Könnyen kedvenc helyünkké vált a Flava, ahol az ételek mellett a lokáció is több, mint rendben van. A Szabadság téren, az Október 6. utca sarkán nem nehéz „belebotlani” a belvárosi dzsungel hangulatba, amit az étterem fő koncepciójának tűzött ki. Ha egy társaságban nem tudjátok, hogy melyik konyhát válasszátok, a Flava legyen az első, ami közös pontként szolgáljon ilyen helyzetben.
A különleges Flava ételek
Mindig megnyugvást jelent számunkra, ha egy étterembe lépve látványkonyhafogad, így biztosak lehetünk abban, hogy teljes élményben lesz részünk. Kifejezetten örülünk, hogy az asztalnál ülve izgatottan figyelhetjük a séf, Zvekán Kornél nagyon széles ízvilágú alkotásait. Egy japán tradícionális tésztalevessel, a ramennel kezdtük az ismerkedést. Már az első kanálnál felfigyeltünk a mogyorópaszta karakteres, de közben mérsékelt ízjegyeire, ami az akkori borongós-szeles délutánon hamar feldobta a hangulatot.
Az előételek között megismerhettük mexikó és dél-amerikai ízeit taco és guacamole formájában. Alig nyúltunk hozzá, mikor megérkezett a keleti padlizsánkrém is. Fűszeres, krémes, amihez kiválóan illett a házi csicseriborsó kréker és a mandula.
A főételeket, vagy ahogy ők nevezik ‘grill’ szekciót nádudvari bárányborda indítja, így erősítve a magyar vonalat és ismertetve a belföldi beszerzést. A grillek között még megtalálható magyar tarka hátszín, a grillként fel nem használható húsrészt pedig marhatatárként készítik el. A közkedvelt és számunkra is fejedelmi csirke köfte – amire okkal az egyik legbüszkébbek – mindenkinek szól. Sok vendég ‘comfortfood’ -ként tekinthet rá, de sokkal több rejlik benne. A csirke szaftos, fűszerektől illatos és ahogyan visszagondolok a falatokra, rögtön Isztambulban éreztem magam. A magyar fasírthoz – mivel sokan szokták ahhoz hasonlítani – felesleges.
A grillezett polip és az atlanti tőkehalfilé is a Flava központi ételeihez tartoznak. A polip számtalan mediterrán országban hangsúlyos szerepet kap, és a csodálatos nyolckarúból készített ételek mindig helyet követelnek maguknak az asztalon. A Flava büszke lehet a grillpolipjaira, isteni volt.
“Sharing is Caring “ – avagy kóstold meg ezt is, azt is!
Mert a Flava egyik fő célja is az volt, hogy egy olyan nagyvárosi találkozóhelyet teremtsen, ahol bensőséges környezetben érezhetik magukat vendégeik. A sharing concept is ezt az irányvonalat erősíti. Egy család vagy egy baráti társaság úgy eltölthet egy ebédet, hogy az otthon hangulatát teremtik meg számukra. A másik megközelítés az ízekről szól: miért válasszak egy főételt és egy köretet, ha többet is kóstolhatnék és azt megosztanánk egymás között? A Flava Kitchen&More lehetőséget ad, hogy mindenki találjon a saját ízlésének megfelelő ételt és azt megoszthassa az asztalnál ülőkkel. Egy falat innen, egy onnan, tunkolás, mártogatás, gyűjtögetés. Összeérnek a kezek, közösen találhatunk ki új ízkombinációkat – bár a Flava már összetette nekünk, hogy minden passzoljon egymáshoz, így csak nyert ügyünk lehet. A legtöbb köret főételként is megállja a helyét, mi a grillsütőtököt teszteltük ricottával, kesuval ésfodros kellel, kiváló tányér egy vegetáriánus fogásnak is.
Egzotikus bárban kortyolgattuk a Flava koktélokat
Amellett, hogy egy magas minőségű, mégis laza étterem a Flava, mellette szerettek volna egy italhangsúlyos bárt is ezzel egyidejűleg. Rum, tequila és mezcal dominál, tehát szintén a dél-amerikai vonal köszön vissza.
Minimal waste! – Flava trükkök
A minimal és zero waste egy napjainkban nagyon felkapott kifejezés, amibe úton-útfélen belebotlik az ember. A Flavában viszont külön élménnyé varázsolták a tudatosságot: egyik köretüknél a sütőtök héjából friss ropogóst készítenek, ami a tányér díszeként szolgál. A gyökérzöldségekből chipset sütnek, ami már érkezéskor az asztalra kerül. Külön szót érdemel a marha tatár alapja, amit a marha hátszínének már grillként nem használható részéből készítenek.
Mindegy, honnan és mikor térünk be a különösen ismerős nagyvárosi oázisba, a Flava kínálatában mindig megtaláljuk azt, amit keresünk: a bakancslistás ízeket és a könnyed élmények instant pikantériáját. Látogassatok el ti is!
cím: Október 6. u. 26, Budapest
Facebook: Flava Kitchen
fotók: Flava Kitchen
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra