10 parádés steakes és húsos étterem

Steak és húsos éttermek

Egy bacönbe tekert tekert véreshurkától sem riadnál vissza? Akkor most kattints, mert itt a 10 legjobb étterem húsimádó olvasóink számára! A kedves családi vállalkozásból kinövő üzlettől a luxus steakezőig minden lesz ebben a listában, így ha te fittyet hánysz a beach body-ra máris van pár programunk számotokra az elkövetkező pár hétre.

 

Prime Steak & Wine

 

 

Velük kapcsolatban rögtön érdemes megjegyezni, hogy ők Magyarországon az egyetlen, nemzetköziszinten is elismert és díjazott steakhouse. Jelenleg 14 éve töretlen sikerrel vannak jelen a hazai vendéglátásban, mindezt pedig a steak szegmensben szokatlanul, hölgy tulajdonossal és vezetéssel. De nem csak erre a címre lehetnek büszkék, ugyanis a WORLD LUXURY RESTAURANT AWARDS a “Luxury Interior Design/Architectura in Europe-kategóriában is díjazta őket. Ez nem is meglepő, hiszen a belsőépítészeti kialakítása, az 5 méteres magasságban lévő üvegmennyezet, a Baccarat kristálycsillárok és a onyxból készült, hosszú bárpult mind az időtlen elegancia és csillogás érzését biztosítja. Falaik között olyan hírességek fordultak már meg, mint Jason Momoa, Mel Gibbson, Tom Hanks, Ronaldinho, vagy az orvosi krimik atyaúristene, Robin Cook. Egyedülálló steak választékukban egyaránt megtalálható a Dél-Amerikai Black Angus, az ÉszakAmerikai Usda, Omaha, Creekston, valamint az elmaradhatatlan japán wagyu. A kivételes minőségű húsokhoz 15féle köret és 10 féle szósz közül választhatnak a vendégek. Hogy ezek a legegyedibb vágásban kerüljenek tányérra, arról Fazekas László séf gondoskodik, a több, mint 200-féle bort pedig Nagy Márton Head somellier válogatta össze. Annak sem kell aggódni, akit kevésbé vonz a steakhúsok világa, hiszen rengeteg hazai és nemzetközi klasszikus is felkerült az étlapra, a kaviár kóstoló és a tokaji borban,karamellizált almával tálalt flambírozott libamáj is fenséges. Aki pedig a luxusok luxusára vágyna, az rendelhet 24 karátos, ehető aranyalapokkal borított wagyuburgert is. A borok mellet a koktélokkal valóságos show érkezik, így, ha ide foglalsz nem csak elképesztően finom, de nagyon látványos élményben lehet részed.

Cím: 1051 Budapest, Sas utca. 18

Facebook: Prime Steak & Wine

 

 

Beerstro 14

 

 

Találó, falon is olvasható filozófiájukban röviden és tömören minden benne van, amire itt számítani lehet. Vagyis „Good food l Good beer l Good people. Mint oly’ sokan a pandémia kényszerű bezárását igyekeztek előnyükre fordítani, így jelenlegi steak választékukat is ekkor fejlesztették tökélyre. Az étlapjukat folyamatos kísérletezés és végtelen kreativitás jellemzi, de a klasszikusokat is igyekeznek saját képükre formálni. Előételek közül a házi, pácolt fehérpecsenyét emelnénk ki, amit érlelt camembert és madárbegy saláta kísér, de a tatárbeefsteak is maradandó élmény lesz. A főételek között található steakek közül lehetetlenség lenne választani, így, ha ránk hallgattok, fogtok valakit, akit nagyon szerettek és bevállaljátok a kétszemélyes tálat, amitől tuti, hogy mindketten menybe mentek. Ezen új-zélandi bélszín, uruguay-i rib eye, brazil hátszín van tökéletesen rózsaszínre sütve, köretként pedig graten burgonya, grillezett bordáskel, hasáb, chimichurri és borsmártás érkezik. Mindez pedig olyan tálalásban, hogy még a vegetáriánusok is kétszer meggondolnák, hogy belekóstoljanak. Emellett, ahogy a nevük is sugallja, italban is erősek, sör tekintetében a legkiválóbb kraft söröket forgalmazzák, a borokban 100 tételből választhatunk, de a koktél és gin tonic választék miatt sem kell szégyenkezniük. Akár munkavacsora, akár romantikus randi, akár a gőzkieresztés a cél, itt jó helyen lesztek!

