Tokaj, több kortyban

„Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél.” Fújja mindenki fejből Tokaj nevét, de vajon közülünk hányan szemlélték meg a helyszínen is a Kölcsey által megénekelt szőlővesszőket? Pedig igencsak érdemes; Tokaj-Hegyalja világörökségi tája 28 bortermelő településével az év minden szakában számtalan látnivalóval és remek borokkal vár. Névadó városának, Tokajnak a természeti adottságai is lenyűgözőek: Magyarország leglassúbb folyója, a Bodrog

Aszúval főzni?

Ahogy így elmélkedtem a borral főzés örömeiről, hasznáról, nem tértem ki az aszúval főzés nem csekély nehézségeire. Nehéz azért, mert az aszú oly tökéletes entitás, amely nem igen tűri a tőle idegen anyagokkal való elvegyülést. Különösen a tokaji borvidéken alkotó séfek számára elkerülhetetlen kihívás Tokaj szimbólumát, az aszút nem belefőzni ételeikbe. Nyilvánvaló, hogy az eleve