Csúcs pizzák a Forni di Napoliban

Forni di Napoli Budapest

Forrón duruzsoló, pattogó, hatalmas kemence, kellemes zene, nyüzsgés és finom illatok ölelnek körbe a Szent István körútiindusztriális, fényes, barátságos étteremben. Pizzát manapság bárhol lehet enni, hiszen a legnépszerűbb étel a világon. De jó pizzát már annál nehezebb, nápolyi stílusút meg kiváltképp. Jó hírünk van! Nemhogy kiváló, egyenesen világbajnok olasz csodákat falatozhatunk Budapesten, a Forni di Napoliban.

 

Szó szerint, ugyanis Damu László pizzamester  és társa duo kategóriában a  7. helyen végzett 700 induló között a tavalyi pármai pizza-világbajnokságon. Idén pedig szintén szép eredményt zsebelhetett be a magyar csapat, melynek tagja volt a Forni di Napoli séfje is.

 

 

Pizzagyár helyett kényelmes vendéglátás

Az étterem ötlete a pandémia alatt fogalmazódott meg a tulajdonosok fejében, egy dunakeszi pizzériában tett látogatás után. A vállalkozócsalád új lehetőségek felé kacsingatott, hiszen a covid időszak nem kedvezett éppen a turizmusnak és a szállodaiparnak, amelyben már nagy tapasztalattal tevékenykedtek. Mindenki teljesen elalélt, mikor megkóstolták a légiesen könnyed, puha tésztát, és beindult az ötletelés. Ha semmi más nem is működik, a pizza mindig kelendő, hiszen még ha nem is lehet elmenni sehova, azt házhoz is lehet rendelni. Főleg, hogy az elmúlt években a minőségi pizzának elég komoly kultúrája lett.

Nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen e téren senkinek nem volt tapasztalata, csak a hatalmas lelkesedés tombolt bennük, hogy Budapesten nyissanak egy nápolyi stílusú, autentikusan olasz pizzériát. Eleinte kérdéses volt, hogy nyissanak a külvárosban inkább kiszállításra és elvitelre specializálódott „pizzagyárat”, vagy a belvárosban egy barátságos, beülős éttermet. Az utóbbi mellett döntöttek, és ez a szenvedély, ez a szerelem érződik az étterem hangulatán is. Elkezdődött a helyiség felújítása az utolsó szögig, kialakult a csapat. Noha tudták, hogy nem lesznek kifejezetten úttörők, mégis úgy gondolták, a környéken inkább a trattoria típusú éttermek elterjedtek, akik mellett jól megférnek majd a kizárólag pizzából, salátákból, olasz előételekből és desszertekből álló kínálatukkal.

A koncepció egyszerű volt: ha betér az ember, ne érezze sem azt, hogy túl drága, sem azt, hogy túl olcsó, sokkal inkább egy szívélyességet és kényelmet árasztó, csábító nápolyi hangulaturalkodjon, mindez megfizethető köntösben.

 

 

Valóban autentikus

A valóban autentikus nápolyi finomságnak több alappillére is van. Biztosan nem vagyunk egyedül, akik többször belefutottunk már a kenyérlángosra hajazó, de a nápolyi pizzára nyomokban sem emlékeztető dolgokba, de ezekszerencsére eszünkbe sem juthatnak a Forniban.

Először is a legfontosabb, a komoly kemence. A vegyes tüzelésű Morello Forni kemencében eredetvédett, minőségiolasz alapanyagokból, 48 órás kelesztésű, titkos recept alapján készült tésztából és szezonális, friss zöldségekből készülnek a kerek álmok, melyekből előfordul, hogy összesen több mint 500 készül egy nap. A pesztókat, krémeket helyben és frissen készíti a pizzamester, de a vegetáriánusoknak is van alternatíva csupa finom zöldséggel és növényi/vegán sajttal.

 

 

Klasszikus és kísérletező

A túlnyomó részt magyarokból és kevés külföldiekből álló vendégkör kedvence magasan a klasszikus Margherita, és az egyszerűbb, paradicsomos alappal készült variációk, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különleges, fehér vagy pesztóalappal és feltétekkel operáló fogások. Az egyik legizgalmasabb a Maradona di Napoli, amelyen a dió és a szarvasgombakrém mellett egy kis narancslekvár teszi még pikánsabbá és szemöldök felhúzóssá az élményt. De a bátrabbaknak és kísérletező kedvűeknek mindenkinek érdemes kipróbálnia a pisztáciapesztó alappal készült Pesto di Cottót.

Azonban fel kell kötnünk a gatyánkat, ha a huszonnyolc féle pizzából azonnal akarunk választani, mert a kreatív és elképesztő wow-faktorral incselkedő mesés fogások közül nagyjából lehetetlen.

De nem csak a főszereplők autentikusak: saláták, előételek, focaccia, itáliai desszertek is várnak, ahogyan a sörök, a borokés a kávé is olasz. Aperol, Peroni, Moretti, Lavazza, a névsorolvasás teljességének igénye nélkül.

A siker töretlen, olyannyira, hogy május végén a második üzlet is megnyílik az Október 6. utcában, ahonnan mi is újra jelentkezünk majd, hogy megmutassuk nektek!

 

 

cím:Budapest Szent István körút 9.

Facebook: Forni di Napoli 

fotók: Forni da Napoli

 

 

Keresőszavak:

Írjon véleményt