Agáta konyhája

Agáta konyhája 2022

Agáta konyhája címmel új sorozat indul a GastroGuide-on. Hogy mit csinál majd Agatha a konyhájában? Most kiderül!

 

Hogyan kezdtél főzni?
 
Olyan helyen és családban nőttem fel, ahol nagyon fontos volt a jó minőségű étkezés. Az egyik testvérem ennek köszönhetően szakács lett, aki jelenleg Prágában él és dolgozik. Karlovy Varyban születtem, ami nem csak a gyógyvizekről és a filmfesztiválról híres, de a magas minőségű gasztronómia is jelen van.. Kitűnő éttermek és szállodák működnek, nem beszélve a kiváló cukrászdákról. 
 
 
Mikor kezdtél el teljesen önállóan főzni?
 
Vendéglátó és kereskedelmi iskolát végeztem, így elég korán beleláttam a gasztronómiai titkaiba. De igazából a szüleim és a nagyszüleim által kedveltem meg a főzés és sütés tudományát. A családunk szlogenje, hogy “nálunk a férfiak is jól főznek”. Bármennyire is elfoglaltak voltak a szüleim, mégis megtudták oldani, hogy minden nap friss alapanyagokból változatosan főzzenek nekünk. Így amikor édesanya lettem, elég gyorsan ráéreztem a főzés varázsára. Később férjemnek köszönhetően – aki sommelier – a bor és étel kapcsolatával is megismerkedhettem. Mi nem az ételhez választunk bort, hanem a borhoz kreálunk ételt. 
 
 
Azért ahhoz, hogy ilyen spontán módon főzzünk, már tapasztaltabb szakácsnak kell lenni?
 
Igen, de az édesanyám is ilyen beállítottságú volt, spontán főzött. Sokat jártam vele piacra
vásárolni. Ha meglátott egy szép zöldséget, vagy húst, azonnal tudta, hogy mit fog belőle készíteni. Én is ilyen vagyok. Nem szoktam megtervezni, hogy mit fogok főzni. A legjobb az, amikor a piacon találom ki, hogy mi kerül az asztalra. Ezt főleg tavasszal élvezem, amikor rengeteg a kínáltban a friss, szezonális alapanyag. 
 
 
Honnan ispirálódsz még?
 
Sok szakácskönyvem van a világ minden tájáról, de manapság a világhálón rengeteg jobbnál jobb gasztro-videó recept is található. Tehát sok helyről gyűjtök inspirációt, ám a családi recept gyűjteményemhez mindig visszatérek. 
 
 
Sütiket is készítesz?
 
Erre azt szoktam mondani, hogy Budapesten kiváló cukrászdák és pékségek vannak. De viccet félretéve, a sütés nem az erősségem, persze azért tudok sütni. Van, hogy kenyeret, vagy kiflit sütök, de csak módjával. 
 
 
Vannak kedvenc receptjeid?

Anyukám és nagymamáim nagyon jó recepteket hagytak rám, de mint azt minden háziasszony tudja, egyetlen étel sem sikerül kétszer ugyanúgy. Már csak az alapanyagok változó minősége miatt sem. Ezért kedvenc receptem, vagy ételem sincs. Sőt, a korral az ízlésem is változik, így mindig más és más alapanyagokat preferálok. 

 
 
Soha nem fordult meg a fejedben, hogy írj egy szakácskönyvet?

Nem, ezt inkább meghagyom a szakmának. Én csak egy háziasszony vagyok, aki a családjának és barátainak szokott főzni. 

 

 
Van kedvenced a világ más tájainak konyháiból?

Természetesen igen. A közép-kelet-európai konyha a kedvencem a változatossága és a sokszínű alapanyag használat miatt, de az összes konyha felé nyitott vagyok. Különösen érdekesnek tartom az indiai és az izraeli konyhát.

 

 
Vannak szakácsok, akik inspirálnak vagy akiket követsz?
 
Igen, sok ilyen van. Az interneten keresztül napi szinten követem őket, illetve az utazásainknak köszönhetően, sokuk ételeit is volt már szerencsém megkóstolni. 
 
 
 

Írjon véleményt