Távozik az Onyxtól Mészáros Ádám

Mészáros Ádám az első magyar séf, aki csapatával nem csak megszerezte, de utána meg is tartotta Közel-kelet Európában a két Michelin-csillagot. Az Onyxban töltött, sikeres évek után viszont úgy döntött, hogy új kihívásokat keres. Jó hír, hogy nem kell sokat várni. Mészáros Ádám az egyik legfiatalabb magyar séf, akinek nevét a magyar, és a nemzetközi

Buddies burger

Az étterem több, mint négy éve nyitotta meg kapuit a Magyar utcában. A Buddies Burgerben elsődlegesnek tartják, hogy a legjobb minőségű alapanyagból dolgozzanak és hogy kínálatukban mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.  Az ételek minőségén kívül arra is törekednek, hogy mindenki jól érezze magát náluk–   Hogyan indult a Buddies Burger története? A Buddies Burgert ketten alapítottuk

Bocuse d’Or, megvannak a 2019 döntősei

A tegnapi nappal hivatalosan is megkezdődött a Bocuse d’Orversenyszezon, hiszen október 23-án lezajlott a nagyszabású nemzetközi megmérettetés hazai selejtezője. Így már biztosan lehet tudni, kik versenyeznek a magyar döntőn 2020 februárjában. A jelölteknek két ételt kellett elkészíteniük, amelyre összesen 3 óra 30 percük volt. A haltéma kötelező elemei a következők voltak: harcsa (hideg vagy meleg

Red Dot díjas menükártyákat tervezett a Costesnek a Studio Nur

A Laki Eszter vezetésével működő grafikai műhely, a Studio Nur idén elnyerte a világ legrangosabb designdíjaként számon tartott Red Dot elismerést Brands & Communication kategóriában. A designvilág Oscar-díjaként emlegett Red Dot ebben az esetben inkább egy grafikai Michelin-csillaggal egyenértékű, a díjnyertes munka ugyanis az első magyar Michelin-csillagos étteremnek, a Costesnek készült különleges formátumú étlap.  A

Mit eszik a francia gasztronómia legnagyobb csillaga?

Yannick Alléno jelenleg az egyetlen séf Franciaországban, akinek két, háromcsillagos étterme is van, emellett pedig egy neves gasztronómiai magazin, a YAM kiadója. Most elárulja, mik a kedvenc fogásai, a reggelitől a késő esti koktélokig. Regelizz úgy, mint egy francia! Amikor Párizsban van, általában csak croissant-ból és egy csésze kávéból áll a reggelije, de számára a

A séf, akiért odavan a fél világ – Massimo Botturával reggeltől estig

Massimo Bottura modenai éttermét a Restaurant magazin nemrég a világ legjobbjának választotta, de akkor is hallhattunk róla, amikor az olimpiai faluban megmaradt alapanyagokból a riói rászorulók számára készített vacsorát. A sztárséf a 1843-nek elmesélte milyen számára egy tökéletes nap.   A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura) on May 9, 2017 at 5:40am PDT Reggeli

Vendégséf, gasztro-reality Vajda Pierre-rel – A séf: Heiszler Olivér

A halászlé és a Michelin-csillag találkozása a családi tűzhely mellett. A nagy halászlé vitát mi sem fogjuk most itt a Vendégséfben eldönteni, de azért mutatunk egy igencsak figyelemreméltó változatot. Nem passzírozunk, mert meggyőződésünk, hogy a halászlé legyen hal ízű, a benne főtt halaktól gazdag lé, amit nem annak vastagságával, hanem intenzitásával érünk el. Vibráló, egymásba

„Nem a Michelin-csillagért, hanem a vendégeimért dolgozom” – Peter Goossens, a belga legenda

Peter Goossens Belgium egyik leghíresebb séfje: már három Michelin-csillagot is szerzett éttermének, a Hof Van Cleve-nek, emellett pedig több televíziós sorozatban is szerepel hazájában. Amikor Széll Tamás először indult a Bocuse d’Or európai döntőjén Brüsszelben, akkor előtte éppen Goosens nevét emlegette; remélte, hogy akkor sem remeg meg a kezük Garai Ádámmal, az akkori commis-jával, amikor

Michelin-csillagosoktól lesz hangos az idei Gourmet fesztivál

A tavasz egyik legmenőbb hosszú hétvégéje, mikor a Millenárisra beköltözik az egész magyar gasztronómia élvonala. Négy nap, amikor szó szerint is elérhető közelségbe kerülnek a legjobb éttermek. Idén annyira csavar lesz a kínálatban, hogy a szervezők túlléptek a határokon és a környező országokból is hívtak nemzetközi hírű séfeket. Fókuszban: mangalica és eper Idén ezt a

A kegyetlen igazság a topkonyhák színfalai mögött

Amikor egy drága étteremben lerakják elénk az ételt, csak az ott dolgozók munkájának végeredményét látjuk. Nem is gondolnánk, mi zajlik a konyhában addig, amíg a fogásra várakozunk. Alvásmegvonás, szexuális zaklatás, katonás szigor, lelki terror – vendéglátóipari dolgozók elrettentő történeteket mesélnek arról, milyen a legmenőbb éttermekben dolgozni. Vigyázat! A jelenség létezik, de szerencsére itthon is nagyon

