miatt is úgy érezzék magukat, mintha Texasban vagy Lousiniana-ban járnának. Az étterembe látogatók a BBQ húsok széles választékával találkozhatnak. A húsok házi fűszerekkel és szószokkal párosulnak, tökéletesen elkészített köretekkel, melyek közül nem maradhat ki a hagyományos amerikai saláta, a coleslow sem.

 

The pit BBQ & Cajun címe: 2151 Fót, Fehérkő út 7. 

Facebook: The Pit BBQ 

 

Írjon véleményt