Mámoros és varázslatos alkoholmentes koktélok – 5 szuper tipp

Számos kutatás és piaci elemzés beszél arról, hogy decemberben megugrik az alkoholfogyasztási hajlandóság, amiben természetesen a média is megtámogat bennünket. Céges bulik, karácsony a barátoknál, az ünnepi, családi reggeli-ebéd-vacsora, a vegyél még egyet és a kérsz-e még egy pohárral szinte elhomályosítja december második felét.

A szemléletformáló száraz novembert követő december önkéntelenül is a kihagyott novemberi pohárkák pótlása felé sodorhatja az embert. Hogy érzik majd magukat azok, akik egy merészet gondolva kipróbálják a száraz decembert is? Ilyen szempontból kétségtelenül ez a legnehezebb periódusa az évnek, szóval, aki így dönt, az nem kritikát, hanem elismerést érdemel. Megszaporodhatnak azonban a kérdések, amit már láthatóan nehezen tesznek fel a környezetünkben lévők, de a kíváncsiság általában túlnő a kényelmetlen helyzeten. Tulajdonképpen, miért is nem iszol?

Ürügy a nem ivásra

Ez az a kérdés, amire biztos készülni kell. Az elsőre az ember még boldogan válaszol, a másodikra is, a harmadiknál már rövidül a sztori, a negyediknél pedig jöhet a bocs, mosdóba kell mennem. Mégis mi képezhet hivatkozási alapot, ha már mindenképp magyarázatra szorul a helyzet.

  1. Gyerekvállalás – ez nem biztos, hogy az a szituáció, amibe mindenki feltétel nélkül, boldogan képzeli bele magát, pláne hirtelen, az egész, huszonnyolc fős család előtt.
  2. A másnapok gondolatától is megőrültél, nemhogy ismét belesodord magad. Vállalható érv, amit – ha valaki életében legalább egyszer volt nagyon másnapos – pontosan meg is ért.
  3. Detox kúra. Megkérdőjelezhetetlen koncepció, hiszen az egészség mindennél fontosabb. Korra, nemre való tekintet nélkül.

KL_Alkoholmentes_italok_01

Alkoholmentes, pont mint az eredeti

Természetesen nem várható el minden karácsonyi parti vagy vacsora szervezőjétől, hogy a 4-5 fogásos menü mellé még alkoholmentes koktélokat is gyártson, pláne hogy ez nincs is benne az általános szokásvilágunkban. 
Remek áthidaló megoldást jelentenek azonban, és nem utolsó sorban még az ilyenkor látványosan unatkozó (vagy telefonozó) tinédzserek is megőrülnek érte. Pláne, ha ugyanolyan pohárban szolgáljuk fel, mint alkoholos társaikat. Koktéljainkat számos formában tálalhatjuk, az egyszerű limonádéktól a tea és/vagy gyümölcslé alapú puncsokig. Amennyiben „non-drinker” vendégeket várunk, készülhetünk több variációval is, hiszen egyféle italt kortyolgatni egész este nem feltétlenül izgalmas. Néhány rendhagyó üdítő indulásnak nem rossz. A Fentimans Rose lemonade például nemcsak finom, de csinos is. Halvány rózsaszín színe és mérsékelten rózsás, citrusos íze bolgár rózsaeszenciának köszönhető, szénsavas volta miatt azonban inkább frissítő, mint nehéz. A megszokott gyümölcslevek sorát remekül egészítheti ki a Rubyred cranberry (vörös tőzegáfonya) vagy Blueberry (kék áfonya) itala, amely nemcsak ízletes, hanem egészséges választás is. Mozdulhatunk fűszeresebb irányba is, amiben a különböző márkájú gyömbérsörök vagy akár a Fever Tree elderflower tonikja, igen, bodzás tonikja lehet segítségünkre.

Fűszerekben sincs hiány ebben a periódusban a konyhákban, formájuk szinte mindegy is, bármelyik felhasználható az italainkban, mindegy hogy szárított, porított vagy friss.
Rögtön itt van például a rozmaring, citrusokkal kombinálva remek frissítő ital készíthető belőle.

KL_Alkoholmentes_italok_CitrusRozmaringPezsgo

Citrusos, rozmaringos pezsegő

Citrusos – rozmaringos pezsegő 4 főre

2 citrom
1 narancs
2 ág friss rozmaring
cukorszirup ízlés szerint, egyébként kb 40-50 ml
szóda vagy szénsavas ásványvíz

Karikázzuk fel a citrusokat, majd jól törjük meg a karikákat a rozmaringgal együtt. Töltsük rá a cukrot majd jéggel alaposan shakeljük át. Szűrjük a citrusos, rozmaringos eszenciát fehérboros poharakba és töltsünk rá szódát. Pár darab jégkocka a poharakba és díszítsük citromkarikával, friss rozmaringággal.

