Rólunk

gastro_guide

Miért GastroGuide?

Ez a szóösszetétel fejezi ki a legjobban azt, amiért létrehoztuk ezt az oldalt. Gasztronómia és amit az jelenthet: ételek, nyersanyagok, piacok, séfek, fűszerek, konyhai titkok, ételkritikusok, mi van a receptek mögött, miért olyan kurrens minden, ami a főzéssel kapcsolatos, világversenyek, sztárok, tragédiák. Nem sorolom tovább, mert a „guide” jelenti azt, hogy elkalauzoljuk az olvasót ebben a kulináris labirintusban, de azt is megmondjuk, hogy szerintünk, hol érdemes enni és mit.  Jómagam: Vajda Pierre nem előzmények nélkül vágok bele ebbe a kalandba, hiszen Ted Aprajev néven hosszú éveken át boldogítottam váltakozó sikerrel a net olvasóit és az éttermeseket is. Közben megfordultam néhány tv-showban: Konyhafőnök, Hagyjál főzni…

Ott folytatom, ahol abbahagytam, vagyis abba se hagytam, viszont rengeteget tanultam azóta, új tapasztalatokkal gazdagodtam. Minden egyéb mellett a GastroGuide az éttermeket, az étterem, mint kulturális tér megjelenítését, az étterembe járás örömeinek leírását jelenti számomra. Mintha valami láthatatlan, sűrűszövésű kulturális tradíció, a polgári életforma, létforma megtestesülését érezném benne, hasonlóan ahhoz, ahogy operába vagy színházba járunk.

Amióta az eszemet tudom, és ez elég régóta tart, minden étterem, legyen az elegáns vagy mulatós csárda, kisvendéglő, kifőzde különös vonzerőt gyakorolt rám. Ahogy felértem a kilincset, már azon mesterkedtem, hogy miképpen mehetnék be egy étterembe úgy, hogy ne firtassák a koromat. Ez a szenvedély máig kitartott, ma is járom az éttermeket. Ezen tapasztalataimat fogom a továbbiakban megosztani veletek. Emellett egy remek és főképpen a gasztronómiához értő, írástudó gárda is segíti a munkámat. Hangsúly mind a kettőn: egy felelősségteljes szakmai felkészültség, – nem rombolni, építeni akarunk, de a minőségből nem engedünk, – és az írást tisztelő, azt ugyanolyan egyenrangú szakmának tekintő munkatársak együttese: ez a GastroGuide.hu – így tervezzük, így indítjuk.

És még annyi: éppen azért, mert a lehetséges és célul kitűzött objektív szakmai és kritikai szemléleten túl létezik egy mélyen személyes vonatkozása is a kulináris kultúrában való megmerítkezésnek: nyílt felületet szeretnénk adni az oldalon mások véleményének is. És nem pusztán a látszat kedvéért, hanem azért, hogy folyamatosan megismerkedhessünk és ütköztethessük az eltérő véleményeket, benyomásokat és, hogy egy percig se gondolhassa senki, hogy megmondó pozíciót tulajdonítanánk magunknak.

Remélem, velünk tartotok.

Vajda Pierre

 

 

Írjon véleményt