Te kibírsz egy vacsorát a mobilod nélkül?

Vak Varjú étterem 2022

Kapcsold ki a mobilod, és élvezd az ételed! – ez a mottója az idén harmadik alkalommal megrendezett Mobilmentes hétnek, amely talán még sosem volt ennyire aktuális, mint manapság. A VakVarjú étteremcsalád szervezte mozgalom célja, hogy telefonnyomkodás helyetta családi élmények kerüljenek a középpontba.

 

 

Álszentség lenne mindenért az internetet és a digitális technológiát okolni, mégis tény, hogy a fokozott online jelenlét, melyet az eddig soha nem tapasztalt karantén időszak, a digitális oktatás és a home office csak fokozott, alapjaiban változtatta meg a mindennapjainkat.

A Mobilmentes hét apropója az, hogy kiszakadjunk a sokak számára csak kényszer szülte virtuális élettérből, az izoláltságból és újra megtanuljunk egymásra figyelni, közösségi élményként gondolni a közös étkezésre. Az akció keretein belül azok a családok, akik vállalják, hogy az étkezés idejére megszabadulnak a telefonjuktól, a gyerekmenüre az étterem vendégei. Bónuszként pedig az érdeklődő szülők számára egy olyan online kerekasztal beszélgetés is készül, amelyben a szervezők által felkért szakértők osztják meg egymással a véleményüket, tapasztalatukat arról, hogyan kezeljük otthonunkban az új, digitális életterünket.

 

 

Mobil OFF, Élmény ON

Nagyon sok család jár hozzánk ebédelni, vacsorázni, és gyakran szembesülök azzal, hogy a szülők az egymással és a gyerekekkel való beszélgetés helyett a mobiljukba mélyednek. Jómagam négygyermekes apaként pontosan tudom, milyen fontos része a minőségi családi életnek a közös étkezés, ami nap mint nap lehetőséget ad, hogy kapcsolódjunk a szeretteinkhez. Azt vallom, ilyenkor vétek mobilozni, így hát nálunk otthon, az asztalnál nincs telefon. Ezért nem volt kérdéses három évvel ezelőtt, hogy csatlakozunk a mozgalomhoz, és örülnénk neki, ha minél több család részt venne benne – fejtette ki véleményét Semsei Rudolf, a kampányt szervező VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

 

Mint minden kezdeményezésnek, ennek is komoly célja van, tette hozzá Szántó Mónika, a Mobil OFF, Élmény ON mozgalom egyik életrehívója, az okosON Egyesület Elnöke.

Mozgalmunk immáron négy éve azon dolgozik, hogy széles körben tudatosítsa a családokban, hogynemcsak a gyerekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is oda kell figyelnünk arra, hogy ne szippantson be minket teljesen az online tér. Különösen fontos üzenet ez manapság, amikor már szinte elképzelhetetlen, hogy függetlenedjünk a világhálótól. Legyünk okos használói az okos eszközeinknek, és tudatosan szabályozzuk a használatukat. Például étkezés közben ne digitális „kütyükkel” próbáljuk lekötni a kicsiket, illetve mi se a telefonunkat nyomogassuk, hanem egymás társaságában élvezzük az ételünket, ezáltal az életünket is.”

 

A Mobilmentes hét keretében, február 28-a és március 6-a között, azok a családok, akik vállalják, hogy a VakVarjú éttermekben az étkezés ideje alatt az asztal közepén található dobozba helyezik el kikapcsolt mobiltelefonjaikat, 14 év alatti gyermekeiknek az étterem ajándéka a gyerekmenü. A részvétel alapfeltétele az előzetes asztalfoglalás, mely során a Mobilmentes hétre kell hivatkozni.

 

Facebook: VakVarjú 

Írjon véleményt