Libanon közelebb van, mint gondolnád!

Baalbek Budapest

Helyi szakácsokkal vár az újranyitott Baalbek

A három év után visszatérő Baalbek a Belgrád rakpartra varázsolja a Közel-Keletet. A helyi szakácsoknak hála itt olyan fogásokat kóstolhatunk végig, amiket még egy bejrúti sem tudna megkülönböztetni a nagymamája főztjél.

 

A név okkal csenghet ismerősen az arab világ szerelmeseinek, hiszen a Baalbek 2015-ben már elhozta hozzánk a libanoni konyhát méghozzá olyan minőségben, hogy azzal bekerült a top100 hazai étterem közé is.Az étterem most megújult étlappal, de a megszokott színvonalon tér vissza. A helyszín ezúttal a Duna-part, ahol pazar panoráma mellett, a tavaszi napfényben élvezhetjük az arab konyha remekeit. A változásokról a régi-új menedzser, Mostafa mesélt nekünk, ő maga ugyanis már itt van a kezdetektől fogva.

 

 

 

 

A csapat nagyrészt lecserélődött a covid miatt, de a szellemiség megmaradt: nem kollékként, hanem családként tekintünk egymásramondja a férfi, aki már 32 éve dolgozik a vendéglátásban. A konyhai stáb vezetői szinte mind évtizedes nemzetközi tapasztalat birtokában érkeztek ideaz Arab Emirátusoktól Kanadáig, és igazi szenvedéllyel végzik a munkájukat.

 

Minden alkalommal új ízekkel találkozhatunk

 

 

 

Amit Bejrútban kapsz, és amit itt elkészítünk, aközött gyakorlatilag nincs különbség. Bizonyos alapanyagokat külön kellett megrendelnünk, mert itt helyben nem találtunk hasonlót” teszi hozzá a séf, Nizar, akinek csapatát Ismael és Ahmed egészíti ki.

 

 

 

Aki még csak most ismerkedik a libanoni konyhával, annak érdemes a klasszikusokkal, humusszal vagy tabouleh-vel, azaz friss petrezselyemsalátával indítani. Folytathatja sish tawouk csirkével, vagy épp muhammarával, ami magvakban, így például kesudióban és pisztáciában gazdag.

 

 

 


A tradicionális ételeink közé tartozik még a kibbe labanieh, azaz a frissen főzött joghurt kibbével és fehér rizzsel, ahogyan az édesanyám is készítette. Vasárnaponként, amikor későn kelünk, szeretjük fettivel indítani a napot, ami pirított lepénykenyér csicseriborsóval és joghurttal. A személyes kedvencem pedig a quiona salátánk, amit a feleségemnek is így készítek, mert nagyon egészségesmondja Nizar.

 

 

 

 

Az édesszájúaknak ajánlható az idősebb generáció kedvence, a mohalabieh tejes pudig, vagy épp a kunafa, az olvasztott sajttal töltött, sült grízes tészta, amit Libanonban jellemzően egy nagy kenyéren tálalnak. A magyarok szeretik a ghazlieh-t is, ez itt fagyival és vattacukorral díszítve kerül az asztalra.

 

Érdemes kipróbálni a több kis fogásból álló, hideg vagy meleg mezzét is, ami idővel egyre nagyobb teret kap majd a kínálatban. Ha mezzét rendelünk, egyszerre több ízt is végigkóstolhatunk. Az összetevőket illetően sem kell töprengenünk, hiszen minden fel van tüntetve az étlapon. De mi a helyzet az italokkal?

 

 

 

Az étkezést méltóképp zárhatják a libanoni borok, de van saját recept alapján készült limonádé, arab fekete tea és marokkói zöld tea is. Választhatunk az arab és török kávék közül, vagy akár az úgynevezett fehér kávét” is kipróbálhatjuk, ami rózsavízzel készül. Az italok nagy része egészséges, hiszen gyógynövények, például fahéj és ánizs adják az alapjukat emeli ki Mustafa.

 

A menedzser még hozzáteszi: egyetlen libanoni étteremben sem találunk ma olyan választékot, mint a Baalbekben, ahol az étlap ráadásul gyerekmenüvel is kiegészül. Éppen ezért érdemes ide többször is ellátogatni, hiszen a kínálat folyamatosan alakul, így minden alkalommal új libanoni ízekkel találkozhatunk.

 

Baalbek Budapest címe: 1056 Budapest, Belgrád rakpart 22.

Facebook: Baalbek 

Fotók: Molnár Dani, Pucher Adrienn

Keresőszavak:

Írjon véleményt