Ilyen itthon nincs, és mégis van – a szarvasi Újváros Bisztró

Újváros Bisztró

Mi a titka annak, hogy egy békés megyei kisvárosban egy világszínvonalú luxusétterem csillanjon fel? Először is vegyünk egy világlátott, de lokálpatrióta, nemzetközi üzletemberként tevékenykedő testvérpárt, akik utazásaik során beleszerettek a gasztronómiába.

 

Engedjük szabadjára merész álmaikat, és építsünk a Hármas-Körös holtágának partján, a védett mocsárciprusok által övezett festői szépségű telken egy impozáns high-techépületet. Kutassuk fel a legjobb hazai szakembereket, és nyújtsunk nekik olyan lehetőséget, ami miatt érdemes Szarvasra költözniük. Nyerjük el Várvizi Péter, az egyetlen magyar két Michelin csillagos étterem, az Onyxkutatóséfjének kegyeit, hogy legyen nálunk kreatív séf. Mellé jöjjön egy olyan vezető séf, aki Anglia és a világ kiemelkedő fine dining éttermeiben pallérozta magát, ő legyen Piltz Zoltán.

Csábítsuk el Fazekas Andrea barista championt is Bécsből, hogy betanítsa a baristáinkat, hogy ezzel az egyébként is egyedülálló speciality kávévonalat is a legprofibbakra bízhassuk.

A koktélbár kialakításához pedig kérjük fel Odor Andrást, a világ 50 legjobb bárja közé egyedüli magyarként beválogatott Barside bártenderét, ő készíti majd fel a bártendereinket.

Vegyünk még hozzá kiváló borokat, melyeket egy egészen különös koncepció szerint kínálunk, és engedjük az egészet szárnyalni Magyarország gasztronómiai élvonalába. Az út nem egyszerű, de megéri, mondják.

 

 

Kísérletezés, élvezet, tanulás

A testvérpár, nem titok, Szin Csaba és Szin Bence, nevükhöz köthető hazánk elsőszámú klímamárkájának, a Gree-nekországosan elismert és ismert branddé tétele. Most pedig azt tűzték ki célul, hogy a régióban kiemelkedő bisztróval egy edukációs szemlélet mentén olyat mutassanak a szarvasiaknak(és mindenkinek), amilyet még senki nem képviselt, egyúttal kísérletezésre bátorítsák az érdeklődőket és kulináris célponttáis váljanak. Az utazásaik során tapasztaltakat átadják, és hassanak a városra, a régióra, messzi földről járjanak az élményért a vendégek. Úgy tűnik, hogy nem feltétlenül kell majd ehhez hatalmas erőfeszítéseket tenniük, noha a magyar gasztronómia fővárosközpontú, és sosem egyszerű vidéken – főleg, ha az ember mindent akar egyszerre, komplex szolgáltatást, az ám a nehezített pálya.

Azonban élénken érdeklődik irántuk a szakma is, borszakírók és magazinok keresik meg őket folyamatosan, így egészen biztos, hogy hamarosan kiradírozhatatlanul felkerülnek a gasztrotérképre. Hiszen ha a szakmának érdekes, akkor az emberek számára is az lesz.

Noha első pillantásra kisujjeltartott, sznobizmusba hajló luxushelynek tűnik (eleve elég erős indítás a formabontó, elegáns épület és dizájn), odabent mégsem ezt az atmoszférát tapasztaljuk. Sikerült az egyedi pompát kényelmes, fesztelenés laza hangulattal összesimítani, amihez ráadásul meglepően barátságos árak társulnak.

 

 

Arany cappuccino, megújuló kávéélmény

A kávézóban háromfajta, folyamatosan változó specialtykávéval biztosítják a megújuló kávéélményt, melyek egy olasz, egy hazai és egy nemzetközi csúcspörkölő tételei. Például nemrég Gianni Frasi szabadtűzön pörkölt kávéjátkínálták, melyet a világ 122 Michelin csillagos étterméből 75-be választottak. Az országban nincs még egy olyan hely, amelyben mindhárom pörkölő képviseltetné magát, arról nem beszélve, hogy egyedül az Újvárosi Bisztróban készül a DallaCorte Zero Anniversary limitált kiadású kávégépében. Az apróságok is emelik az élményt: kézműves bonbonokkal, logóval ellátott fatálcán egy, a kávét bemutató kártyával kísérve szolgálják fel az italunkat.

És ha ez nem lenne elég, arany cappuccinóval is elkápráztatnak: valódi 24 karátos aranyporral szórt habos csodát kérhetünk. Ez aztán a kuriózum!

 

 

Merész újítások

Az éttermi elképzelés az, hogy a komplex bisztrókínálattal minden napszakot lefedjenek. Lehet reggelizni, ebédelni, vacsorázni, közte bisztrófalatok várják azokat, akik csak csipegetnének, és természetesen a kávézó és a koktélbár is rendelkezésre áll egész nap. Emellett kifejezetten odafigyelnek, hogy helyi termelők alapanyagaiból dolgozzanak, és izgalmas vonalak is bekerüljenek az fogások közé.

 

 

Az egyetlen étel, amely tartja magát, és maradt az étlapváltás után is, egy nagy közönségkedvenc: a harcsa, zsályás-citromos-sáfrányos szósszal és zöldségekkel. A halat és a különleges, sárgán ragyogó köretet külön tányéron szolgálják fel, így nem csak a citrusos robbanás varázsol el. Mellé az egri Napvölgy Borászat 2018-as syrah-ját kínálják, ami összesimulva a sáfrányos szósszal egy igazán különleges kulináris élményt nyújt.

Ha már színek: mennyei látványt és ízt ígér a kacsamell a citromsárga polenatakrémmel, illetve lilás-vörös céklával és meggyel. Emellett a helyi hagyományokat is megtartották, a szlovák eredetű kvaka is szerepel az étlapon.

A másik népszerű fogás a malactarja káposztás rétessel, melyet gombával és burgonyával tálalnak, mellé pedig egy csodás 2018-as Villányi Franc Super Premiumotszürcsölhetünk, Riczu Tamás pincéjéből.

Nem mellékesen a magyar borok hangsúlyosak, de a kínálat felépítése is rendhagyó. Ugyanis nem tájegységenként, hanem a Magyarországon honos domináns szőlőfajtánkéntcsoportosították őket. Emellett tematikus borestekkel és borélményekkel is várják a nyitott, kísérletezőkedvű vendégeket, melyeknél egy-egy kiválasztott szőlőfajta kiemelkedő bortételeit mutatjuk be, emelkedő ízélmény szerint.

Ételeikkel, merész borpárosításaikkal egyaránt szakítanak minden hagyománnyal. Ki hallott már olyat, hogy harcsához syrah bort kínáljanak? Vagy egy szilvás desszerthez bikavért? Szokatlan, de működőképes, és az ízrobbanás még utána órákig fecseg a szánkban. És ez a cél: felpezsdítő, meghökkentő, de imádnivaló tapasztalást adni.

 

Újváros Bisztró címe: Arborétum u. 2., Szarvas, Hungary

Facebook: Újváros Bisztró 

 

Fotók: Újváros Bisztró 

Írjon véleményt