Nótázós receptgyűjtemény a Zemplénből

Szívmelengető ötletet valósított meg a Fiatalok a Magyar Zenéért Egyesület és a Svetlo Na Východe Slovenskaegyesület, Kodály nyomdokain: hegyközi és bodrogközi recepteket és népdalokat gyűjtöttek össze, átnyúlva a szlovák határon is.

 

Cibereleves, habart nyelv, nyögvenyelő, kvaka, mocskos haluska, zsámiska, haluska, puszi. És most tegye fel a kezét, aki ismeri, hovatovább el tudja készíteni ezeket az ételeket. A Fiatalok a Magyar Zenéért Egyesület arra vállalkozott, hogy szélesebb közönséggel is megismertesse ezeket a hagyományos ételeket. Ehhez a helyi asszonyok konyháját és nótás kedvét hívták segítségül. A https://puszafalat.eu/weboldalon, később pedig nyomtatott kiadvány formájában is gyönyörködhetünk a végeredményben.

 

Hagyományőrzés

Egyetlen célunk van ezzel: hogy a hagyományok és a régi történetek, nóták, receptek életben maradjanak. Az anyaggyűjtés alatt a helyieket (idős és fiatal asszonyokat, férfiakat egyaránt megszólaltattunk az interjúkban) arra kértük, hogy készítsék el a család kedvenc ételét, meséljenekhozzá egy kedves történetet és énekeljenek el egy nótát. Direkt nem szerettük volna stúdióban felvenni, mert akkor elveszti avidék hangulatát, illatát, elillan a közös főzés és éneklés varázsaÍgy is gyakran elvesztünk a régmúlt történeteiben és a dalolásban, de végig ügyeltünk a fő szálra és gyűjtésünk témájára: a női szeretetre és gondoskodásra. A családhoz, szerelemhez, gondviseléshez, házassághoz, kötődéshez, szenvedélyhez, kötelességhez és kitartáshoz, néha pedig a szomorúsághoz kapcsolódó történetekben ételeket és dalokat kutattunk, melyek jellemzőek a vidékre – mesélte O. Palágyi Dóra, az egyesület tagja, akinek ugyancsak szerelem ez a projekt.

Mind mondja, megnyertek egy EU-s Interreg pályázatot, így szlovák-magyar együttműködés keretében valósítják meg a munka további részét. Ennek köszönhetően az interjúk jó részét is Szlovákiában vették fel, lévén a Bodrogközt kettészeli a magyar-szlovák határ.

 

Zenészek a folklórért

Az egyesület minden tagja zenész vagy szorosan kapcsolódik a zenéhez, emellett fontos számunkra a Hegyköz, Bodrogköz szeretete és az ottani értékek továbbadása, a hagyományőrzés. Mindenki kötődik valahogyan a térséghez:ki gyerekkori, családi szálakkal, ki az egyesület által szervezett túrák, fesztiválok kapcsán, de különleges helyet foglal el a szívükben, így szerettek volna egy ilyen lenyomatot is tette hozzá.

A gyűjtés könyv formájában is hamarosan megjelenik, amely nem akar sem receptkönyv, sem nótáskönyv lenni, csupán egy térség lakóinak emlékeit szeretné életben tartani.

 

Az ételek jellegzetes hegyközi és bodrogközi finomságok, de van, amelyik a jelenlegi Szlovákia területéről származik. Néhány olyat is találhatunk közöttük, amelyet az ország más részében nem is ismernek, mint például a bobájka. Sokan úgy gondolják ugyanaz, mint a mákos guba, de valójában teljesen más.

 

És hogy mi az a pusza? Dóra ezt is elárulta nekünk:

Olyan szavakat kerestünk, amik szlovákul és magyarul is ugyanazt jelentik, így szavaztuk meg. A pusza a puszi és egy étel neve is.

Keresőszavak:

Írjon véleményt