Merészebb ízek, extrém sok odafigyelés a Christie’sben

Christie’s Urban Bistro

Az utóbbi években a Christie’s Urban Bistro mindig felkerült valamelyik listánkra (nem csak a kiváló pastramijuk miatt, de azért az is sokat nyomott a latba), elsősorban annak okán, hogy amit csak lehet, helyben készítenek el: szószokat, dresszingeket kutyulnak, fermentálnak, csírákat termesztenek, savanyítanak. Talán az ördög a részletekben rejlik jeligére? Kiderül. 🙂

 

Extravagancia és türelem

A kedves házaspár apró brunchozója a közelmúltban még komolyabb lett. Egy új séf debütált, aki fenekestül felforgatta az életüket – a lehető legjobb étteremben, akarom mondani értelemben. Kovács Dominik, a MÁK Bistro egykori séfje azonnal ráérzett, milyen irányba szeretnének tovább haladni. Minden kreativitását beleteszi napról napra, így még hihetetlenebb ízeket csempészett a bisztró kínálatába, és egy kis extravaganciát kölcsönzött a jól megszokott ételeknek. Bátran meri kombinálni az ízeket, a tulajdonosok pedig engedték neki, hogy kiélje magát, maximálisan megbíznak benne.

 

 

– Meg kell jegyeznünk, hogy amit most kínálunk, az még mindig nem az, amit szeretnénk, igaz, rajta vagyunk az úton, amit célul kitűztünk. A változás egyik fő irányvonala az élelmiszerpazarlás csökkentése, ami jó ideje hatalmas globális probléma egyébként. Számunkra nagyon fontos, hogy minden ételt és minden alapanyagot fel tudjunk használni, minél kevesebb ételt dobjunk ki a szemétbe. Fontos szempont, hogy az alapanyagok minden részét fel tudjuk használni a különlegességek megalkotásához. Előtérbe került nálunk is a szezonalitás, ami szintén fontos dolog. Emellett nemcsak a szószokat, dresszingeket készítjük házilag, hanem most már eljutottunk odáig, hogy saját csíráztatónk van, savanyítunk, füstölünk, fermentálunk – tudtuk meg az egyik tulajdonostól.– Ezek olyan apró részletek, amelyek a háttérben folynak, és borzasztóan időigényes folyamatok. De mi úgy gondoljuk, a jó étel ismérve az idő és az odafigyelés. A mi finomságainkban ez maximálisan benne van, minden apró részletre rengeteg időt és figyelmet fordítunk. Próbáltál már ilyen mennyiségben fürjtojást pucolni? – teszi hozzá nevetve.

 

 

Színes, finom apróságok

– A másik, ami valójában a legfontosabb, hogy olyan figyelmes, színes apróságokkal, körítéssel, és ízekkel dobjuk fel a jól ismert ételeket, ami máshol nincs. Például omlett van mindenhol, de a mi Fancy reggelink körítése, díszítése egyedi. Ez egy szarvasgombás omlett füstölt lazaccal, avokádóval, céklaporral meghintve, mellé fermentált citromhéj kerül a tányérra. De pácolunk, füstölünk fürjtojást, ahogyan a vajat is füstöljük, ezzel érjük el a kissé meghökkentő, fekete külsőt. Tovább dolgozunk az amúgy is magas minőségű alapanyagokkal, hogy a vendég látványra is egy olyan élményt kapjon a tányéron, ami nem megszokott egy reggelizőnél, mondhatni Insta-kompatibilis. Sok ízzel is találkozhatnak, ezek robbannak a szájban, a tányérokon színes, tartalmas, sokoldalú ételek köszönnek vissza.

Sok munka van abban, hogy egy-egy tányéron az a látvány táruljon a vendég elé. Minden reggelinek több összetevője is lett ezáltal, az eddigi 5 helyett akár 15 elemből áll, sokkal komplexebb ételeket készítenek. Ez egy kicsit több időbe is telik, az eddigi 3 helyett 7 perc alatt van kész a reggeli, de a visszajelzések pozitívak, mindig azt hallják vissza, hogy megérte a várakozás. A Christie’s különben sem egy rohanós hely, az a cél, hogy az ember üljön be, lazuljon, igyon akár egy pohár pezsgőt, ne csak beszaladjon venni egy croissant-t.

 

 

Külföldiek és a körözött

Mint mondják, tapasztalataik szerint itthon még mindig nem divat hétköznap beülni és ráérősen megreggelizni, ez a vendégkörön is látszik. Rengeteg külföldi vendégük van, akik ha első nap itt reggeliztek, minden nap ide tértek vissza. De vannak Budapesten élő külföldi törzsvendégeik is. Ez azért is jó, mondják, mert sok magyaros finomsággal megismerkedhetnek, például a körözöttel, de nemrég kocsonya volt (bár azt nem igazán tudták értelmezni). Italokban is igyekeznek ezt a házi vonalat képviselni a frissen facsart narancslével és a helyben készített hibiszkuszos limonádéval. Húsok tekintetében is megtalálták azt a hentest, aki kifejezetten nekik készíti frissen a termékeket, csak nekik tölti a kolbászt. 

A barista vonalat Kovàcs Blanka(barista) , illetve Vörös Mátyàs (bártender/barista) képviselik a bistro életében.

 

Christie’s Urban Bistro címe: 1077 Budapest, Király utca 53.

Facebook: Christie’s

Írjon véleményt