Mindent a füstre, avagy bbq úttörők a József körúton

Petrol Beer & Barbeque

Ha azt hitted, hogy a barbecue csak a húsevők kiváltsága, akkor a Petrol Beer & Barbeque most majd megmutatja, mekkorát tévedtél! Szokatlan alapanyagok, úttörő eljárások, vegetáriánus fogások és töméntelen íz, füsttel bolondítva.

 

Az egész egy barbecue tanfolyammal kezdődött és hatalmas szerelem lett… A tulajdonos szabadidejében, baráti összejöveteleken kezdte hasznosítani tudását, majd nagyobb rendezvényeken is mutatta meg a smokerben készült húsok rabul ejtő világát. Két éve egy food truckkal indult útjára a vállalkozás, de az álom mindig is egy étterem volt, így született meg idén tavasszal a Petrol.

Nem a klasszikus texasi fémtálcás verziót célozták meg, hanem a mostanában elterjedt újhullámos vonalat. Több szokatlan alapanyaghoz nyúlnak, kísérleteznek több technológiával is. A konyhájuk esszenciája az, hogy minden, ami náluk a tányérra kerül, az találkozik a füst valamilyen formájával.

 

 

Padlizsán, karfiol, cékla a smokerben

– Mielőtt megnyitottunk, három hétig Texasban voltam „tanulmányúton”, bejártam a legjobb helyeket, séfekkel beszélgettem, nagyon sok érdekes dolgot tanultam és tapasztaltam. Egyre több fiatal, előremutató séf foglalkozik barbecue-val, akik hozzá mertek nyúlni új alapanyagokhoz és olyan technológiákat vegyítenek, ami nem volt megszokott a régi, klasszikus stílusban – kezd el minket beavatni a Petrol történetébe Kelemen Áron, tulajdonos és séf.Például sok olyan zöldség került elő, ami nagyon jól működik a füsttel, így nálunk is vannak izgalmas vegetáriánus fogások. Ilyen a cékla, melyet egy házi szósszal, smokerben készítünk, ropogós quinoával és mentával kínálva. Vagy az egészben füstölt karfiol, melyet házi relishsel és sajtszósszal tálalunk. Szintén kint tanult technológia a konfitálás és a bbq vegyítése. Ezt olyan húsokkal érdemes alkalmazni, amelyek könnyebben kiszáradnak a meleg füstön, mint a marhanyak, így nagyon szaftos, omlós húst lehet kapni.

 

 

Kézműves sörökkel öblíthetsz

A csak vacsorával operáló hely egy hónapja nyitott, de már most vannak őrült nagy slágerek, mint mondjuk a Beef mac ’n’ cheese. Ez a konfi bbq marhanyak, melyre egy nagy adag házi mac ’n’ cheese-t pakolnak, besütik sajttal, végül a tetejére bacon és jalapeño kerül. Elég masszív és izgalmas fogás. A másik kedvenc a koreai csirkeszárny, melyet először füstölnek, utána fritőzben ropogósra sütnek, majd kap egy kis fincsi koreai szószt. És persze nem maradhat ki a füstös, szaftos, ragacsos finomságok közül a Philly chease steak sandwich sem, az egyik legkomolyabb kínálat az étlapról: grillezett flanksteak, olvasztott cheddar, karamellizált hagyma és paprika kerül a puha hotdog kenyérbe. Nagyon kelendőek a mini hamburgerek is, mondja Áron. Side-ok közül füstölnek kimchit, illetve van házi sült bab is. Füstölt desszert még nincs, bár egyszer készítettek smokerben brownie-t, ami egész jól működött. Jelenleg egy nagyon izgalmas, savas desszert szerepel az étlapon.

A fergeteges ízélményt pedig jóféle hazai craft sörökkel koronázhatjuk meg, melyekből nem kevesebbet mint 14 félét tartanak csapon. Nem titok, hogy a fő vonalat a Fehér Nyúl Sörfőzde biztosítja, elég szoros az együttműködés velük. Az új kísérleti és szezonális söreik a Petrolban jelennek meg először, melyekre sörpremiereket, bemutatókat és sörvacsorákat is rendezni. Egészen exkluzív, 50 különböző fajta whisky- és rumkínálat várja a keményebb italokra vágyó vendégeket, akik nagyon jó visszajelzéseket adnak a helyre. Elsősorban azt emelik ki, hogy az étlap könnyen értelmezhető és érdekes, már többen jelezték, hogy biztosan visszajönnek, hogy megkóstoljanak valami mást is. Talán ennek is köszönhető, hogy már az első hetekben kialakult egy erős visszatérő törzsközönség, akik miatt ajánlatos előre asztalt foglalni.

 

 

Petrol Beer címe: 1085 Budapest, József krt 35.

Facebook: Petrol Beer 

Írjon véleményt