Végre 6. Debrecziner Gourmet Fesztivál

Debrcziner Gourmet Fesztivál

Nagyerdőbe költözik a magyar gasztrovilág legjava július első hétvégéjén.

A fesztivál ezúttal is a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) iránymutatásával jött létre. A SVÉT szervezete fogja össze a magyarországi nívós vidéki gasztronómiát, éttermeket és bisztrókat, továbbá a stílusos vidéki szállodákat, vendégházakat, de cukrászatok, kisüzemi sörfőzdék és pékségek is a szervezet részei, hogy teljes legyen a különleges kulináris paletta.

Ruprecht László a SVÉT elnöke és alapítója, Mészáros Ádám két Michelin-csillagos séf, a BOTANIQ Turai Kastély***** éttermének, a Clarisse konyhájának vezetője, és a debreceni fine dining képviselője, az Ikon Debrecen séfje, Thür Ádám a fesztivál szakmai stábjánaktagjai, akik azért is felelnek, hogy a lehető legjobb kínálattal valósuljon meg a rendezvény.

A 6. Debrecziner Gourmet Fesztivál fogásait az erdő ihleti. Idén ez az egyik meghatározó újítása az eseménynek, hiszen az előző években az alapanyagok meghatározása adta a kínálatgerincét. Ezen újítás egy szerethető megoldásnak bizonyult, mely pozitív visszhangra lelt a kiállítók részéről, hiszen sokkal szabadabb és kreatívabb menüket alkothatnak alapanyagokban, fűszerekben vagy a tálalás tekintetében. A hatalmas szabadtéri kóstolón nemzetközi ízek, vegán és mindenmentes finomságok is a kulináris palettára kerülnek.

Ezen a három napon Debrecenben kerülnek bemutatásra az ország gasztronómiájának kuriózumai étel- és italkínálatban egyaránt. Éttermek érkeznek Palkonyáról, Lajoskomáromból (Balaton), Szentendréről, Budaörsről, Budapestről, Turáról, Bérről, Mályinkáról (Bükk), Boldogkőváraljáról, Egerből, Encsről, Miskolcról, Tiszafüredről és természetesen Debrecen és környéke is egyedülálló fogásokkal készül. Sőt, az országhatáron túlról is érkezik bisztró, ezért földrajzi értelemben is egy igen terjedelmes gasztro-térképen kalandozhatnak a látogatók a fesztivál helyszínén.

A pénteki 0. nap nagy dobása a street food kínálat: burgerek, steak sütések, pizza felhozatal, nemzetközi finomságok és jégkrémek várhatóak. Aznap egy nyugodt, laza, függőágyas-babzsákos, piknikes hangulatra számíthatnak az érkezők. A street food kiállítók látványsütésekkel bolondítják meg az erdőt, így mozdony smokerek és egy hatalmas tűzgyűrű köré gyülekezhetnek a vendégek, miközben grillételek fenséges füstje és fűszereinek illata lengi körbe a Békás-tó partját.

 

 

Találkozni lehet A Leves + Borsod Burger, az Anyukám Mondta, a Babka Budapest, a Black Sheep, a Clarisse, a Csakhal, a Duck You, a Gléda, a Grillakadémia, a HorgonyzóKisvendéglő, az IKON Debrecen, a Jardin cukrászda, a Kis Padlizsán, a Macok, a Mákvirág, a Malom Udvarház, a Mariska, a Meating, a NPK BEEF, a PalKonyha, a Panificio Il Basilico, a Páskom Cottage, a Mályinka, a Raclette by Lili, a Rednekk BBQ, a Sárréti Chilifarm, a Szomszéd Bisztro, a The FishmongerBudaörsi Halpiac, a Végállomás Miskolc, a Vintage World Cafe & Flower, a Wellington Coffee and Pie, a Wok to Box és a Zabbancs Kávézó remekműveivel.

A hazai kínálat mellett, megtiszteli a fesztivált és szakmai társait a Székelyföldről érkező Schwarz Bistro, mely a “klasszikus” erdélyi konyha mellett, a távol-keleti, az olasz, a franciaés a magyar ízvilágok között csapong, néha-néha összekeverve őket. Azoknak ajánljuk, akik nyitottak egy kis őrültségre.

 

Italkínálatban prémium alapanyagokkal működnek a kioszkok, a legjobb minőségű borok, gin különlegességek és pálinkák szortimentjére kerül sor. Egészen extrém, mégis elegáns és könnyed gin párosításokat élvezhet a kísérletező közönség. A Törley PezsgőmanufaktúraBuborékHáza a legélénkebb pezsgőkkel, champagne-nyal és habzóborokkal készül. A fesztivál vendége többek között a Bestillo, a Boutiq’ Bar, a Bortársaság, a Divino Debrecenés a Zip’s, továbbá a VisitDebrecen elhozza a „Debrecen város bora” címet szerzett válogatását. A hűsítő tisztaságért pedig a Szentkirályi Ásványvíz felel.

 

A jegyárak kedvező kialakításának célja, hogy minél elérhetőbbé váljon a kultúra ezen műfaja is. Elővételben 1.990 Ft-os és 2.200 Ft-os jegyárakon érhetőek el a napi jegyek, a háromnapos bérlet ára pedig 5.000 Ft. Az elővételben vásárolt jegyek mellé egyedileg emblémázott kóstolópohár társul, és azért is érdemes ezeket választani, mert a helyszínen apoharakból már csak vásárolni vagy bérelni tudnak a látogatók. Azok, akik mindhárom napon részt vesznek az eseményen, több fogást tudnak megkóstolni, megismerni. VIP jegyvásárlására is van lehetőség 20.000 Ft-os áron, mellyel a vendégek belépést kapnak a VIP zónába, ahol exkluzív kóstolókon, látványos főzőbemutatókon vehetnek részt.

A pénteki napon 15 órakor nyit a fesztivál, szombaton és vasárnap 11:30 és hajnal 01:00 között várják a vendégeket. Szombaton 13:00 és 21:00 óra között, vasárnap pedig 13:00 és 18:00 óra között valósulnak meg színpadi főzések és programok.

 

A szombati és vasárnapi színpadi produkciók házigazdája Jókúti „Világevő” András. Gasztrokulináris élvezeteknek szentelt blogját 12 éve alapította, azóta bejárta a világot felkutatva azokat az éttermeket és bisztrókat, ahol a legkülönlegesebb és legautentikusabb fogásokat kóstolta meg. Imádja, amit csinál, ami nagyon jól tetten érhető, amikor a Bocused’Or nemzetközi szakácsverseny magyar selejtezőjét vezeti: szakmai tudással, szenvedéllyel, érdeklődéssel, szívvel és lélekkel szurkolja végig az eseményeket. Természetesen a világkörüli fogások mellett, a hazai gasztrovilágért is rajong, és előszeretettel mutatja be őket országnak, világnak. Így lesz ez a Debrecziner Gourmet Fesztiválon is.

Írjon véleményt