Cím: 1052 Budapest, Károlyi utca 12.

Facebook: Beerstro 14

 

Tuning

 

 

A Tuningból lett Meat Heaven szintén rutinos versenyzőnek számít ebben a mezőnyben, hiszen már 8 éve jelentenek biztos pontot a városban. De nem csak nevükben, hanem arculatban is új irányt vettek, így megújult környezetben lehet hambizni, a hónap elejétől pedig egy kellemes terasszal várják a steak szerelmeseit. Két hetente változik náluk séfajánlat, emellett pedig gyakran szerveznek tematikus estéket, hogy a hozzáértő profi kiszolgálással egybekötve tényleg élmény legyen az itt töltött idő. Étlapjukon a magyar szürkemarhától a japán wagyun át, a struccig MINDEN van, szóval, ha szerettek kísérletezni, ide kell asztalt foglalni. Érdemes megcsodálni a vendégtérben található három nagy dry ager érlelőt, ami roskadásig van prémium minőségű húsrészekkel. Pitbox-uk magyar gyártmányú, mely melegfüstölésre, barbecue-ra és grillezésre egyaránt alkalmas, ráadásul faszénnel és füstölőfával is dolgozik a marhaszegy felejthetetlen aromájáért. Az itallap itt is legalább olyan impozáns, mint az étlap, koktélok közül nincs olyan klasszikus, amit ne készítenének el és a whiskey választék is figyelemre méltó. A szivarsarok hazai éttermekben kifejezetten ritkaság számba megy, de itt még arra is van lehetőség, hogy ne csak a húsban élvezd a füstöt!

 

cím: Liszt Ferenc tér 11., Budapest

Facebook: Meat Heaven 

 

 

TGI Friday’s

 

 

Amikor egy jól menő üzletből frienchise hálózat lesz, mindig magában hordozza a veszélyt, hogy több hely egyszerre nem tudja hozni ugyanazt a konstans minőséget – vagy bármit, ami az elsőt sikerre vitte – és dugába dől az egész. A TGI Friday szerencsére az üdítő kivételek közé tartozik, ami itthon már több, mint 23 évvel ezelőtt vetette meg a lábát. Az első TGI egyébként honnan máshonnan is indult volna, ha nem New Yorkból, történetük pedig egészen 1965-ig nyúlik vissza. A két hazai étterem fogásainak közönség kedvencei a NY Strip Steak, a Filet Mignot és az oldalasok. Utóbbinak rengeteg törzsvendéget köszönhetnek, sokan kifejezetten ezért járnak hozzájuk, ezek közül is kiemelkedően jól fogy a whiskey-s szósszal készült Signature Ribs. A tavaszra való tekintettel pedig egy új oldalas is felkerült a kínálatba, amit Nashville Hot Ribs néven fog az első kifejezetten csípős oldalasként debütálni. A finom falatok mellett pedig folyamatosan nyomon követheted a sporteseményeket is. Ami TALÁN még ennél is vonzóbb, hogy a hölgyek hétfőnként a Westendben, keddenként pedig az Oktogonon lévő egységükben egész nap féláron koktélozhatnak! Nekem nagy kedvencem itt a Blackberry Long Island Ice Tea, ami a kólás nagy testvérével ellentétben sokkal kevésbé gejl, inkább frissítő. Azonban kötelességemnek érzem jelezni, hogy kifejezetten erős, szóval csak óvatosan. Legalábbis ezt mesélte egy barátom barátja…

Cím: 1067 Budapest, Oktogon tér 3. / 1062 Budapest, Váci út 1-3.