KL_Alkoholmentes_italok_ForraltBor

Alkoholmentes forralt bor

Alkoholmentes forralt bor (pohárnagyságtól függően 8-10 adag)

1 liter almalé
1 liter vörösáfonyalé
2 kisebb rúd fahéj
1 citrom
1 narancs
10 db szegfűszeg
3 szem csillagánizs
ízlés szerint méz

A leveket, a citrusokat megpucolva, gerezdekre szedve, illetve a fűszereket öntsük egy lábosba, majd melegítsük kb. 15-20 percig, de ne forraljuk. Ha elég fűszeresnek érezzük levehető, szervírozható.
Titok a tarsolyból: amennyiben dobunk bele pár szem borókabogyót, jellegzetes gines aromákat jeleníthetünk meg benne. Absztinens gin-rajongóknak feltétlenül ajánlott!

KL_Alkoholmentes_italok_MintyCrush

Minty Crush

Minty crush

6-8 mentalevél
15 ml lime friss leve
10 ml méz
5 ml grenadine
1 dl pink grapefruit lé

Az összetevőket koktélshakerben rázzuk össze majd szűrjük tört jéggel telt pohárba. Dísze grapefruit szelet és mentacsúcs lehet. (Amennyiben 18+ az italunk, vodka remekül passzol hozzá.)

KL_Alkoholmentes_italok_PapaNoelPunch

Papa Noel punch

Papa Noel punch 4 főre

6 db Dilmah Spicy berry teafilter 8 dl forró vízben áztatva, amíg ki nem hül.
20 ml citromlé
60 ml vörösbor szirup
2 csipet só

Puncsos tálba keverjük jól át össze az összetevőket, ha lehetőség van rá swizzle stickkel, ha nincs, habverővel. Jeget a poharakba tegyünk felszolgáláskor.
Titok a tarsolyból: A vörösbor szirup készítése egyáltalán nem bonyolult. Száraz tanninos vörösbort ugyanannyi cukorral és fűszerekkel 15-20 percig főzünk: 7-8 szegfűszeg, 5-6 szegfűbors, 8-10 szem fekete bors, 3 db csillagánizs, 2-3 szem zöld cardamom mag, 2 db kicsi fahéjrúd. Ez a fűszermennyiség 3 dl bort ízesít megfelelően.

KL_Alkoholmentes_italok_TropicalPunch

Alkoholmentes Tropical puncs

Alkoholmentes Tropical puncs (pohárnagyságtól függően 8-10 adag)

1 liter ananászlé
0,5 liter sárgabarack nektár
0,5 liter kókusztej
100 ml kókuszszirup
ízlés szerint sűrített tej

Öntsük puncsos tálba az összetevőket és jól keverjük át. Hagyjuk állni hűtőben, két órát szervírozás előtt.
Titok a tarsolyból: ananászkockák, kókuszchips, mandarin cikkek tehetik ezt a puncsot még tartalmasabbá.

KL_Alkoholmentes_italok_AmericanLemonade

American Lemonade

American Lemonade by Aczél Miksa, 1899

Ez a limonádérecept a Magyarországon megjelent első koktélkönyvből származik. Csendes, visszafogott és szelíd formája a limonádé alkoholos változatának. Eredeti leírása a következőképp hangzik:

„A poharat megtöltjük egészen apró jéggel, teszünk hozzá két kávéskanál czukorport,1 egész czitrom levét, feltöltjük szikvízzel, jól felkavarjuk, díszítjük egy szeletke czitrommal, pár csepp vörös portóbort fecskendezünk az ital tetejébe s szalmaszállal felszolgáljuk.”

Tökéletes limonádérecept egyébként, és ha nincs kéznél portói, néhány csepp testesebb vörösborral kiváltható.

Mi történik, ha az ünneplés hevében mégis elcsábulunk? Természetesen ez mindenkinek saját döntése. A kevesebb, de jó minőségű ital mindig, minden esetben jobb választás, mint az olcsó mértéktelen fogyasztása. Másrészt karácsonykor az idősebb és a felcseperedő generációk egy asztalnál foglalnak helyet és nem mindegy, hogy a szépen megterített asztalon milyen üvegek sorakoznak. Ne felejtsük, az italozásban megjelenő habitus nemcsak genetika, hanem nagyrészt szocializáció és tanulás eredménye. Egyszóval, nemcsak saját érdekünk jó példával járni.

Írjon véleményt