Gasztrokalandozás az olasz csizma sarkánál

Puglia egyre népszerűbb desztinációnak számít a varázslatos strandjai és a magával ragadó mediterrán táj miatt. Azonban nem utolsó szempont, hogy fantasztikus kulináris élmények is várják az ide utazókat. Hova menjünk és mit csináljunk, ha az orecchiette tészta földjének központjában, Bariban szeretnénk eltölteni egy napot?  Csak amit a helyiek Bari hosszú múlttal rendelkező városközpontjába nem csak

Előjáték a Should I stay or should I go dallamára

Zenghetnék múltba szánkázó könnyes ódát a Kalefről, de nem teszem, mert már oly sokan, nálam avatottabbak ezt megtették. Kalefnek mondták a Széll Kálmán teret azok, akik még ezen a néven ismerték, rajtuk kívül így csak a galeri tagok, a beavatottak, vagy esetleg 56-os hősök leszármazottai hívták. Volt ebben egy csipetnyi ellenállás a Moszkva tér elnevezést

Kemencés helyek – A tégla és a fa csodája

Ma már úri huncutságnak tűnhet a kemence, pedig jelentős szerepet tölt be a magyar gasztronómia történetben. Kemence szinte minden háznál állt, a kérdés csak az volt, hetente hányszor gyújtották be. A legtöbb helyen csak egyszer, ha a kenyeret sütötték. Amikor a vekni már félig megsült, és fordításra várt, az asszony kiszakajtott belőle pár marékkal, szétlapította

Novemberben nyit Jamie Oliver budapesti pizzériája

A Gozsdu Udvarban kap helyet Jamie Oliver első kontinentális európai pizzériája. A Jamie’s Italian Budapest franchise jogait jegyző Zsidai Group a várban lévő étteremhez képest némileg alacsonyabb árakat ígér és házhozszállításra is készülnek. Jamie úgy, mint még soha Bár Nagy-Britanniában és Indiában már működnek hasonló Jamie’s pizzériák, az új budapesti egység a Jamie rendszeren belül

Az olasz csizma déli részén még javában tart a nyár – Útinapló Budai Zsanival

Olaszország és a jó étel viszonyát ecsetelni teljesen felesleges, hiszen tíz emberből öten biztosan ezt neveznék meg kedvenc konyhájukként. Nem véletlen, az első gondolata az olasz konyha kapcsán mindenkinek a nap érlelte paradicsom, a friss tészta és az itthon szinte utánozhatatlan pizza. Általánosságban beszélni róla azonban közel akkora kihívás lenne, mint az európai gasztronómiáról következtetéseket

Na ki a tésztakirály? 5 hely Budapesten, ahol tudják mit jelent az “al dente”

Olaszországi nyaralások alkalmával az egyik legelső szó, amit tutira mindenki elsajátít, az a pasta. Ez pedig nem más, mint az al dentére főtt tészta, amit legtöbbször első fogásként szolgálnak fel, különféle szószokkal, sugókkal, raguval és egyéb finomságokkal. Az olasz kulináris szabályzatban pedig minden szósznak megvan a tésztaformája, amivel illik tálalni. Van 5 hely Budapesten, ahol

Jamie, a gasztrocézár – Pierre a Várban járt

Jamie az, aki, tudjuk, nem kell bemutatni. Van neki több mint ötven olasz étterme a világban, és mindegyik dübörög. Az biztos, hogy olasz étteremmel a legnehezebb ráfizetni, na, de az, hogy egy angol szupersztár, érzékeny kulináris zseni miért ezt a pályát választja, arra nem könnyű válaszolni. Gondoltam, hogy a legjobb lesz, ha szépen elmegyek a magyar

Amit Róma adni tud – Utazás mindenkinek

Böngészed a last-minute-jegyeket? Jól teszed! Lássuk, mi vár Rómában! Rómába éhesen menjünk. Kiéhezve az egyszerű ízekre, készüljünk fel az egész napos csábításra és ne próbáljunk meg ellenállni. Ha megvoltak a kötelező körök a város nevezetességeit illetően – Colosseum, Vatikán, Trevi-kút pipa -, mindenképpen hagyjunk legalább egy napot csak a kulináris lazulásnak, mikor nem kell múzeumi belépőért

“A leglelkesebb olasz konyha” – Pierre a debreceni Alt in Ristóban

Arra biztos nem mertem volna fogadást kötni, hogy pont Debrecenben fogok betévedni egy virtigli olasz étkezdébe, pedig így történt. Mit tehet az ember egy tavaszi zimankós napon, amikor már a szél mindent kifújt belőle? Betoppan egy sarki olaszba, ahol percekig homályos szemüveggel tapogatózik, hogy hol is van. Szó szerint ez történt velem. Zöldre festett, sántán

Az 5 kedvenc pizzakészítő helyünk, ami előtt még az olaszok is térdre borulnának

Vitathatatlanul az olaszok egyik legnagyobb találmánya, ami bármelyik estét, szülinapi vagy céges bulit képes megmenteni. Az az étel, amiért, ha jó, érdemes étterembe menni, utcán állva megenni vagy akár otthon elkészíteni. Mostanra már a legtöbben tudjuk milyen az igazi pizza, és biztosan olyan hely is van, ahol még sohasem csalódtunk benne. Anyukám Mondta Az ikonikus

Kell-e a pizza az olaszoknak?