Facebook: TGI Fridays 

 

 

DiVin Porcello
 
 
 
 
Az alapvetően magát sonkabárként aposztrofáló Divin Porcello már csak a lokáció miatt is kihagyhatatlan állomás, ha egy kis munka utáni lazításhoz vagy laza randihoz kerestek helyszínt. A belváros szívében lévő étterem ezerféleképpen megközelíthető, de a tavaszi napsütést kihasználva, mi biztos, hogy egy kellemes sétával kötnénk össze az ittlétet. A spanyol szállodalánchoz tartozó étterem a reggelitől, az ebédmenün át, a komoly üzleti vacsorákhoz egyaránt remek választás. Mediterrán stílusban berendezett, rusztikus hangulata a legrosszabb napodon is egy pillanat alatt ellazít. A palettájukon egyaránt megtalálhatóak magyar, olasz és spanyol különlegességek is, a sonkákból, sajtokból ráadásul delikátesz jelleggel haza is vihetünk! Halkan jegyeznénk meg, hogy a húsvét közeledtével összeállítottak egy különleges boxot saját prémium minőségű válogatásukból, amiben az összes olyan hamisíthatatlan ünnepi finomság helyet kapott, mint füstölt mangalicasonkás töltött tojás, Etyeki szarvasgombás sonkába töltött tormakrém, Buza féle paprikás vékonykolbász, házi fonott kalács és sok más finomság. Ami pedig a meleg ételeket – és persze a steaket illeti – a lencsesalátával és sült édesburgonyával tálalt argentín tenderloin steak maga a szaftos mennyország! Egy hely, ahol egyaránt jól érezheti magát aki, csak falatozni szeretne a három nemzet sonkáiból, sajtjaiból vagy éppen egy klasszikus magyar gulyást enne ropogós házi kovászos kenyérrel, valamint betekintést nyerhet az olasz tészták világába is a magyar és spanyol gasztronómia jellegzetes ízvilága mellett.
 
Cím: 1051 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.

 

 

Petrol & Beer

 

 

Listánk legfiatalabb versenyzője tavaly gyújtott be a Rákóczi téri csarnok szomszédságában és azonnal közönségkedvenc lett. Az egyik tulajdonos és nem mellesleg több helyen executive séfként dolgozó Kelemen Áron Texasba is elutazott, hogy valóban autentikus receptekkel és ötletekkel térjen vissza. A Petrolt két dolog teszi igazán különlegessé. Az egyik, hogy az úgynevezett new wave bbq technológiával dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy míg a klasszikus vonalon a fatüzelésű smookerekben adott húsokat adott módon sütnek, ami jellemzően az oldalas, a marhaszegy, pulled pork és pulyka, addig ők szakítanak ezzel a tradícióval. Náluk nem ritka, hogy koreai vagy mexióki ízvilág is terítékre kerül, valamint hozzányúlnak olyan húsokhoz is, amit korábban nem igazán készítettek el ezzel a meleg füstös eljárással, mint pl. a bárány. Ami szintén kiemeli őket a többi hely közül, hogy az állandó étlap mellett havonta legalább egyszer bemutatják egy-egy állam vagy ország jellegzetes bbq fogásait, szóval náluk igazi földkörüli utazásban lehet részed. Voltak már kanadai, kansasi és argentín hetek is – sőt, nem egyszer szenteltek már külön hetet a vegáknak, ami egy alapvetően húsra épülő étteremtől szerintem extra jófejség. Italok tekintetében a Fehér nyúl kifőzdével dolgoznak, így nem ritka náluk a sörvacsora sem. Érdemes tehát a követni a Facebook vagy Insta oldalukat, mert itt sosem fogynak ki az ötletekből!

Cím: 1085 Budapest, József körút 35.

