Hogyan hatott a digitalizáció a magyar konyhaművészetre?

Konyhaművészet

Ha már kicsit idősebb vagy, biztosan emlékszel még a nyolcvanas és kilencvenes évekre, a tévében akkor látható reklámokra, főzőműsorokra és persze az otthoni főztekre. Egy mai fiatal nyilván fintorogva néz végig a YouTube videómegosztón egy olyan reklámot, ami például a véres hurkát népszerűsíti, de nem maradhat ki ebből a retrospektív összefoglalóból Laci bácsi zsírban gazdag konyhája sem.

 

Az életünk szinte minden részét behálózza a digitalizáció. Ez elmondható a pénzügyekre, a hírfogyasztásra és a szórakozásra is. Ma már milliók használják az internetet és telefonjukat olyan játékok játszására, amilyet például a 32red casino online oldalon találhatsz. Az itt található játékok nagyszerű szórakozást kínálnak minden ízlésű felhasználó számára.

Ezek az oldalak a hagyományos kaszinó játékok mellett számos egyéb szórakozási lehetőséget is kínálnak, mint amilyen például az online kaparós sorsjegy, de akár megemlíthetjük a Monopoly online interaktív változatát is. Arról nem is szólva, hogy nagyon sok olyan online játékot találhatsz, amelyeknek a főzéshez, gasztronómiához kapcsolódnak.

Ha pedig már erről van szó, mindenképp érdemes kiemelni a digitális fejlődés hatását a gasztronómiára is. Ma már a véres hurka és Laci bácsi konyhája helyett egészen más trendek érhetők tetten. Mielőtt azonban még rátérnénk a digitalizációnak a konyhaművészetre kifejtett hatására, következzen egy rövid gasztro történelem.

Összességében, ha áttekintjük az emberi civilizáció fejlődését, megállapítható, hogy három fő élelmiszer forradalomra került sor, kezdve vadászó és gyűjtögető őseinktől egészen a városlakókig és a már említett főzőműsorokig.

Az első korszak volt a neolitikus forradalom ideje. Ez volt az az éra, amikor az addigi vadászat és gyűjtögetés helyett az emberek áttértek a mezőgazdaságra és az állattenyésztésre. Ez a váltás azonban egészségügyi szempontból korántsem volt jó megoldás. Mivel a termelés nem volt túl sokszínű, vagyis egy térség termelői azonos gabonát termeltek, ezt is fogyasztották és a tápanyaghiány negatívan hatott az egészségükre.

Ha pedig az egysíkú termelés mellé még rossz évszak, valamilyen természeti csapás is társult, akkor nem volt más választás, a közösség szedte a sátorfáját és más területre költözött.

Az évszázadok során a vándorlás, a mezőgazdaság fejlődése hatására az élelmiszerhiány helyett megjelent a túltermelés. Ezzel egyidőben fokozatosan előtérbe kerültek a magas hozamot biztosító kultúrák, a nemesítés, a műtrágya használata és az állatállomány optimalizálása.

Így következett be a zöld forradalom és a 20. század, amikor már az élelmiszer előállítása is iparosodott. A lakosság egyre inkább a városokba költözött és az ipari módszerekkel előállított élelmiszerek fogyasztása került előtérbe.

Ez a két fázis számos pozitív és negatív hatással járt. Az előnyök közé tartozik, hogy biztosította a növekvő népesség élelmezését és csökkentették az előállításhoz szükséges erőforrásokat, viszont ugyanakkor a környezetre és az emberi egészségre káros hatással volt.

Így érkeztünk el a harmadik korszakhoz, ami jelenleg zajlik, ez pedig a digitális élelmiszeripar időszaka. Ennek lényege elérhetővé tenni az élelmet a tömegek számára, de egyben az erőforrások racionális felhasználásáról is gondoskodnak.

A digitalizáció felhasználási területei

A harmadik fázist nagyban segíti az internet elterjedése és az ehhez kapcsolódó technológiai fejlődés. Ez számos előnyt biztosít a kulináris művészetek számára, amelyeket az alábbiakban részletezünk.

Az egyik terület, ahol hatékony lehet a digitalizáció felhasználása, az a receptmegosztás lehetősége és a gasztro rajongók kölcsönös inspirációja. Az online felületekre mindenki feltöltheti saját különleges receptjét, vagy másét felhasználhatja.

Emellett, ha tanulni szeretnél, új főzési tudást szerezni, rengeteg olyan felületet találhatsz, ahol különböző online tanfolyamok érhetők el. Ez olcsóbb és egyszerűbb is, mint a hagyományos módszer, hiszen otthonról elvégezhetők, egy konyha és egy számítógép segítségével.

Jelentős területe a gasztronómia és a digitalizáció összekapcsolódásának a különböző okos konyhai eszközök megjelenése, amilyenek az intelligens mérlegek és sütők, egészen a komplett okos konyhákig. Illetve, a különböző erre a célra kifejlesztett alkalmazások, amelyek segíthetik az ételek elkészítését.

Az online technológia segítségével egy baráti főzőverseny is lebonyolítható anélkül, hogy a versenyzők fizikailag ugyanott tartózkodjanak. A távolsági főzés egy remek lehetőség. Közismert séfek is használják, akik videókonferencián keresztül mutatják be nagyobb közönségnek legújabb főztjüket.

Illetve, még egy hasznos lehetőséget érdemes megemlíteni, ez pedig az online ételrendelés. Ha nincs időd, kedved elballagni egy étterembe, a megfelelő app segítségével házhoz rendelheted kedvencedet.

 

kiemelt fotó: Jason Briscoe 

Írjon véleményt