Jellemző, hogy a gasztronómiai mitológiában mindig van egy legendás eset, amelynek feladata az, hogy egy-egy ételt utólagosan legitimáljon, történelmi és gyakran politikai távlatba helyezzen. A pizza az olasz azonosságtudat szimbóluma, ahogy a magyaré a gulyás, bár mind kettő totális leegyszerűsítése a tényleges hagyományoknak. Ha egy olasznak azt tanácsolnánk manapság, hogy az olasz kulináris gazdagság helyett

Mese mínuszok ellen – Pugliában jártunk

Mit is jelent a szegények konyhája, ami inkább a szegényes konyhára utal, vagy egész pontosan a paraszti konyhára, amikor is minden, ami a háztartásban ehető, fellelhető, feldolgozásra kerül. Olasz területen a toszkán konyhára értelmezik, de természetesen minden valamikori paraszti társadalomra érvényes. Itáliában minél délebbre megyünk annál inkább felfedezhetők ennek nyomai. Puglia tartomány, a csizma sarka,

Miért főz ilyen jól?- Gennaro Contaldo a Jamie’s Italian Budapestben

Gennaro és Budapest: szerelem volt első látásra. Mikor a Jamie’s Italianbe beléptünk, az olyan volt, mint egy felbolydult méhkas: a séfek, a felszolgálók, a marketingesek és persze a vendégek is totális lázban égtek: Gennaro a konyhán show-t adott. Főzött, kóstoltatott, vezényelt, bohóckodott és persze elhangzott a már védjegyévé lett felkiáltás is: “Why I’m cooking so

Gennaro Contaldo, az olasz kapcsolat

Gennaro Contaldo már nyolcévesen, 1957-ben ismerkedett a konyhai munkával, kizárólag az ifjonti hév vitte a különböző helyi éttermek konyháira, ahol értékelve őszinte érdeklődését komolyan vették igyekezetét. Az első nem erdei és konyhai emlékei közül talán a Szent Trofimena maradványait őrző alabástrom urna maradt meg legerősebben, és a templom díszes barokkba hajló kifényesedett márvány könyöklője. Nem volt

A Nutellától a padlizsánig – Fausto di Vora 5+1 tételben

Sorozatunkban a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) alapítóit kérdezzük 5+1-szer. Kíváncsiak voltunk arra, hogy miként látják nemcsak a szervezet feladatait, hanem személyes motivációikat, szerepüket is.  Fausto 1994-ben nyitotta meg Dohány utcai éttermét, ami azóta megduplázódott: a bisztrósabb Osteria és az elegáns Ristorante közös konyhával, közös borválasztékkal, de különböző hangulattal várja az olasz konyha rajongóit. Fausto di Vora

Bucatini all’ amatriciana – egy földrengés margójára

Legnagyobb sajnálatomra a tragikus olaszországi események adták az apropót, hogy foglalkozzak a legendás amatriciana néven ismert fogással. Olaszországban ugyanis nemrég ismét megremegett a föld. Nem is akárhogyan: romokat, áldozatokat és pusztulást hagyva maga után a Lazio tartománybeli Amatrice városkájában. Az olaszok azonban összefogásra szólították fel egymást: adjon vért, aki tud, illetve a városkából származó és

Éjszaka a konyhában – Gombászgatni, rizottózni

Gombászni menni lehet magányos kirándulás, ám lehet közös, baráti kaland is. Én mindig azokkal a barátaimmal megyek, akik kiválóan ismerik a terepet és a gombákat is. Jó levegőn lenni, és közben úgy ütni két legyet egy csapásra, hogy még rengeteget is tanulhatok a természet csodálatos alakzatairól (vagyis az ezernyi formájú, illatú és állagú gombákról), hát

Világelső lett a budapesti Jamie’s Italian!

A Jamie Oliver Group-on belül kiosztották az Év Éttermi Nyitása díjat, amelyet idén a Budavári Jamie’s Italian nyert el. Az elismerést egyértelműen a magyar egység kapta, hiszen a nyitás előtti és az azt követő közvetlen időszakban kimagaslóan teljesített, megelőzve a csoport indiai, szingapúri, hongkongi, holland, ciprusi, kanadai és brazil éttermeit. A díj odaítélésekor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint

Jamie a Várban

Egy dolgot nem lehet elvitatni tőle: ez a csávó komolyan gondolja és tesz is érte. Minden mozdulata – hiába a rutin, meg a tévé, producerek, stylistok, okosok, bárkik – mindig eredeti, őszinte, hiteles. Nem tud téveszteni. Beszélhetnek, írhatnak bármit, mert persze teszik, hiszen egy 200 millió fontos biznisz már nem jár gyalog, ott már van