5 Dudás lakásétterem

5 Dudás borászat

Hurkagolyók szegfűszeggel: meghökkent, és végül elkápráztat a gyöngyösi 5Dudás Lakásétterem

 

Mi jut eszünkbe a fine diningról? Extravagáns ételek minőségi összetevőkből, na meg az elfogyasztásukhoz társuló hangulat: csokornyakkendős pincérek, élére vasalt abrosz, kimért kiszolgálás. Pedig ma már ugyanezt a színvonalat megkaphatjuk bensőséges légkörben is. Akár épp a gyöngyösi 5Dudás lakásétterem falai közt, ahol a profi séf izgalmas fogásai mellé minőségi borok és helyiek melegszívű vendéglátása dukál.

 

Az 5Dudás Borászat lakáséttermében joggal érezhetjük úgy, hogy nem vendéglátóhelyre, hanem vendégségbe érkeztünk. Nem is csoda, hiszen a meghívónk egy ötfős család, akik közösen munkálkodnak rajta, hogy felejthetetlen élményt tálaljanak elénk.

 

Dudás János és felesége, Ildikó története már a kezdetektől merész és romantikus: a pár egyik napról a másikra döntött úgy, hogy bortermelőként kezdenek “új életet. A környezet adta magát, hiszen a Mátra lankáin elterülő borvidék ideális közeg az efféle életmódváltáshoz.

 

A pár azonban nem kettesben vágott neki: három gyermekük, Ildi, Jani és Andrea sem maradhatott ki a közös munkából, így a három különféle személyiség tovább színesíti az 5Dudás karakterét. Fajgerné Dudás Andrea például ismert képzőművész. Festményeivel a tágas nappaliban találkozhatunk, ahol már vár a terített asztal és a bölcsességekkel telegravírozott borospoharak.

 

 

A csapatot a borvacsorán Magos Zoltán séf egészíti ki, a mátrai borok az ő gasztronómiai leleményével párosulnak. Kétség sem fér hozzá: ez az öt fogás a Gundelben is megállná a helyét. Már csak azért is, mert Magos többek közt itt tevékenykedett a szakmában töltött 25 éve alatt.

 

Vajon miről ismerszik meg egy igazán jó séf? A technikai tudás és a szakmai tapasztalat mellett ott a képzelőerő. Magos nem a vidéki borvacsorák megszokott, házias ízeivel készült, és nem is a sablonosan trendi fine dining-fogásokkal, amelyekkel a belvárosi éttermekben találkozhatunk. Ehelyett tudatosan arra játszik, hogy kimozgasson a megszokott keretek közül, meghökkentsen, majd végül mégis elkápráztasson azzal, ami terítékre kerül.

 

 

Ilyen rögtön az előétel, a marokkói céklasaláta, ami chilivel és korianderrel megbolondítva, buggyantott tojással tálalva nyeri meg a társaság idegenkedőbb tagjait is. A következő fogás azonban még ennél is inventívebb: éppen attól zseniális, hogy lehetne akár bevett ételünk is, mégsem készítjük, fogyasztjuk máshol ilyen formában.

 

Ez pedig a savanyúkáposzta krémleves – szokatlan feldolgozása ennek a megosztó, ám sokak által kedvelt superfoodnak. A karakteres íz mellé remekül passzolnak a rántott véreshurka-golyók, amiket a szegfűszeg tesz még izgalmasabbá. Az összhatás így magyaros, akárcsak a disznótoros, mégis koleszterinben szegény és vitaminban gazdag, mint a reformkonyha remekei.

 

Az étkezést végigkísérik a fogásokhoz párosított, kiváló borok: az illatos muscat ottonel, az ásványos olaszrizling és a zweigelt megidézik a közeledő nyárestéket. Ildikó és Ildi mulattató történeteit hallgatva fél lábbal már a hajnalig tartó bulikban érezhetjük magunkat, a zamatos boroktól megrészegülten.

 

Két fogás közt a séf is a körünkbe ül, és csak mesél a konyha rejtelmeiről: a szuvid-technológiáról, az anyukája tökfőzelékéről, vagy éppen arról, hol ehetjük az ország legfinomabb langallóját. A történetek nem állnak meg az országhatárnál: Magos tíz évig dolgozott a római magyar nagykövetségen, nem csoda hát, hogy az olasz konyha minden fortélya a kisujjában van. Ezt tükrözi az erdei gombás rizottó is parmezán chipssel.

 

 

Ezután sous vide sertéskaraj következik pirított téli zöldségekkel és extravajas, laktózmentes krumplipürével. A krémes ízek szinte olvadnak a szánkban, főleg a jus, ez a pürével keveredő, ízletes, fehérborral forralt szaft.

 

A vacsorát lisztmentes máktorta zárja házi meggybefőttel – ennyi finomság után külön dícséretes, hogy a desszert miatti lelkiismeretfurdalást kispórolták nekünk. És habár nehezünkre esik elindulni ekkora lakoma után, tudjuk: nem most vendégeskedtünk Gyöngyösön utoljára.

 

5 Dudás borászat címe: 3200 Gyöngyös, Vasöntő utca 2/2

Facebook: 5 Dudás borászat 

Fotók: 5 Dudás Borászat Facebook

Írjon véleményt