Új brunchozó a budaörsi gasztronómia térképén: megnyitott a Csiri

Csiri Budaörs

Adott egy baráti társaság, amelynek tagjait egyebek mellett a gasztronómia iránti szeretet is összeköti. S adott egy város, ahol reggeliző-brunchozó még kevés fellelhető. Mi következik ebből? Egy hiánypótló szándékkal megnyitott hely, a Csiri, Budaörs egyik kellemes hangulatú szegletében, a Présház utcában.

 

A helynek otthont adó épület korábban présházként funkcionált, innen az utca és a Csiri neve is: a csiri-csuri ugyanis egy speciális és ikonikus budai csemegeszőlő fajta. Már a névválasztás is jelzi tehát, hogy a Csiri az újhullámos irányzatok mellett nem feledkezik meg a helyi értékekről sem, a tulajdonosok ugyanis azt vallják, hogy minőségi vendéglátás csak ezek fúziójával képzelhető el. Az sem mellékes, hogy a szőlőművelés és borkészítés sok alázatot és odaadást követel, akárcsak a vendéglátás.

 

 

Felismerve, hogy színvonalas brunchozókból Budaörs eddig alapvetően hiányt szenvedett, a tulajdonosok úgy döntöttek, ezt a piaci rést próbálják meg betölteni. Hogy erre nem csekély igény mutatkozik azt éppen az épület felújítása mutatta: a környékbeliek, mihelyst mozgolódást láttak az egykori présház körül, rögtön azt kérdezték, mikorra várható a nyitás. Az indulást egy inspirációs folyamat előzte meg, amelynek során a Csiri csapata szisztematikusan feltérképezte a fővárosi reggelizőket és brunchozókat. Így alakult ki az étlap, amelyen jól elfér egymás mellett a tartalmasabb magyaros reggeli mangalica termékekkel, házi körözöttel, sajtokkal és a vegetáriánus reggeli lágy tojással, zöldborsókrémmel és friss zöldségekkel. Az édesszájúaknak is tartogatnak ínycsiklandó finomságokat: kérhetünk többekközött amerikai palacsintát, french toastot és chia pudingot is. Nem maradhatnak ki a kínálatból a saláták, tojásreggelik, de a granola, a zabkása és a legnagyobb kedvencek, mint az eggs benedict vagy a töltött bundáskenyér sem.

 

fotó: Gasztro Cam 

 

Az elmúlt években – nem függetlenül az itthon is végbe ment „gasztroforradalomtól” – elvárássá vált, hogy egy magára valamit is adó hely előnyben részesítse a helyit és szezonálisat, ezért ami csak lehet, helyi beszállítóktól érkezik a Csiri konyhájára. A termelőtől az asztalig elv (farm-to-table) nemcsak jobb minőséget biztosít, de a rövidebb ellátási lánc miatt kisebb ökológiai lábnyomot eredményez, környezetileg is fenntarthatóbbá téve így a hely működését. Az egészséges reggelire vágyók mellett gondolni kell az ételintoleranciával élőkre is, ezért glutén- és laktózmentes reggelik is találhatók a kínálatban.  

 

fotó: Gasztro Cam 

 

Egy brunchozónak bizonyára van egyfajta mediterrán hangulata, aminek elmaradhatatlan része akár már a délelőtti könnyed borfogyasztás is. A Csiri erre is gondolt. A kínálatban ízletes hazai borok és pezsgők vonulnak fel: Vabrik, Szigeti Andrea, Pelle, Dallia – mindezek Evans Victoria magyar bajnok sommelier ajánlásában. S ha már említettük a helyi előnyben részesítését: a budaörsi Szentesi József, a Borászok Borásza díj kitüntetettjének borait és pezsgőit is szürcsölhetjük, de nem hiányzik az itallapról az Aperol, a Levendula Spritz vagy a Mimosa sem. S persze ne feledkezzünk meg a kávéról sem, ami úgy tartozik hozzá egy reggeliző-brunchozóhoz, mint a borsó a héjához. A Csiri a kávégourmet-kra is gondolt, kínálatában számos változatot felvonultat, legyen az egy ébredést garantáló fekete vagy egy napsütésben lassan elkortyolt latte macchiato. A tulajdonosok tervei szerint a brunchozóvá avanzsált présház borvacsorák, csapatépítők, workshopok, családi és céges rendezvények helyszínéül is szolgál majd a közeljövőben.

 

fotó: Gasztro Cam 

 

Hétfőtől péntekig reggel 8 és délután 3 között várják a későn kelőket, a finom reggelire vagy könnyű ebédre vágyókat, a délelőtt sportolókat és mindenkit, aki szívesen kipróbálna valami újat Budaörsön. A tervek között szerepel az is, hogy a közeljövőben újabb ajánlatokkal, tematikus napokkal fűszerezik a Csiri-élményt, amikor is szezonális újdonságok kóstolására is lehetőség nyílik. Mindez Budaörsön, a Kő-hegy lábánál.

 

fotó: Gasztro Cam 

 

Csiri Budaörs címe: 2040 Budaörs , Présház utca 2. 

Facebook: Csiri Budaörs

Írjon véleményt