10 szuperegeszséges alapanyag – Adj neki!

A gyógyszerek elterjedése előtt az emberek sokkal jobban ismerték a különböző gyógynövényeket és azok jótékony hatásait. Persze örülünk neki, hogy könnyen hozzájuthatunk a különböző gyógyszerekhez, de bizonyos esetekben, amíg nem feltétlenül szükséges, ne rohanjunk rögtön a patikába. A gyógyhatású növények használhatók az immunrendszer erősítésére és a betegségek megelőzésére, sokszor pedig a leküzdésükben is a segítségünkre lehetnek. Mellékhatásuk pedig, ha van egyáltalán, közel sem olyan erőteljesek, mint a gyógyszerek esetében. Következzék tíz remek példa erre:

Aloe vera

Nem véletlenül ez az egyik legismertebb gyógyhatású növény. Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, gombaölő, antibiotikus hatású, hogy erényei közül csak néhányat említsünk. A növényt könnyű otthonra beszerezni, de a boltokban is kapható rengeteg olyan termék, amely tartalmaz aloe verát. A belőle kivont gél alkalmazható külsőleg és belsőleg is.

gyogynovenyek_aloe_vera

Astragalus

Az astragalust, más néven kínai csüdfű, már évszázadok óta alkalmazzák a keleti orvoslásban. Elsősorban immunerősítő hatásáról híres. Ha valaki influenzás vagy megfázott, próbálja a szárított leveléből vagy gyökeréből főzött teával kúrálni magát.

Macskakarom

Ez a helyes kis sárga virág segít levinni a vérnyomást és vizelethajtóként is jól működik. Sőt, fogyasztása még a tumorsejtek pusztítását is elősegítheti. Ízületi gyulladásban szenvedőknek ajánlott, hiszen csillapítja az ezzel járó fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatással bír.

Echinacea

Sok háztartásban vetik be az echinaceát már a megfázás első jeleinek mutatkozásakor. Felső légúti megbetegedések kezelésére vagy megelőzésére is ajánlott alkalmazni, akár gargalizálni is érdemes vele.
Elősegíti az ekcéma vagy herpesz eltüntetését, de a méhcsípésekre és égési sérülésekre is jótékony hatással van.

gyogynovenyek_echinacea

Fekete bodza

A fekete bodza igazán sokoldalú gyógynövény: erősíti az immunrendszert, segít a gyulladások és a láz csökkentésében, nyugtatja a légutakat, ráadásul erőteljes antioxidáns is. A cinkkel együtt, ketten remek csapatot alkotnak a vírusok ellen. Influenza esetén megakadályozza, hogy a vírus a sejtekhez tapadjon, így lerövidíti a betegség időtartamát és csökkenti annak intenzitását.
Nem mellékes, hogy nagyon finom gyümölcs, amiből készíthetünk szörpöt vagy szirupot is.

Ginseng

A ginseng leginkább ismert tulajdonsága, hogy segít leküzdeni a gyengeség és fáradtság érzését, és rengeteg energiát ad. De ezen kívül más előnyei is vannak, használható például a hörgőket érintő betegségek kezelésére, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így ízületi betegségek esetén is bevethető.

Izsóp

Az izsóp virágát sokan vízbe áztatják, majd köptetőként használják. De hasznos lehet asztma vagy ízületi gyulladás esetén is, valamint a sebgyógyulást is elősegíti. Beszerezhető szárítva, oldat, tabletta vagy kapszula formában, de a legtöbben teaként, forró vízbe áztatva fogyasztják.

gyogynovenyek_izsop

Édesgyökér

Számos jó tulajdonsággal bír: segít a fekélyek kezelésében és kialakulásuk megelőzésében, a vastagbél kitisztításában, a koleszterinszint csökkentésében, az imunnitás fokozásában, de jó gyomorégésre és emésztési zavarokra is. Édes ízét egy benne lévő vegyület, a glycyrrhizin okozza, amely körülbelül ötvenszer édesebb, mint a cukor, így a gyerekek is biztosan szívesen fogyasztják.

Csalán

Bár a legtöbben nem lelkesedünk kifejezetten a csalánért – hiszen a neve hallatán egyből a csípésére asszociálunk – ennek a gyógynövénynek bőven vannak jó tulajdonságai is, amik miatt érdemes lehet újraértelmezni a hozzá fűződő viszonyunkat. Ezek közül a legfontosabb, hogy természetes alternatívát kínál allergia vagy szénanátha ellen az antihisztaminok szedésére, amelyek csak tünetileg kezelik az allergiát, ráadásul gyengítik az immunrendszert. Ha valaki valamilyen szezonális allergiában szenved, ajánlott a csalántea rendszeres fogyasztása.

Orbáncfű

Ezt a természetes antidepresszánst némely országban enyhe depresszió kezelésére is felírják, elsősorban gyerekek és kamaszok számára. Kutatások azt bizonyítják, hogy van annyira hatásos, mint az orvosok által felírt egyéb antidepresszánsok, viszont a szedésének kevesebb a mellékhatása. Ezen kívül pedig fájdalomcsillapítóként is funkcionálhat idegi fájdalom esetén.

Forrás: dummies.com

Írjon véleményt