Kovászos kenyér, pacsni és egyenlőség a Bake My Dayben

Bake My Day

Ezúttal egy nem mindennapi pékséget mutatunk be. A Bake My Dayben nemcsak a gondos odafigyeléssel készített kovászos kenyerek és minőségi, egészséges pékáruk miatt érdemes itt elfogyasztani a reggelinket. Hanem azért is, mert a társadalmi felelősségvállalás és értékteremtés képezi működésük alapját: az itt dolgozók megváltozott munkaképességű emberek.

 

Szabó Péter egy korábbi munkahelyén találkozott a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával és látta meg, mennyi lehetőség van bennük. Már akkoriban foglalkoztatta a saját vállalkozás gondolata, nem sokkal később bele is vágott, és elhatározta, hogy ő is megváltozott munkaképességű munkavállalókat fog alkalmazni. Először épülettakarítással foglalkoztak, vendéglátóhelyeken, szórakozóhelyeken és éttermekben dolgoztak, de ez nehéz fizikai munka és eléggé behatárolt is.

Elkezdtem keresgélni, milyen üzletágban lehetne minél több embernek munkát adni, mert ez egy szűk munkavállalói szegmens. Emiatt fordított gondolkodásra volt szükség: ahelyett,hogy egy adott pozícióra választunk embert, inkább személyre szabott munkát keresünk a hozzánk jelentkezőknek, amiben ki tudnak teljesedni és értéket tudnak teremteni – meséli a kezdeti tervekről Péter, akinek eredetileg vendéglátós végzettsége van. Mindig is érdekelte a téma, így jött a pékség ötlete. Zoli személyében lett egy társa, aki pék és időközben kitanulta a kovászos kenyér készítésének a titkát.

Minden elképzelésnek megfelelt a pékség, hiszen rengeteg munkakörben tudunk foglalkoztatni: a pék, a péksegéd, a kiszállító, a takarító, a pultos, az eladó, a konyhai kisegítők, szakácsok, és még sorolhatnánk, akik mind a csapat részei – teszi hozzá Péter.

Az új kollégákat maguk tanítják be, szinte a nulláról, de kell egyfajta alap, kellenek szakemberek, mert egy tanuló nem tud betanítani egy másik tanulót, viszont nem kell mindenkinek szakirányú végzettséggel rendelkeznie, ha a Bake My Dayben szeretne dolgozni.

Ezt a kovászos technológiát ráadásul nem tanítják az iskolában, én ezt autodidakta módon tanultam meg és adom tovább azoknak, akikben látom az érdeklődést, a tüzet a szemükben és az akarást. Ezt a sok buktatóval teli utat egyedül jártam ki, meg kellett tapasztalnom minden nehézségével együtt és ezt a tapasztalatot a tanulságokkal együtt adom át – mondja Zoli.

 

 

Az első lépések

Eleinte az volt a terv, hogy pék- és cukrászüzemet nyitnak, onnan szállítanak pékárukat, desszerteket kizárólag éttermeknek és kávézóknak. Aztán rájöttek, hogy ez sokkal nehezebb, mert rengeteg kocsira, sok emberre és borzasztó alapos logisztikára van hozzá szükség,megannyi baj és feladat van vele, illetve ez két külön világ, úgyhogy a cukrászatot feladták. Helyette nyitottak egy mintaboltot a 11. kerületben, egy lakótelep szélén, ami villámgyorsan elkezdett működni.

Akkoriban még élesztős kenyereket készítettünk, aztán három éve egyik pillanatról a másikra elhatároztuk, hogy átállunk a kovászos technológiára. Így én elvonultam kitanulni – teszi hozzá Zoli.

Bár a cukrászat része hamvában holt ötletnek bizonyult, azzal viszont iszonyú nagy szerencsénk volt, hogy kezdettől fogva üzemben és nem egy kis üzletben kezdtünk el dolgozni. A legjobb, legismertebb pékségek közül is rengetegen kis bolttal kezdik, amit nagyon gyorsan ki lehet nőni. Mi meg szép lassan belenőttünk az üzembe, olyannyira, hogymár hűtő kapacitási gondokkal küzdünk, és el kell gondolkodnunk a nagyobb helyen mondja Péter.

 

 

Egy pékség nem elég

A második üzlet nyitását sikerült épp a covid előtt időzíteniük, ahol reggeliző helyet is megálmodtak. Két hónapnyi üzemelés után rögtön arra kényszerültek, hogy átvariálják a dolgokat és a kollégáknak is más feladatokat találjanak, noha a lokáció adottságai miatt kezdetben nem volt annyira vészes a helyzetük. Így kezdett a két konyhán dolgozó hallássérült kolléga szendvicseket, krémeket készíteni a reggeliző pultba, de sajnos ez sem tartott sokáig, be kellett zárniuk.

Utána nehéz volt visszahozni a vendégeket, mert addigra kialakult az a kép, hogy pékség vagyunk, nem egy reggelizőhelyként gondoltak ránk. Kellett egy kis idő, amíg ehhez is hozzászoktak és visszatértek. Most alakítjuk át az étlapunkat, kicsit kibővítjük, hogy ne csak a tipikus reggelik, hanem kicsit tartalmasabb, brunchos jellegű finomságok is legyenek fűzi hozzá a tulajdonos.

Szeptemberben pedig megnyitott a harmadik üzletük, sőt, szóba került, hogy a balatoni régiót is megcélozzák.

 

 

Értő közönség

Szerencsére sikerült olyan helyeken megvetni a lábunkat, ahol az emberek értik, miért éri meg minőségi ételeket fogyasztani, és hogy egy 16 órán át készülő kenyér miért nem tud bolti áron szerepelni a polcon. Nagyon elfogadóak és keresik a termékeinket, a kiszállítás is remekül megy.

 

 

A fő termékeik természetesen a kenyerek.

Az alap kenyerünk egy félbarna, melynek a kovásza rozslisztből készül. Van 100% rozs és tönköly kenyerünk, de jópofa és különleges változatok is sülnek: van áfonyás, hagymáskenyér is. A legfőbb termékünk, az igazi közönségkedvenc azonban a pacsni. Az idősebbek hatalmas vigyorral jönnek be érte, hogy végre lehet újra kapni, a gyerekek pedig függővé válnak tőle, ha egyet megesznek. A másik a kakaós csiga. Megmaradtunk a retró vonalon, szeretnénk ezeket a klasszikus pékárukat jó minőségben újra megmutatni az embereknek.

 

 

Bake My Day címek: 1012 Budapest, Attila út 99. / Böszörményi út 34.

Facebook: Bake My Day 

 

 

 

Írjon véleményt