Milyen uzsonnát csomagoljunk a gyerekeknek nyáron?

Legyen szó napköziről, kirándulásról vagy táborozásról, a gyerekek uzsonnájának megszervezése a nyári napokon még nehezebb kérdés, mint az iskolaidőszak alatt. Mit érdemes csomagolni, ami nem romlik meg azonnal a kánikulában, ráadásul még a legkisebbek is szívesen megeszik? A Rama szakértői segítenek, hogy mit tegyünk az uzsonnásdobozba a legmelegebb napokon.   Számít az alapanyag A nyári

Egészséges táplálkozással a környezetünkért is tehetünk

Magyarországon is egyre többen próbálnak átállni az egészséges életmódra, aminek szerves részét képezi a helyes táplálkozás is. A változatos étkezéssel, valamint a helyi, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ráadásul a szervezetünk mellett a környezetünkért is rengeteget tehetünk. Dr. Kovács Viktória Anna, a a Digitális Termelői Piac program keretében létrehozott Közért+ táplálkozás-tudományi szakértője szerint a szezonális

Tavaszi feltöltődés: milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani tavasszal?

A tavaszi feltöltődés alapvető fontosságú kell, hogy legyen mindenki életében. Télen a szervezet kiürül a tápanyagokból, így szükség van pótlásra, egyfajta tavaszi megújulásként. Ezt pedig legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, amelyek rostban, vitaminokban és egyéb tápanyagokban gazdagok.   A telet általában naranccsal, almával, paradicsommal, sárgarépával és uborkával vészeljük át, azonban

Így járasd csúcsra a zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásait

Ahogy közeledik az ősz, egyre fontosabbá válik, hogy minél többet tudjunk kihozni a zöldségekből és gyümölcsökből. Ehhez ajánlunk most néhány tippet. Nem mindegy, mit főzünk meg A vitaminok és ásványi anyagok egy része a sütés vagy főzés során elvész, de néhány zöldség és gyümölcs esetében, a főzés segít, hogy a bennük lévő tápanyagok jobban felszívódjanak

Ha kimegyek a piacra – Budai Zsani nyári konyhája

A nyár és az eperszezon külön-külön is kellő érv a boldogságra, azonban így, hogy szinte egyszerre következnek be, az év egyik leszerethetőbb időszakává teszik ezt a néhány hetet. A tökéletes nyári reggeli Lehet bonyolítani ezerféle módon, tökéletes pitékbe, egy kis mascarponéval piskóta tekercsbe, cobblerbe, azonban a kedvenc receptem az eperről mégis Váncsa Istvántól származik: „Az úgy

Szeretnivaló zöldek: csodálatos életünk a spenóttal és a sóskával

Azt mondod, utálod a spenótot, a sóskát meg még jobban? Én meg erre azt válaszolom, lépj túl az egykori menzás rossz emlékeiden, légy felnőtt, próbáld ki most bármelyiket a kettő közül! Jó esély van rá, hogy kiderüljön, időközben megváltozott az ízlésed, és beleszeretsz a zöld levelekbe. Nem szeretem a szót, hogy megosztó, mégis kénytelen vagyok

Főzelék, ahogy mindig is szerettük volna

Kevés annyira megosztó étel van a magyar konyhában, mint a főzelék. A többségnek leginkább homályos rémképek derengek a menzáról, azonban van néhány fanatikus, akiket ezekkel a borzalmakkal sem sikerült elijeszteni. A túlfőtt zöldségek, melyek valami meghatározhatatlan állagú, íztelen, lisztes, ne adj’ Isten csomós pépben úszkálnak, sokakat képesek egy életre elrettentetni, azonban a műfaj ennél messze

A saláták Karádyja, a keserédes vörös cikória

Első ránézésre könnyen összekeverhetjük a vörös cikóriát – másnéven radikkiót – egy kisméretű vöröskáposztával, pedig ez a növény igazán különleges hozzávaló, amely sok lehetőséget rejt magában. A legjellegzetesebb tulajdonsága, a kesernyés íze, valamint ropogós levelei, amelyek ideális alapanyaggá teszik egy friss salátához. De akár berakhatjuk a sütőbe is, grillezhetünk vele vagy megpiríthatjuk egy serpenyőben. A

Mi ez az őrület? – Kirobbanóan friss koktélok zöldséggel

Bloody Mary? Felejtsük el! A paradicsom a reflektorfényben csinos ugyan, de akadnak bőven vetélytársai. Gyógy- és fűszernövények gyökerei, virágai, magjai, termések, gyümölcsök és zöldségek, szinte mindent használhatunk italkészítésre, amihez idényszerűen hozzájutunk. Akarva akaratlanul, ezek az összetevők közvetve a koktélok világát is formálják, nemcsak a pálinkáét. A paradicsomon túl Talán a paradicsom az egyetlen zöldség –

4 friss és ropogós tavaszi kedvenc

Elnézve a piaci standok kínálatát, nem nehéz rájönni, hogy megérkezett a tavasz, vele pedig a primőrök sora. Nézzük, mit ropogtatunk a következő hetekben! Retek Szégyen vagy nem, városi lány lévén én csak nemrég tudtam meg, hogy a hónapos retket miért hívják hónapos reteknek. Nos, azért, mert a tenyészideje nagyon rövid, azaz egy hónapos. A tavasz

10 tipp, hogy a zöldség valóban egészséges legyen

A szupermarket polcain lévő zöldségek ugyan fényesek, feszesek és jól mutatnak, de kevés tápanyagot tartalmaznak. A vadon növő pitypang levele például nyolcszor több antioxidánst tartalmaz, mint a spenót és negyvenszer többet, mint a jégsaláta. A megvásárolt zöldségek pedig ezt a kevés tápanyagtartalmukat is könnyen elveszíthetik a helytelen tárolás, felhasználás vagy főzés következtében. Íme, a tíz

Szatmári Feri – a srác, aki visszaadta nekünk a főzeléket

Ferinek a kormányban lenne a helye. Vagy legalábbis egy olyan pozícióban, ahol a mintamenza menüjét állítják össze. Akárhogy is hívják azt, amit manapság (nagy általánosságban) az óvodák és iskolák menzáján adnak, köze nincs a követendő mintához. Nálunk az etalon jó ideje Feri, legalábbis, ami a zöldségeket és azon belül is a főzeléket illeti. Az általa