Magyar lett a világ második legjobb fagylaltkészítője

Fazekas Ádám

A Gelato Festival a napokban hirdette ki a világ legjobb fagylaltkészítőit. A nemzetközi ranglista második helyezettje Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda vezetője lett a pisztácia gyümölcsfagylaltjával. A magyar cukrászmester eredménye már a nemzetközi sajtót is bejárta.

Fazekas Ádám az előkelő második helyezést érte el a világ legjobb fagylaltkészítőit számontartó Gelato Festival World Ranking rangosra szerint. A cukrászmester valószínűleg korábbi jeles nemzetközi versenyszerepléseinek köszönheti a mostani helyezést. De mi teszi ilyen különlegessé a kreálmányát, azt a pisztácia fagylaltot, amivel tavaly berobbant a köztudatba? A tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyi már csak azért is formabontó, mert teljesen természetes alapanyagokból készül, győzelme így egy új korszak kezdetét jelezheti a fagyikészítésben.

„Hihetetlen számomra, hogy a második helyezéssel tértünk haza, hiszen csak három versenyen vagyok túl, de mégis a dobogón végeztem! Büszkeséggel tölt el ez a pár év, amit magam mögött tudhatok. Szeretném megköszönni a rengeteg támogatást a családomnak, a barátaimnak, a kollégáimnak és mindazoknak akik hittek bennem valamilyen formában” – mondta Fazekas Ádám.

A Gelato Festival World Ranking rangosra már a nemzetközi sajtót is bejárta: Ádám pisztáciafagyijáról a Forbes mellett német, olasz és amerikai sajtó is beszámolt.

Az első helyezett Marco Venturino lett, az I Giardini di Marzo fagylaltüzletből. A maestro nyertes fagyos desszertje tejjel, fehér csokoládéval és kézzel készített rózsavíz alappal készül. Egyedülálló ízét egy kevésbé ismert ligur különlegesség, a Slow Food Presidiumnak számító gazdag, krémes, aromás rózsaszörp ihlette.

Ádámnak egyébként nem ez az első nemzetközi elismerése. Tavaly decemberben az első díjat hozta el a Gelato Festival World Masters nevű versenyen, amit joggal nevezhetünk a  fagyik világbajnokságának. És természetesen az élményből a magyaroknak sem kell kimaradniuk! A fagyikkal a budapesti, 16. kerületi és a rétsági Fazekas Cukrászdában is találkozhatnak. Az ízek közt a világbajnok pisztácia mellett megtaláljuk a csokoládét, vaníliát, sóskaramellt, tökmagolajat, de a mangót, málnát és az igazán extrém kovászos uborkás nyalnivalót is.

Írjon véleményt