Már a vendéglátásban is terjed a körforgásos szemlélet

Rakun

Már országszerte 14 városban 102 étterem döntött úgy, hogy visszaveszi és elmossa azokat a dobozokat, amiben a vendég az ételt elviszi vagy házhoz rendeli, mindezt úgy, hogy az élelmiszer-higiéniai szabályokat is betartja.

 

A vendég által hozott dobozba a vendéglátóhely alkalmazottja csak nagyon szigorú higiéniai előírások betartása mellett teheti bele az ételt. A HACCP szabályok kizárólag szemmel láthatóan tiszta edénybe engedik meg az étel beletételét és megkövetelik, hogy ezt követően a vendég edényét átvevő alkalmazott mossa meg a kezét. Mivel sok étteremben ez a déli csúcsidőben kivitelezhetetlen több vendéglátóhely inkább nem teszi bele a vendég által hozott dobozba az ebédet. Így kénytelenek vagyunk minden fogást eldobható dobozban elvinni, amiért ráadásul általában pénzt is kell fizetnünk.

Erre a környezetvédelmi problémára kínál megoldást a Rakun Dobozközösség, ami egy cseredoboz rendszer. A vendég a Dobozközösséghez csatlakozott éttermekből olyan dobozt kap, amit aztán ha visszavisz azt az étterem beveszi elmosásra és egy már előzőleg szabályszerűen fertőtlenített ugyanilyen dobozba adja ki az aktuális rendelését. A rendszer egy applikációval működik, aminek segítségével a házhoz rendelés is megoldható a vendég ilyenkor az étterem futárának vissza tudja adni a használt dobozát.

Nem teljesen egyedülálló ez a kezdeményezés, világszerte már több országban is hasonló módszerekkel váltják ki az egyszer használatos elviteles dobozokat. A német Vytal rendszer már több mint 3500 étteremmel működik, a dán Kleenhub pedig már a többször használható kávéspoharak rendszerét is kiépítette.  Az Egyesült Királyság Innovációs Ügynökségének támogatásából létrejött Caulibox pedig Londont hódította meg többször használható elviteles dobozaival.

 

 

“Az újrahasznosításnak csak a végső megoldásnak kellene lennie és olyan hulladékokra kellene vonatkoznia, amelyek keletkezését lehetetlen megelőzni. A körforgásos (körkörös) gazdaság lényege nem az újrahasznosítás, hanem, hogy a termék ne is váljon hulladékká. Az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt dobozok többszöri használata nem lehetetlen, csak egy mosógép kell hozzá és infrastruktúra, ami megakadályozza a dobozok elkallódását, a partnereink biztosítják az előbbit, mi pedig megoldottuk, az utóbbit.”  -mondta dr. Horvátth Sarolta környezetvédelmi szakjogász, a Rakun Dobozközösség egyik alapítója.

A Dobozközösség novemberben ünnepli második születésnapját, a rendszer népszerűségét mutatja, hogy a felhasználói a Rakun dobozokkal már több mint 15.000 eldobható dobozt váltottak ki, ami ~630 kg hulladék megelőzését jelenti.

 

Web: Rakun 

 

Írjon véleményt