A Globalista Konyha nagy dobása: Michelin-csillagos francia séf Budapesten

Azt, hogy mi is a Globalista Konyha, már a legtöbben tudjuk: egy szenzációs gasztrokezdeményezés, nem mellékesen két szupertehetséges csaj fejéből pattant ki, aminek köszönhetően a világ minden pontjáról séfek érkeznek 2-3 napra Budapestre, hogy az itteni közönség is megismerhesse kreativitásukat. Eddig főleg Nagy-Britanniából érkeztek nem csak angol vendégséfek, hiszen a Globalista Konyha egyik létrehozója, Laufer

Mi is történik a világ legjobb éttermében? – Odamentünk, megnéztük, megkóstoltuk

A baszkföldi gasztrotúránk előtt gyakran olvastam a Mugaritzról, annak séfjéről és a kísérleti konyhájáról. Őszintén szólva kíváncsi voltam, mit tudhat egy hely, amely az elmúlt évtizedben a San Pellegrino listáján mindig a világ 10 legjobb étterme között szerepelt. Étlap helyett kulináris barangolás A két Michelin-csillagos étterem San Sebastiantól negyedórányi távolságra, az ősi tölgyfás dombok között

Az én 2016-om – Gasztronómia vagy marketing?

Ez itt a kérdés. Szokás szerint összefoglaljuk az elmúlt évet kimondottan szubjektív szempontból, ezért előfordulhat, hogy valakit kihagyunk, másokat esetleg túlhangsúlyosan említünk. Máskor meg fordítva. A leglátványosabb gasztronómiai esemény, hogy Széll Tamás megnyerte a Budapesten megrendezett Bocuse d’Or európai döntőjét. Világraszóló győzelem, kétségtelen, az általános hazai gasztronómiára vonatkoztatható következményeit nem ismerjük pontosan, csak reménykedhetünk, hogy

A kicsi, francia séf 3 csillagos élete – Pascal Barbot válaszol

Az 1972-ben született a három Michelin-csillagos Pascal Barbot, az új francia konyha egyik úttörője. A párizsi l’Astrance étterem séfje annak ellenére, hogy kitüntették a Best cook of France-díjjal, és hogy étterme a világ ötven legjobbja között van, magát továbbra is “petit cuisiner français”, vagyis kis, francia séfnek tartja. Barbot konyhaművészete az ízek esszenciájára koncentrál. A szakácsok

Kik ezek a csodálatos férfiak? – A világ legmenőbb séfjei Baszkföldről

A Baszk Kulináris Központ a világ egyik úttörő akadémiai intézménye. Hét baszk csúcsséf alapította együttműködve a Mondragon Egyetemmel, és további tizenegy nagy befolyású séffel a világból. Célja a magas, egyetemi szintű oktatás, a kutatás, az innováció, a gasztronómia és a táplálkozástudomány támogatása. Alapítása 2011 óta azon dolgozik, hogy nemzetközileg meghatározó érvényű gasztronómiai mérceként lehessen vele

A legfiatalabb magyar Michelin-csillagos – Rácz Jenő, Taian Table

Erre aztán nem számítottunk: szeptember 21-én a Michelin kalauz kihirdette Sanghaji díjazottjainak névsorát, köztük a Taian Table-t, melynek magyar konyhafőnökével, Rácz Jenővel beszélgettünk. Csillagokról, ázsiai kultúráról, tervekről. A fiatal séf csupán 7 hónapja érkezett Kínába, és Stefan Stiller séffel közösen máris a Michelin-csillagig juttatták az éttermet.  Fél évvel ezelőtt, mikor az étterem megnyitott, cél volt a

Csillag előtt és után – Séfek új utakon

Írtam már – nem egyszer – a magyar Michelin-csillagosokról, általában méltató hangnemben, mert miért is másképpen, bár nem mindig értettem egyet a kiemeléssel, de hát nem én posztom, legfeljebb fanyaloghatok, annak meg semmi értelme. Óriási presztízse van a csillagnak, nem csak a nemzetközi kontextus miatt, hanem ténylegesen komoly értékmérője a konyhai teljesítménynek. Az a legenda

Taubenkobel – Michelin-csillagos parasztromantika Ausztriából

A Taubenkobel az irigylésre méltó megtestesülése a falusi turizmushoz fűzött reményeknek: falusi luxus, a Relais and Cheteau szállodalánc tagja, és egyben 2 Michelin-csillagos étterem. Tágas apartmanok, berendezésük, bútorzatuk kissé eltérőek egymástól, bár mindegyikre jellemző a látszólag ócskapiaci talált tárgy feeling, egy-egy giccsbe hajló emblematikus tárggyal, az összbenyomás excentrikus retro, népi motívumokkal, paraszt-polgár büszkeséggel, legjobb meghatározás a

Ahol eldőlnek a gasztronómiai trendek – csúcskonferencia Párizsból

Idén tavasszal Párizsban tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Omnivore gasztronómiai fesztivált a Palais de la Mutualité art deco épületében. A fesztivál mottója idén is a 100% jeunes cuisine volt, azaz elsősorban a fiatal és innovatív séfek mutatkoztak be. Az eredetileg színháznak épült palotában, öt tematikus színpadon (sós, édes, folyékony, kézműves és avantgárd) zajlott a rendezvény egész nap, ahol 35