Tudta? – Hamburgerológia kezdőknek és haladóknak

A hamburger, a korábban lenézett húspogácsa, amit a gyorséttermi életérzéssel és minőséggel azonosítottak, mára beköltözött a puccos éttermekbe, sőt a fine dining papjai is megmerítik kényes kezeiket a darált húsban. Közben kiderült, hogy a legnemesebb és legdrágább húsok is szolgálhatnak hamburger alapul, sőt. Igaz, hogy már nem csak szarvasmarha eredetű lehet a húspogácsa, hanem készülhet sertésből is, ebben az esetben persze mangalica, amely gazdag zsírtartalma miatt is igen alkalmas alapanyag. Ahogy a McDonalds a vendéglátás indusztrializált reformációját hirdette és honosította meg nem kis sikerrel, úgy próbálkozik most az ellenreformáció, hogy visszahódítsa a darált húst, és saját céljaira fordítsa.

A hamburger eredeti hazája: Amerika?

Valóságos háború dúlt nem is oly rég Amerika államai közt, hogy az emblematikus húspogácsa: a híres-neves hamburger, honnan is származik, melyik állam vallhatja magáénak a dicsőséget, hogy ott született meg a darált húsból készült pogácsa, amiből milliárdokat adnak el a világon és USA-szerte. Ennek egyik legabszurdabb fordulata az volt, amikor Betty Brown, a texasi képviselőház képviselője, el akart fogadtatni egy törvényjavaslatot, amelyben rögzítik, hogy a texasi Athén városa a hamburger igazi szülőhazája. Gondolnánk, hogy a józan életű képviselők esetleg jót nevettek a javaslaton, aztán napirendre tértek felette, de nem így történt: Betty Brown „A hamburger eredeti hazája” című törvényjavaslata ellenszavazat nélkül átment a texasi képviselőházon 2007 március 22.-én.

Nyilván Betty Brown és képviselőtársai nem tudtak arról, hogy Charlie Nagreen (1870-1951) már 15 évesen 1885-ben húsgombócokat árusított a seymouri vásáron. Egy 1947-ből származó újságcikk azt állítja, hogy: „1885 környékén a darált húsból készült pogácsákat húsgombócoknak hívták” és ez a bizonyos Nagreen azt állítja, hogy ő adta a „hamburger” nevet ezeknek a gombócoknak. Emiatt őt magát is „Hamburger Charlie”- ként emlegették.

Fotó: www.homeofthehamburger.org

Fotó: www.homeofthehamburger.org

1997. január 30-án a wisconsini közgyűlés kibocsátott egy közös nyilatkozatot Tom Nelson képviselő szorgalmazására, amelyben deklarálják, hogy Seymour városa a hamburger szülőhelye.
Ennek ellentmondani látszik, hogy a new haveni Louis’s Lunch weboldala szerint az eredeti hamburger Connecticut-ból származik: Az 1900-as évek elején egy szép napon egy úriember nagy sietősen betért a new haveni kis büfébe és olyan ételt kért, amit még sietve, elmentében meg tud enni. Louis Lassen a tulajdonos hirtelenjében összedobott két szelet kenyér között egy sült fasírtszerűséget és útjára engedte a vendéget, és ezzel a történet szerint megszületett Amerika első hamburgere.”
Bár más vélemények szerint a marhahúst két tószt között, lehetőség szerint sajttal, paradicsommal és/vagy hagymával, de határozottan ketchup nélkül árusító vendéglő terméke nem lehet hamburger: „az említett étteremben grillezett, darált húsból készülő húspogácsát egy tószt kenyéren adták. Egy ilyen szendvics úgy történelmileg, mint szemantikailag nem lehet hamburger” – írja egy szakértő. Püff neki.

Fotó: www.louislunch.com

Fotó: www.louislunch.com

A németek beelőznek

Persze németországi Hamburg városa versenghet a legnagyobb eséllyel és valószínűséggel a „hamburger” születésének helyszínéért. Feltehetően a német emigránsok vihették magukkal a receptet Amerikába. A Hamburg – America Line hajózási társaság tömegével vitte a kivándorlókat az ígéret földjére, már 1848-tól, és a legenda szerint már az első úton, a fedélzeten kapható volt a hamburger. Egy biztos, hogy az első említés, amely marhahúsként jelölte a hamburgi húst már a korai 1840-es évekre tehető.
1870-ben a New York Times ír a „hamburg steak”-ről, ami már akkor híres volt. Az 1873-as NY Times azt írja, hogy: egyszerű marhahús, ami attól puha, hogy át van darálva és az így kapott húst határozott formába préselik.
Az 1883-as New York Sun így ír róla: “az a lapos, barnás hús pogácsa a tányéron, az egy „hamburg steak”, az emberek hamburgernek nevezik. Nyers marhából készül, össze van keverve hagymával, különböző fűszerekkel és nagyon ízletes” 
Szóval a „hamburger” elnevezés legalább 1883 óta létezhetett, korábban, mint ez egyéb említések és kisajátítások.

Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia

Írjon véleményt