Agáta Köménymagos Házi Kenyere

Ez a kenyér recept egy régi családi receptúránk. Én anyukámtól tanultam, ő pedig a nagymamámtól. Rajongunk érte. Ha nem is készítem napi szinten, de hetente legalább egyszer nekiállok! Simán eláll négy napig is. Nylon zacskóba nem szabad beletenni. Viszont egy tiszta konyharuhába tekerve, simán eláll 4 napig is. Pontosabban csak “elállna”. Ugyanis rendszerint két nap

Kemencés helyek – A tégla és a fa csodája

Ma már úri huncutságnak tűnhet a kemence, pedig jelentős szerepet tölt be a magyar gasztronómia történetben. Kemence szinte minden háznál állt, a kérdés csak az volt, hetente hányszor gyújtották be. A legtöbb helyen csak egyszer, ha a kenyeret sütötték. Amikor a vekni már félig megsült, és fordításra várt, az asszony kiszakajtott belőle pár marékkal, szétlapította

Így még nem láttad Pest első gasztrosétányát

Pest gasztronómiai közepe úgy mozog a nagykörúton belül, mint olajcsepp egy pohár víz tetején. A Ráday azonban mindig is megmarad az eredő gasztrosétánynak, ahol végre nem a turistákra utaztak a vendéglátósok, hanem minket akartak etetni. Itt a fehér kesztyűs pincér csak pár méterre veszi fel a műszakot a kétkezes hamburgert készítő szakácstól, és csak egy

Mi kerül a kenyerünkbe? Lisztek és kovászok

Kenyér alapvetően háromféle módon készülhet: közvetlenül, amikor az összes hozzávalót egyszerre összegyúrják. A kenyér íze alig lesz savanykás, eltarthatósága ennek a legrövidebb. Előtésztával, azaz félig közvetlen módszerrel. Az előző kenyér készítéséből származó tésztamaradványokat nevezzük előtésztának. A végtermék íze savanykás lesz, eltarthatósága pedig hosszabb. És készülhet közvetett módszerrel, amikor is  sűrű vagy híg kovászt használnak. Ekkor

III. Kenyérlelke fesztivál -Az év legnagyobb szénhidrátbulija

Augusztus 20-án reggel 10-18 óráig harmadik alkalommal rendezik meg, a kovászos kenyeret készítők találkozóját Budapesten, a MOM Kulturális Központban. Az igazi kenyérsütésben jártas emberek és az egész pékszakma legjavát vonultatja fel a találkozó. A kenyér ősidők óta a legfontosabb alapélelmiszerünk, ezért is tartják a fesztivált az államalapítás és az új kenyér ünnepén augusztus 20-án, ami a legrégibb

A legszebb magyar kenyerek – Válogatás a legizgalmasabb Insta-oldalakból

Habár augusztus 20-án államalapító Szent István királyunkat ünnepeljük elsősorban, a világháború utáni kommunista időkből, ezen a napon ragadt az új kenyér ünnepe is. Rendszerváltás óta pedig, az augusztus 20-i szentmiséket követően kenyérszentelést is tartanak. Lássuk hát, hogy az elmúlt évtizedben, szerencsésen újjáéledt kenyérsütés eredményeképpen, a magyar pékek, milyen finomságokat készítenek. Persze nem csak ezen az

A kenyér jövője – top tíz trend a kemence mellől

A kenyérben rejlő lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Annyiféle forma, textúra és ízesítés létezik, erre pedig kezdenek rájönni a vendéglátósegységek is – legyen szó akár egy drága étteremről vagy egy egyszerű szendvicsezőről – és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minőségi kenyeret szolgáljanak fel, illetve, hogy bővítsék a választékukat, amiben különlegességek is helyet kapnak. A US