Marischka, egy szertelen, populáris és laza loft étterem

Marischka Budapest

Dizájn, tér, luxus és zöldellés: ezek a szavak jutottak elsőként eszembe az indusztriális Marischka láttán. Az újonnan nyílt, trendi és nem utolsó sorban kutyabarát loft étterem mennyezetéről páfrányok lógnak, szikrázóan színes tányérokkal operálnak, a hatalmas terek pedig olyanok, mint egy mély levegővétel a fojtó nagyvárosi miliőben.

 

Az indulás nem függetleníthető az étterem felett működő luxus apartmanhoteltől, amely a legmagasabb színvonalat képviseli, Európai szinten is. Az ingatlan egy harmincas években épült ipari épület, melyet felújítottak és a tervek szerint lakásokat, üzlethelyiséget és éttermet alakítottak ki benne – a ház különböző részei így összefüggenek.

 

 

Luxus kontra popularitás

Mindez azzal az elképzeléssel született, hogy a zárt épületben és az otthonokban tapasztalható, tapintható abszolút luxust, megközelíthetetlenséget ellenpontozzák a könnyen szerethető, populáris, nagy, sok embert vonzó, mozgalmas, laza, fesztelen étteremmel. A Marischka semmiképpen sem hajaz a csinált eleganciára – ehhez a szellemiséghez alakították a dizájnt, választották a személyzetet, az ételeket és az árazást is. A dizájn visszaadja a ház indusztriális jellegét, de a növények finomítják a megjelenést, ezzel is erősítve az ellentétezést és egyben az egyensúlyt. A személyzetet is a kedvesség, finomság jellemzi: mindig mosolygósak, és szeretik, amit csinálnak, a rutint pedig csak a jó értelemben ismerik, ami látszik is.

Nem bisztrókonyhát, hanem egy magyaros étlapot szerettek volna összeállítani. Kicsit rizikós volt, hogy a kínálat szinte már a menzába hajlik, hiszen ugyanúgy megtalálható rajta a főzelék vagy a rakott krumpli, mint a rántott hús vagy a hagymás rostélyos, desszertek tekintetében pedig a mákos guba, szilvás gombóc és túrógombóc vagy a crème brûlée – de bátraké a szerencse alapon belevágtak. Ez adja a gerincét az étlapnak, emellett pedig a dinamikusan, néhány naponta változó táblás ajánlatból választhatunk. Az itt megjelenő négy-öt fogás hozza a modernebb vonalat azoknak, akik szeretnének elrugaszkodni a paprikás csirke világától és merészebb ízvilág felé hajlanak; de ugyanúgy megtalálják a vega, a vegán és a különféle mentes étrendet követő vendégek is a nekik szóló ételeket. De “mindennmentes” ételeket az étlapon is találhatunk szép számmal.

A séf egyébként felsőkategóriás, luxus környezetből érkezett, aki azonnal megértette a koncepciót. Az ő közreműködésével a járt ösvény és az álmodozás szabadsága találkozik a Marishka konyhájában.

 

 

“Szikrázó koktélok, sikkes pezsgők”

Az itallapon elképesztő ötlettel és tehetséggel elkészített koktélkompozíciók bűvölnek el, amelyeket kifejezetten a Marischkába álmodtak meg. Emellett nyolcféle gin tonik, válogatás a Kárpát-medence jellemző boraiból és egy nagyon széles rövidital szortiment várja azokat, akik szeretnének bározni, munka után lazítani egy ital mellett vagy barátokkal fesztelenül csevegni és koktélozgatni. Ennek nem lehet akadálya a nyitvatartás sem, minden nap 11-től éjfélig várják a vendégeket, a későbbiekben pedig reggelit is szeretnének.

Nem szeretnék élesen és határozottan meghúzni az étterem irányvonalát és célközönségét, az identitását azonban mindenképp. A közép árkategóriás hely azt akarja magáról mondani, hogy szép vagyok, laza vagyok, olyan hely, ahová a házban éppen apartmant bérelő hollywood-i sztár, a kilencvenéves bácsi a szomszédból és a huszonéves lányok is szívesen beülnek. A Marischka nem konkrét közönséget céloz vagy hív, inkább csak vár, hogy betérjen bárki, akit megragad és magáénak érzi.

Így futottak neki nemrégiben a nyitásnak és azonnal elsöprő sikert arattak, ami azóta is tart. Ez is megerősíti őket abban, hogy jó az irány, amerre tartanak.

 

 

 

 

Marischka címe: 1012 Budapest, Attila út 99.

Facebook: Marischka 

Keresőszavak:

Írjon véleményt