Letisztult bisztróételek, jóízűen, jó szívvel – a Gianpiero’s Étterem

Gianpiero’s Balatonboglár

A Balaton nem csak nyáron vonzó, az év bármely részében találunk látnivalót. Ha pedig egy jó éttermet keresünk, nem kell a lehúzott redőnyök forgatagában tévelyegnünk, irány Balatonboglár, és az egész évben nyitva tartó Gianpiero’s Étterem.

 

A boglári étterem története 15 évvel ezelőtt kezdődött, eredetileg koktélbárnak indult, egy kis konyhával, sokak meglepetésére már a kezdetektől egész éves nyitvatartással. Ez akkoriban ritkaság számba ment, főleg a magyar tenger mellett, így sokan rácsodálkoztak, hogy a hely télen is várja a vendégeket. Szezonon kívül bensőségesebb, nyugodtabb, barátságosabb a hangulat, lemegy a hatalmas pörgés, bár a hétvégék így is telítettek. A 2008-as válság miatt a koktélbár elúszott, és egyre inkább étteremként kezdett funkcionálni, végül szépen lassan kiépült a ma ismert arculat, és mostanra igen nagy törzsvendégkört tudhat magáénak. Nyaralótulajdonosok, vitorlások, biciklisek térnek be minden évszakban, hétköznap pedig a helyiek érkeznek ebédmenüre, vacsorára.

 

 

Itt semmi sem unalmas

A Gianpiero’s lokálpatrióta megálmodója tavaly sajnos elhunyt, de továbbviszik az ő szellemiségét, és az eredeti értékekre építkeznek tovább. Nem titok, hogy fejlődni szeretnének! Úgyhogy óvatos újításokba fogtak (bár ez nem igazán nevezhető óvatosnak), egy új séffel dolgoznak együtt. Rövid ideje vette át a konyhát, de már most látszik, hogy a gombapörkölt emblematikus lesz, és a kecskesajtos gnocci is előremutató. Sőt, azóta házilag készítik a tésztákat, ami korábban szintén nem volt jellemző.

Az évszakonként változó étlap és a táblás ajánlat együttes erejével igyekeznek elkerülni az unalmat. Ennek jegyében szeretnének újra téli borvacsorákat tartani, hiszen a legjobb dél-balatoni borokat kínálják. Keresik azt az utat, amely nem tér le az eredetiről, mégis kissé inkább mellette halad. Egyszerű, jól elkészített ételekre gondolnak, akár egy népszerű gulyáslevesre, amiből egyébként az új szakács érkezése után, egy hét alatt száz liter fogyott. Bebizonyosodott, hogy nem kell túlbonyolítani a fogásokat, letisztult és jóízű bisztróételeket akarnak az emberek, esztétikusan.

Mindig is törekedtek a helyi lokációból származó alapanyagok felhasználására, a spárga, az eper, a vargánya, a szezonális gombák és a Balatonmelléki halak évek óta a környékről származnak. A beszállítóval karöltve a magyar gyümölcsöket is igyekeznek népszerűsíteni, most a vilmoskörte lesz porondon.

 

 

Csapatként előre!

A konyhában a budapesti Up & Downt és Mylow Bistrót is megjárt Molnár Dávid vette át az irányítást, helyettese Mernye Bence, egy ügyes, fiatal szakács, akiben Dávid szakmailag rengeteg potenciált és fantáziát lát. A színfalak mögött igazi csapatmunka folyik, egymás keze alá dolgoznak, és bár még van mit csiszolni a részleteken, egyre inkább összeszokik a négy szakács.

Az új étlapon teljesen lecserélték a korábbi kínálatot, melyet továbbra is a régi magyar fogások ihlettek, ahogyan azt már megszokhattunk Dávidtól a korábbi helyeken. A jól ismert dolgokon egy kicsit úgy csavart, hogy az ne veszítse el a hungarikumát, mégis valami szokatlant nyújtson. A tálalásban ugyancsak igyekeztek újítani, ami a megszokottól eltérő, és a vendégek is elismerően megjegyzik.

 

 

A séf magával hozta az egyik legkeresettebb fogását, a gombapörköltet hagymás dödöllével. Nem akármilyen gombapörkölt ez, savanyított shimei, laska, ördögszekér és csiperke van benne, egy kis szójával és római köménnyel megbolondítva, szóval kicsit sem hétköznapi. Ételeiből olyan ízek kúsznak elő, amelyek elsőre talán furcsának hatnak, de kiegyenlítik a vágyakat, és nagyon hamar megszerethetőek. Dávid csak minőségi alapanyagokból szeret jó ételt készíteni, kihozni belőle a maximumot, mert szerinte mindenből ki lehet, akár egy szimplának tűnő gombapaprikásból is – mint az ábrázolt példa mutatja. Ennek a szellemiségnek köszönhetően remek ár-érték arányú a Gianpiero’s.

 

 

Az ázsiai ihletésű rib eye steak az egyik legnépszerűbb fogás, ahogyan a sertésszűz is. Ehhez édes fokhagymakrém készült, és szalonnás, hagymás parázsburgonyával tálalják. Kicsit brassóiszerű a vidékies szalonna-hagyma kombinációtól, mégsem brassói, hanem egy sokkal izgalmasabb fogás.

Volt, amin csak egy kicsit variáltak, például vegyes halászlé helyett harcsából készült levest kínálnak, illetve a marhapofát szarvasnyakra cserélték, és igyekeznek kísérletezni a különböző fajta húsokkal.

A desszertek csúcsa pedig szintén Dávid saját kreálmánya: az édesburgonyás mákos nudli szilvával, egy igazi szívmelengető édesség a hűvösebb napokra.

Noha kicsit félt az újításoktól és a meglepő megoldások fogadtatásától, de működik, a vendégek érdekesnek találják, jók a visszajelzések és megszerették az új ízeket. Emiatt érdemes előre asztalt foglalni, akár januárban is, ugyanis a benti zárt rész 45 férőhelyes, és hétvégén gyorsan megtelik. A kert lassan zár, de a zárható és fűthető terasz egész évben vár mindenkit a festői Balaton parton.

 

 

 

 

Gianpiero’s címe: Parti sétány 13., Balatonboglár

Facebook: Gianpiero’s

Írjon véleményt