Moravai köményes sertéssült parajpürével és krumplis knédlivel
Egy nagyon finom moravai specialitás. Csehország szerte sokan készítik hétköznapi ételként, de az ünnepi asztalokon is rendszeresen feltűnik. Szinte nem találni olyan sörözőt a cseheknél és a Felvidéken, ahol ne szerepelne étlapon. Természetesen borral is kísérhető, de szerintem ehhez az ételhez, egy jó pilseni típusú világos sör illik a legjobban.
Hozzávalók:
1,5 kg Sertés császár vagy Sertéscomb 3 centis kockákra vágva
4-5 gerezd fokhagyma
3 közepes méretű vöröshagyma
1 ek köménymag
500 ml világos sör
100 ml hús alaplé
Hozzávalók Spenót :
350 g parajlevél (lehet fagyasztott is)
70 g vaj
Fél fej vöröshagyma
150 ml 3,5%-os tej
100 ml főzőtejszín
Szerecsendió
Bors
Só
Hozzávalók Krumplis Knédli :
300 g krumpli
1 tojás
100-200 g rétesliszt
só
Elkészítés:
A húst felvágjuk kb. 3X3 cm-es kockákra, majd mehetnek egy tepsibe. Én többnyire jénait vagy porcelánt szoktam használni. Hozzáadjuk a fokhagymát, a hagymát, a köményt. Sózzuk, borsozzuk és alaposan elkeverjük. Felöntjük a sörrel és az alaplével. Mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, 90 percre. Sütés közben néha átkeverjük. Ha szükséges, pótoljuk az alaplét. A sütés végén – ha minden rendben alakult – nagyjából egy ujjnyi sűrű szaft lesz a húson.
A spenót-
Vajon és kiskanálnyi olíva-olajon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a finomlisztet és kb. 1 percig kevergetjük a tűzön. Felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön tovább főzzük kb. 10 percig. A végén egy lágy, selymes bechamel mártást kapunk. Beletesszük a spenót leveleket és lassú tűzön, kevergetve felforraljuk, majd levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük.
Krumplis knédli-
A legjobb eredményre akkor számíthatunk, ha a krumplit már előző nap héjában megfőzzük és éjszakára a hűtőbe tesszük. Kivesszük a hűtőből, megpucoljuk, majd krumplinyomón átnyomjuk, vagy durva reszelőn lereszeljük. Egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, sózzuk. Jöhet hozzá a liszt és kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, adhatunk még hozzá lisztet. A végére egy sűrű tésztát kapunk. Egy meglisztezett gyúrótáblára borítjuk és egy kicsit még gyúrunk rajta kézzel. Formázzunk a tésztából 2-3 darab hosszúkás hengert. A knédliket óvatosan helyezzük a forrásban lévő, gyöngyöző vízbe és lassú tűzön, letakarva főzzük őket kb. 20 percig. (A tizedik percben óvatosan megfordítjuk a knédliket). Amikor elkészültek, szűrőkanállal kiemeljük őket a vízből és még forrón kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk az elkészült knédliket.
Ízlés szerinti elrendezésben tálaljuk. Jó étvágyat!
Agáta konyhája
instagram: Agáta Konyhája
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra