Egy kedves és csupaszív hibrid – a Dabas Deli·Bistro

Dabas Deli Bistro

Pócsik László neve ismerősen csenghet az autósportokat kedvelők körében. A többszörös Dakar szereplő életformájából adódóan sokat utazott, közel került a gasztronómiához. 30 éven át arról álmodozott, hogy egyszer olyan helyet hozzon létre, amely bárhol a világon megállja a helyét. Olyat, ahová szívesen elmegy az ember reggelizni, kávézni, van hozzá egy jól körülírható bisztrókonyha, egyszerű, érthető, ugyanakkor minőségi ételekből. Hozzá pedig egy csipetnyi az utánozhatatlan hangulatú olasz és francia delikáteszekből, amely elvarázsolta őt, és úgy gondolta, hazahozza ezt az életérzést.

 

Furcsa egyveleg

Ebből lett a Dabas Deli Bistro, amely a specialty kávézó, a delikátesz és a bisztró furcsa, de kedves és jól működő hibridje. No és miért éppen Dabas? László már húsz éve itt él, és mint mondja, Dabas egy tök jó hely és megérdemli, hogy legyen egy színvonalas vendéglátóhelye, emellett megfelelő is, hogy gyökeret eresszenek céljai. Emellett úgy gondolták, hogy hosszútávon több a fantázia van a vidékben, bár sokszor előkerül a dilemma, hogy ugyanez működhetne-e Budapesten, a belvárosban. Végül mindig az a megfejtés, hogy az előnyei mellett több hátránya lenne, így ez volt a jó döntés, ami egy év távlatából már határozottan látszik.

 

 

– Itt is megvannak a nehézségek. Például, ha te vagy az egyetlen pék Dabason, de az emberek nem esznek kenyeret, nyilván elkezded magyarázni, hogy de a kenyér finom, és nálunk van kovászos, briós, meg sós kifli is, aztán hiszel benne, hogy az üzenet célba ér. Kockázatos, de jó döntés volt – mondja László. – Minőségközpontú felfogásom van az élet minden területén, így nem volt kérdés, hogy amit csinálunk, az profi legyen, és előkelő helyre evezzünk vele a gasztrotérképen.

A vendégelégedettség a legfontosabb, és úgy tűnik, a bisztró egyelőre megtalálta a számításokat. Kialakult egy masszív törzsközönség, ami vidéken inkább jellemző, és ez is egy előnye a dabasi elhelyezkedésnek, de sokkal gyakrabban kell mondjuk újítani, mint a fővárosban. Összetett kihívás ez, mert minden fronton, a kávézó, a delikátesz és a bisztró szintjén is meg kell felelni a visszatérő vendégeknek – teszi hozzá. 

 

 

Elhivatott csapatmunka

A koncepció hosszasan alakult. Egy jó kávézó ötletével indult, olyan helyet szerettek volna, mint akár Bécsben, ahol lehet reggelizni is, és bár azóta ez változott, akkoriban ez még újdonságnak számított. Majd épült folyamatosan az elképzelés, jöttek az ötletek – és a covid is, ami igazán megnehezítette a kezdeteket.

Azonban rendkívül elhivatott fiatal csapatot sikerült összekovácsolni. Olyan embereket próbált a tulajdonos összegyűjteni, akik elhivatottak, szeretik a szakmájukat, és esetleg a korábbi munkahelyeiken nem értették meg őket, nem ismerték fel a bennük rejlő a tartalmat, vagy megrekedtek.

 

 

– Ha újszerűt, a mai magyar valóságnál magasabb színvonalon szeretne az ember csinálni valamit, akkor nem szabad beengedni a régi rossz beidegződéseket, vendéglátós paradigmákat, amik ezt a szakmát több ponton bélyegzik. Igyekszem olyan csapatot kovácsolni, akikben még él a tűz, hogy ők jobbak akarnak és tudnak lenni. Közösen, együtt tűnnek ki és építkeznek, finomhangolnak. Ez egy csapatmunka – mondja Pócsik László.

Jelenik Zsolt executive chef és Horváth Dani chef de cuisinestílust lezser, kortárs kézműves bisztróként határozta meg. Vidéken az emberek, de a budapesti vendégeink is szeretik az ízes ételeket, ezért a magyaros fogásokat újragondolva, a frissítő hatású, egzotikusabb ízeket, mint a curry, gyömbér pedig óvatosan belecsempészve teszik a vendégek asztalára. Ételeik a klasszikus ízvilágot idézik, de a látvány, a tálalás és a felhasznált alapanyagok mindig különlegesek.  Büszkék rá, hogy házilag készítik a tésztákat, így az édesburgonya gnocci vagy az áfonyás kalács illetve a desszertek is a séf keze munkáját dicsérik.

A következő étlapra egy újragondolt klasszikus, a hortobágyi palacsinta is felkerül, amely füstölt paprikából készült mártással indul, a bebundázott palacsintákat pedig fűszeres tejfölhabbal és sonkachipsszel spékelik meg.

 

 

Visszatérő kedvencek ajándékba

A kínálat egyébként szerteágazó, havonta, másfél havonta váltanak étlapot, és ezt egyre szofisztikáltabban, elrugaszkodottabban, kísérletezve próbálják megtenni, feszegetik kicsit a határokat. Az emberek azonban nyitottak rá, így egyre merészebb kínálatra számíthatunk Dabason.

A bisztró első születésnapja alkalmából a vendégeiket is megajándékozták, méghozzá azzal, hogy több visszatérő kedvenc is elérhető. Ilyen a barnasörben párolt marhapofa, ami a kezdetek óta töretlen népszerűségnek örvend, sokan keresik, ha épp nem szerepel a szezonális étlapon. Vagy a grillezett fogas fehérboros rizottóval és sáfrányos rákmártással, házi rákszirommal is ígéretes, fűszeres visszatérője az induló étlapnak. Ebben már van egy kis csavar: koriander, gyömbér, sárga curry paszta teszi különlegesebbé. Szintén kicsit megújulva hozzák vissza a libaméj brûlée-t áfonyás házi kaláccsal (szintén itt készül) és unikumos szilvaszósszal.

 

 

Szeretettel ajánlják még a séfek a préselt malacragu levest, ami parmezános, citromos rétegben van lepréselve, hozzá friss zöldségekkel, visszaredukált alapléből készül. Vegetáriánusoknak kihagyhatatlan a tejfölös gombaleves, melyhez ravioliszerű, fokhagymakrémmel töltött házi tésztabatyut gyúrnak a szakácsok.

A dabasiak élik a nagyvilági életet, és ehhez nem is kell bemenniük Budapestre. Ez nem csak a felszolgálók segítségnyújtásában, vagy az ízekben érhető tetten, hanem a vizuális élményben is megnyilvánul. A tányér és az enteriőr is ad egyfajta plusz, amit gyakran és szívesen megörökítenek a vendégek a telefonjaikkal.

Sőt, egyre több olyan vendégük van, aki kifejezetten azért megy, mert hallott a helyről. Hovatovább, nemrégiben például Szombathelyről érkeztek nyitásra, mert itt akartak reggelizni. Ez azért sokat elmond, valljuk be.

 

 

Dabas Deli Bistro címe: Szent István tér 1/C, Dabas, Hungary

Facebook: Dabas Deli Bistro 

Írjon véleményt