Opera Gin, a második arany is megvan!

Második arany – A szakma legrangosabb nemzetközi versenyének számító londoni IWSC-n is, kiemelkedően magas pontszámmal aranyat nyert az Opera Gin Budapest   2020. augusztus 10. – Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az alig másfél éve debütáló Opera Gin Budapest. Az újpesti főzde így

Már a klasszik koktél nem trendi?!

Felhősi Attila kreatív bartender szerint átalakulóban van a koktélvilág! Ki ne hallott volna a klasszikus Sex On The Beach koktélról, vagy a Tequila Sunrise-ról? Bár ezek az italok sosem mennek ki a divatból, az biztos, hogy olyan új trendek jelentek meg a koktélok világában, melyek teljesen átalakítják az esernyős-szirupos koktél-sztereotípiát. A változásokról Felhősi Attilát, a Blue Fox

A pult őrzői – Dez és Niki, Budapest bartender csillagai

Folytatjuk kutatómunkánkat a bárpult másik oldalán, hogy rájöjjünk, mitől lesz igazán jó egy bártender. Ezúttal egy hölgyet is beválogattunk a csapatba, hogy megmutassuk, itt nincs diszkrimináció: a tehetség és a kreativitás a koktélbárokban is utat tör magának. Dez O’Connell Dez csaknem tíz éve él Budapesten és a Brody Studios párlat-, és koktélszakértője. Nem mellesleg rendhagyó

Jó, de hogyan lesz egyre jobb egy bartender – Párhuzamos vallomások a pulton túlról

Kevés kétség fér hozzá, hogy kreatív időket élünk. Insta, Pinterest, selfie forradalom, étel- és italfotók minden mennyiségben a digitális térben. Aztán itt az alkalmazott művészet, a tálalás dizájn, a foodpairing, az italdizájn. Nemcsak ízekben, hanem megjelenésben is nagy hangsúlyt kap a fantázia. A kreativitás nélkülözhetetlen eleme lett a gasztronómiának és nagyon fontos alkotóeleme a bármunkának

A bartenderek titkos kifejezései

A szakzsargon kifejezés az értelmező kéziszótár szerint, az a szakmai szöveg, amelyben a szakszavak túlzott használata miatt, az üzenet érthetetlenné válik a nem azonos szakmában dolgozó, abban nem járatos emberek számára. A szakzsargon minden szakmában előfordulhat, s csak a csoporthoz tartozó emberek számára érthető és befogadható. Ez alól a vendéglátás és az italkészítés sem kivétel.

Mi ez az őrület? – Kirobbanóan friss koktélok zöldséggel

Bloody Mary? Felejtsük el! A paradicsom a reflektorfényben csinos ugyan, de akadnak bőven vetélytársai. Gyógy- és fűszernövények gyökerei, virágai, magjai, termések, gyümölcsök és zöldségek, szinte mindent használhatunk italkészítésre, amihez idényszerűen hozzájutunk. Akarva akaratlanul, ezek az összetevők közvetve a koktélok világát is formálják, nemcsak a pálinkáét. A paradicsomon túl Talán a paradicsom az egyetlen zöldség –

Így neveld a bártendered! – Titkok és tippek a pult túloldaláról a legjobbaktól

Ne, kérlek, ne fütyülj a pultosnak, nem egy kutyától akarsz rendelni – tisztázzuk az elején! A főváros legjobb bárjainak mestereit kérdeztünk arról, melyik vendéget szeretik, és mivel lehet őket az őrületbe kergetni. Nincs könnyű dolga annak, akinek estéről estére végi kell nézni, ahogy emberek összeverekednek, mások meg egymásba szeretnek; akinek első randikhoz és szakításokhoz is

Mikor adják vissza a hipszterek a bárjainkat?- Amerikai éjszakák, szakállal vagy anélkül

A tengerentúlon már leáldozóban van, nálunk meg még talán gyökeret sem eresztett ez a szubkulturális közeg. Két intézményben azonban szinte kötelező lett a hipszter stílus. Az egyik ilyen az úgynevezett „barber shop”, vagyis borbély üzlet, a másik a bár. És ez utóbbi sorsa most minket sokkal jobban érdekel. Aki a trendeket diktálja Mind átéltük már,

8 ital, amiből a bártenderek azonnal megmondják, ki vagy

Városi legendák szerint minden rockzenésznek van olyan slágerdala, amit kifejezetten un és utál már koncerten előadni. Sok esetben nincs ez másképp a bárpult mögött sem, noha az előadóművészet és a koktélkeverés között első ránézésre limitált a kapcsolat. Bárhol a világon ugyanazt jelenti Egy ország, régió vagy város koktélfogyasztási szokásai nagyon sok összetevőtől alakulnak olyanná, amit

A nagy koktélcsata – a legmenőbb klasszikusok és a trónkövetelők

Most hogy lezajlott a koktélvilág két legizgalmasabb hete újra a bároké, az italoké és természetesen a vendégeké lehet a főszerep a bárvilágban. A világ legjobb bárjai számos különlegességgel szolgálhatnak, ám vannak bizonyos italok, amelyek soha nem tűnnek el, még ha az itallapon nincs is feltétlenül látható nyomuk. Egyértelmű és világos, hogy a világ legjobb bárjaiban

Éjszakák és nappalok – Kocsis Lilla és a pult mögötti világ

Ha azt gondolnánk, hogy bártendernek lenni tipikusan férfi elfoglaltság, akkor erre Kocsis Lilla most alaposan rácáfol. Hiszen Budapest egyik legjobb, a világ 50 legjobb bárjába is beválasztott Boutiq’Bar egyik alapítója, sokáig Londonban kevert italokat a pult mögött. Legnagyobb küldetésüknek a kulturált italfogyasztás meghonosítását tekintik Magyarországon, ennek érdekében tanfolyamokat is indítanak mixereknek, baristáknak, a külföldön szerzett

Őrületes koktélok a világ legjobbjaitól

Amíg a világ egyik felén viharok tombolnak, addig Londonban a Cocktail Week tartja lázban az érdeklődőket.  275 koktélbár és több, mint 20 000 ember vett részt  a programsorozaton 2015-ben, idén is hasonló őrületre lehet számítani október 9-ig. Profik és lelkes amatőrök Az először 2010-ben szerveződő koktélhét egy olyan nyitott eseménysorozatot próbált megvalósítani, amit előtte még senki.

A kubaiak is megirigyelnék a fiatal magyar szépség rumkoktélját

  Az első magyarországi Bacardi Legacy mixerverseny döntőjének egyik legfigyelemreméltóbb itala, az akkor még kezdő bártender, Bednárik Nikoletta újragondolt daiquirije lett. Lássuk, miből áll a La Musa! A daiquiri egy klasszikus rum koktél, amely lime-mal és cukorral készül fehér rumból. Ezt keverte újra Nikoletta, aki a nyolcvanas évek koktéljainak népszerű összetevőjét, a banánt csempészte vissza az

Magyar bártender a világ legjobbjai között – Molnár Balázs pillanatai

A szakmabelieken kívül kevesen tudják, hogy az immáron 4. éve világ legjobb koktélbárjának minősített londoni Artesian oszlopos tagja volt egy magyar fiatalember is. A hazai gasztrokultúra fejlődéséhez pedig az is hozzátartozik, hogy a hozzá hasonló tehetségekre büszkék legyünk és nyomonkövessük pályafutásukat. Molnár Balázs meséli el, hogyan vezetett az útja a siófoki Pina Coladáktól a világ legjobb