A borospohárban: Camembert – Kovács Anti sommelier

Marie Harel 1791-ben készítette el az eredeti Camembert sajtot nyerstejből, Normandiában. Ma már azonban a termelők csak nagyon kis százaléka használ nyerstejet Camembert készítéshez. Az eljárás természetesen minden tekintetben maradt a tradicionális verzió, de a tej – legalábbis ebben az összefüggésben – már nem ugyanaz. Azok a termelők, akik Marie Harel módszerével készítik a sajtot,

Sommelier 1 percesek: Buborékos vagányság

A fröccs 19. századi magyar találmány, és rajtunk kívül nagyon kevés olyan ország van a világon, ahol szódával húznák fel a bort. A legtöbb hozzánk látogató turista felszisszen, amikor először találkozik vele, majd annál nagyobb meglepetés éri őket, amikor megkóstolják. A fröccs fogyasztás egészen az 1990-es évekig magától értetődő dolog volt számunkra; nem beszéltünk róla, csak ittuk. Majd egyszer

A borospohárban: Fish & Chips – Kovács Anti sommelier sorozata

A panírozott sült halat valószínűleg Spanyolországból és Portugáliából menekülő zsidók vitték be az Egyesült Királyságba, még a 16. században. A fehér húsú halakból – jellemzően tőkehalból vagy foltos tőkehalból – készült ételt, vékony lisztes panírban sütötték. Ez volt a „Pescado frito” a szefárd zsidók egyik nagy kedvence. Péntekenként sütötték, hogy másnap, fogyasszák el, amikor is

A borospohárban; Tortellini al Brodo

Fennmaradt írásos dokumentumok, már a korai XII. században említést tesznek a tortelliniről. Eredetéről számtalan legenda kering. Modenában szentül állítják, hogy egy helyi fogadós készítette először, miután leskelődés közben megpillantotta Lucrezia Borgia köldökét. Bologna pedig bizton hangoztatja, hogy nekik köszönhetően született meg a tortellini, méghozzá úgy, hogy Vénusz, a szerelem istennőjének köldökéről mintázták meg. A feszültséget

Taroltak a kunsági borok a világ legnagyobb presztizsű roséversenyén

Három kunsági rosé is arany minősítést kapott a Le Mondial du Rosé elnevezésű versenyen, ezzel is bizonyítva, hogy a Kunsági borvidék borai a nemzetközi élvonalba tartoznak.   A Kunság a könnyed, gyümölcsös borok és az igazán izgalmas, jól használható pezsgők hazája, és egyben az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező magyar borvidék, amely leginkább egyszerűbb, gyorsan fejlődő,

Tarolt a Thummerer a világ egyik legrangosabb borversenyén

Három aranyérmet és két ezüstöt nyert a Thummerer Pincészet a világ egyik legrangosabb borversenyén Franciaországban.  Sajnos a koronavírus nem hagyott időt a pincészetnek az ünneplésre, máig kellett várni a bejelentéssel.   Az áprilisban megrendezett Challenge International du Vin a földkerekség egyik, ha nem „A” legelismertebb borversenye, melyre a borvilág – borász, borkereskedő, sommelier, tájékozott borfogyasztó –

A 115 éves arborétum fáinak kéregmintázata köszön vissza a Folly borok új címkéin

Tíz év után megújítja arculatát a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat, többek között a borok is új külsőt kapnak. A címkéken a családi gyökerek, a 115 éve alapított arborétum és a négy generáción átívelő borkészítés hagyományafonódik össze hangsúlyosabban és jelenik meg vizuálisan.   A mostantól palackozott borfajták üvegének címkéin már olyan fa kéregmintázatokat fedezhetünk fel,

Rangos francia érmet hozott el Bordeaux-ból az egri pincészet

Ezüstérmet kapott a Varsányi Pincészet egyik tétele a 44. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin borminősítő versenyen. Az Egri Borvidékhez tartozó verpeléti pincészet Grand Selection sorozatából a Debrői Hárslevelű Superior vívta ki az elismerést a Palais des Congrès-ben, Bordeaux mellett. A világ egyik legnagyobb boros megmérettetésén évről-évre mintegy 4 ezer bort vaktesztel 2 napon át

A világ egyik legjobb borszakértőjévé választották Herczeg Ágnest

Herczeg Ágnes magyar borszakértő a nemzetközi “The Future 50″ díj elnyerésével a világ 31 legkiemelkedőbb új generációs borszakértőjének listájára került – jelentette bea WSET (Wine & Spirit Education Trust), valamint az IWSC (International Wine & Spirit Competition) csütörtökön. Több, mint 600 pályázó közül választotta ki a világhírű szakemberekből álló zsűri azt az összesen 50 szakértőt,

Liszt új köntösben

Megújította mainstream borcsaládja címkéjét a Szekszárdi Borvidék egyik legnagyobb szőlőterülettel rendelkező borászata, a Twickel Szőlőbirtok. Ipacs Géza tervező-grafikus, az Apacs stúdió alapító tulajdonosa a Twickel Liszt borcsalád egyik meghatározó történetéhez nyúlt vissza az új címke tervezésekor. Mára Magyarország egyik meghatározóvá vált borászata, a Twickel Szőlőbirtok négy borcsaládjának köszönhetően mindenki megtalálja az egyéniségéhez és az alkalomhoz

Egy megújult étterem amit nem hagyhatsz ki, Matador

“A tradíció új ízei” a Haraszthy Pincészet egyedülálló építészeti megoldásokkal rendelkező vadonatúj éttermének mottója. Az egykori Cinnamon étterem kívül-belül teljesen megújult, mostantól egész éves nyitva tartással Matador néven várja a vendégeket a 143 hektáros birtokkal rendelkező borászat. A tulajdonos, az argentin származású, de Magyarországon és Kaliforniában is otthon levő Carlos Coelho örömmel definiálta újra az