A forralt bor, ahogy mi szeretjük

Nincs mese, megkezdődött az igazi karácsonyi őrület, minden helyen, ahol vásárolni lehet, hegyekben áll az embertömeg, és ez még csak fokozódni fog, hiszen épp három hét van hátra karácsonyig, addig bőven lehet fokozódni, határ a csillagos, csendes éj.

A tökéletes forralt bor nyomában 

Vannak dolgok, amik oly szorosan tartoznak ehhez az ünnephez, mint… Mint mi? Mint fényhez az árnyék, ez jutott eszembe, de ilyen blődséget már csak nem írok le! Tehát vannak dolgok, amelyek nélkül az ünnepek elképzelhetetlenek, kinek a bejgli, a pulyka, a hal, a töltött káposzta, és persze egyénileg folytatható a sor.
Nekem például attól is, hogy karácsonyi vásárokban múlatom az időt, kockásra fagyok mindig – kivéve az idei első vásározást, amikor hét ágra sütött a nap, és tavasz volt konkrétan -, ilyenkor fázósan el is ballagok az illat után, hogy felleljem a forralt boros standot, hogy aztán morogva ott is hagyjam anélkül, hogy bort vettem volna. Nagyon remélem, hogy akik e cikket olvassák, nemcsak ezekből a vásárokból merítenek ismereteket a forralt borra vonatkozólag, mert ki kell ábrándítsak mindenkit, ezeknek a méregdrága löttyöknek viszonylag kevés a bortartalma, annak a minősége is megkérdőjelezhető, viszont ami volt nekik, azt a reggel óta tartó melegítésben már réges-rég elveszítették párolgás útján, és azt is el kell mondanom, hogy még a jobb helyek is gazdagon öntik az üstbe a gyümölcsteát, amivel dúsítják a „forralt bort”. No, a forralt bor nem ilyen vásári holmi, az biztos.

forralt_bor_NYITO

Készítsük el házilag!

A forralt borhoz hideg kell, amit a meleg szobából nézünk, mintha nem is azon a bolygón lennénk, ahol az a hideg van, ideális esetben kandalló is kellene, de az keveseknek adatik meg, fűszerek kellenek, jó minőségű bor kell, és persze a jó társaság sem árt. De a forralt bor épp az a kategória, amit egyedül is kiválóan lehet élvezni, ha úgy hozza az élet. Nem írom le a forralt bor történetét, hogy már a régi rómaiak is – pedig de! -, lássunk inkább három receptet, amiből az egyik alkoholmentes lesz, bármekkora anakronizmus is ez, hiszen élnek közöttünk olyanok, akik különböző okokból nem fogyaszthatnak alkoholt, de attól még nekik is jár a forralt borozás élménye. A legfontosabb tudnivaló a forralt borról, hogy ócska lőréből ócska forralt bor keletkezik, kár is erre pazarolni az időt.

Narancsos forralt bor

Hozzávalók:
7,5 dl vörösbor
15 dkg kristálycukor
2 dl frissen facsart, leszűrt narancslé
a kifacsart narancsok lereszelt héja
egy evőkanál gyümölcstea
1 db csillagánizs
2 rúd fahéj
6 szem szegfűszeg
frissen őrölt szerecsendió ízlés szerint
1 késhegynyi őrölt gyömbér

Elkészítés:
Egy kevés vörösbort forraljunk fel, oldjuk fel benne a kristálycukrot, tegyük a szirupba a fűszereket, a gyümölcsteát, és amikor már jó sűrű a szirup, öntsük hozzá a maradék borhoz, amibe öntsük bele a narancslevet is. Főzzük néhány percig, de ne forraljuk fel, különben az alkohol elpárolog belőle.

forralt_bor_5

Narancslikőrös forralt bor

Hozzávalók:

7,5 dl vörösbor
0,5 dl méz
5 dl cider
0,5 dl Grand Marnier
1 narancs
3-4 db fahéj rúd
5 szem szegfűszeg

Elkészítés:
A hozzávalókat öntsük egy rozsdamentes edénybe, hevítsük forráspontig, majd főzzük tíz percig alacsonyabb lángon.

Alkoholmentes forró ital

Hozzávalók:

1 l piros szőlőlé
2,5 dl narancslé
2,5 dl víz
0,5 dl citromlé
10 dkg kristálycukor
3 rúd fahéj
egy csipet őrölt gyömbér
5 szem szegfűszeg
egy kevés őrölt szerecsendió

Elkészítése ugyanolyan módon történik, mint az előző receptnél.

Írjon véleményt