Facebook: Petrol  Beer  & Barbeque 

 

 

Avalon Ristorante

 

 

A Miskolctapolcán található olasz étterem étlapján minden olyan ikonikus fogás megtalálható, amiért szeretjük ezt a konyhát. Morello Forni vegyes tüzelésű kemencében sültnápolyi pizzák, szuperkrémes tészták, antipastik és persze csodálatos desszertek várják az ide látogatókat. Steak kínálatuk márványozottság és minőség tekintetében a legmagasabb, A5-ös besorolásnak is megfelel, innen sem lehet hát csalódottan távozni. A Jasperben készült húsok azonban nem csak minőségükben, elkészítésükben is legmagasabb szintet képviselik. Míg a hozzávalók egy részét Olaszországból szerzik a valóban autentikus végeredmény érdekében, addig a többi alapanyagot igyekeznek a helyi termelőktől vásárolni, így fenntartva az egészséges egyensúlyt. Most tavasszal különösen érdemes feltűzni őket a térképre, hiszen az új szezonnak köszönhetően már gőzerővel dolgoznak az étlapváltáson. Az ételek mellett szintén szót érdemel a kifogástalan ízléssel megálmodott étterem környezete is, ami inkább barátságos, meleg atmoszférát áraszt, mintsem elérhetetlen luxust. Ételeik és italaik a legmagasabb minőséget képviselik, olyannyira, hogy felsorolni is sok lenne azt a rengeteg díjat, amit 2015-ös nyitásuk óta magukénak tudhatnak. A legrangosabb talán mindezek közül, hogy a Michelin kritikusai tavaly Michelin tányér- elismerésben részesítették őket. Szintén nem lehet elmenni szó nélkül a Wine Spectator kétpoharas minősítése mellett sem, tekintve, hogy ők a világ legrangosabb szaktekintélye. Ezt a nemrégiben nyílt exkluzív borszalonjuknak köszönhetik, ahol megközelítőleg 2500 palack várja, hogy pohárba kerüljön. Az egyedileg tervezett, beépített bortrezorban ráadásul interaktív, casino-hangulatot idéző borruletteket is szerveznek a tudásra (is) szomjas vendégek számára, vagyis nem csak a steak, de a bor szerelmesinek is garantáltan megér egy utat az Avalon. Az étterem nem mellesleg Avalon Resort & SPA***** Superiorhotelhez tartozik, így ha a tavaszi fáradságot egy minden igényt maximálisan kielégítő elvonuláson pihennétek ki, itt az alkalom!

Cím: 3519 Miskolctapolca, Iglói t 15.

Facebook: Avalon Ristorante 

 

 

Meatology

 

 

A budapesti húsimádók körében a Meatology 2016 óta stabil pontot jelent. A debreceni Pataky-testvérek Berza Balázzsal karöltve erősítettek rá a hazai burgerforradalomra, sikerük pedig nyitás óta töretlen. Étlapjukon egyesül a vendéglátásban szerzett sok-sok éves tapasztalat, a gyermekkor íze és a folyamatos megújulásra való törekvés. Az örök klasszikusok mellett, mint a hagymás rostélyos vagy a bacon & cheese burger, gyakran találni náluk ázsia-inspirálta fogásokat is. Szintén extra náluk, hogy a koránkelőket brutális reggelivel kényeztetik, valamint az angol hagyományoknak megfelelő „on-toast” koncepcióval dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb ételük ropogósra sült bagetten érkezik, amivel a Philiy cheesesteak szendvicsen túl nem sok helyen foglalkoznak. Itt azonban nagyon komolyan veszik ezt a vonalat és egészen hihetetlen párosítások kerülnek erre a francia jóságra. Sok helyhez hasonlóan a vega burger itt is kecskesajttal készül, ám a készítéséhez a Vászolytól nem messze csordogáló Szent Jakab forrás vizét használják fel, így ezt annak is érdemes kipróbálnia, aki csak simán tartana egy húsmentes napot. Jó hír, hogy budapesti egységük mellett Nyírágyházán is üzemeltetnek egy éttermet, így nem csak a fővárosiaknak jut a jóból.

Cím: 1065, Budapest Bajcsy-Zsilinszky u. 15.

Facebook: Meatology 

 

 

Baltazár

 

 

Hároméves téli álma után újult erővel tér vissza a festői Várnegyedben található Baltazár. A budapesti gasztronómia szerelmesei bizonyára régóta várták már ezt a pillanatot, hiszen rájuk mindig lehetett számítani, ha egy kis kozmopolita életérzésre, finom falatokra és persze kitűnő italokra vágytuk. Az alapanyagok tekintetében hozzák a tőlük már megszokott magas színvonalat, az ételek tekintetében a biztos pontok mellett azonban megannyi újdonság is helyett kapott. Szembetűnő, hogy több olyan fogás is felkerült a menüben, mint az elmúlt évek egyik üstököse, vagyis a bowl, valamint a vegetáriánus fogások is messze túlmutatnak az unalomig ismert kecskesajt+kevert saláta kombón. Az összkép némileg ekletikus, hiszen a gulyásleves mellett pl. a tonhal tataki is kapható, ami bár elsőre okozhat némi képzavart, de higgyétek el, jól ki van ez találva! A főételek egy része, valamint a salátákra kérhető extrák mindegyike a Josper grilltől kapja meg azt a csavart, amiért újra és újra visszafogsz hozzájuk térni. Kétféle steakük (flank és rib eye) vizitormával és fűszervajjal készül, míg a bbq oldalas házi cole slaw salátával kerül tányérra. Bár ez a cikk a steaket hivatott éltetni, azt azértszeretnénk, ha tudnátok, hogy itt a reggeli is házi croisanttal készül… A belső tér kialakítása szintén szuper, nekem kifejezetten tetszik az egyszerre elegáns-rusztikus-indusztriális részletek bohókás egyvelege. Ha egy hosszú, fárasztó hét után összeülnél valahol a barátaiddal, akik közül van, aki vegán, van aki csak falatozna, megint más farkas éhes, ez a hely jusson eszetekbe!

Cím: 1014 Budapest, Országház utca 31.

Facebook: Baltazár 

 

 

Grøenk Deli

 

 

A velencei delikátesz bolt a kezdet kezdetén egy házaspár zöldség nagykereskedése volt, ám a Covid miatt pár nap leforgása alatt lényegültek át online webshoppá. Kezdetben kizárólag zöldséget és gyümölcsöt lehetett náluk kapni, ám népszerűségük növekedésével bővül a palettájuk is. Az első év sikerén felbuzdulva hozták tető alá a delit, ami egy igazi szerelemgyerek számukra. Ez a kedves kis hely egyszerre működik boltként, bisztróként és közösségi helyként. A tulajdonsok a „farm to table” koncepció elkötelezett hívei és nem csak elméletben. Kizárólag szabadtartású tanyasi csirkékkel és megyaszói mangalicával dolgoznak, mely elnyerte a Magyar Gasztronómiai Egyesület által alapított Aranyszalagos minősítés-díjat, valamint a Great Taste elnevezésű világversenyen is képviseltek minket. Ami viszont számunkra most különösen érdekes, az a minimum hat hétig érlelt marha, ami a kecskeméti NPK Beef-től érkezik hozzájuk. Ebből készül például a Royal csíz és a Groenk burgerük, de még a töltött paprika is! A húsok mellett említésreméltóak a tésztaételeik is, ugyanis a gnocchikhoz és lasagnákhoz felhasznált pasta egyaránt házi készítésű. A pazar á la carte étlap mellett, ők is naponta örvendeztetik meg a helybelieket ebédmenüvel, szóval az év bármely napján érdemes meglátogatni őket. Rendszeresen szerveznek kulturális programokat, áprilisban például sörklub, borkostoló és pizza készítő workshop is lesz náluk!

Cím: 2481 Velence Tábor utca – Széchenyi utca sarok

Facebook: Groenk Deli 

Keresőszavak:

Írjon véleményt