Le a tabukkal! – Van jó húsgolyó-recept!

Az etióp-származású Marcus Samuelsson Svédországban nőtt fel, majd New York-ban vált elismert séffé. Ételeiben Afrika, Európa és Amerika gasztronómiáját ötvözi. Ez a recept, amelyet még a nagymamájától tanult, felkerült londoni étterme étlapjára is.

Fotó: www.today.com

Fotó: www.today.com

Hozzávalók 4-6 fő részére:

A lekvárhoz (kb. 650g lesz)

100 g vörösáfonya
450 g cukor
950 ml víz

A savanyú uborkához

1 db kígyóuborka
1 ek tengeri só
360 ml víz
120 ml fehérborecet
225 g cukor
1 babérlevél
2 szem szegfűbors

A húsgolyóhoz

60 g száraz kenyérmorzsa
60 ml zsíros tejszín
1 db közepes méretű lilahagyma, finomra aprítva
2 ek olívaolaj
225 g darált marhahús
225 g darált borjúhús
225 g darált sertéshús
2 ek méz
1 db tojás
1½ ek só
½ ek feketebors
3 ek sózatlan vaj

A mártáshoz

480ml csirkehúsleves alaplé
120ml zsíros tejszín
165g a vörösáfonya lekvárból
2 ek a savanyú uborka levéből
½ ek só
2 tk feketebors

A párolt káposztához

225g szalonna, kockára vágva
100g hagyma, vékonyra szeletelve
75g sárgarépa, vékonyra szeletelve
300g lilakáposzta, vékonyra szeletelve
300g fehérkáposzta, vékonyra szeletelve
60ml almaecet
1 ek só
2 ek feketebors

(Fotó: www.startribune.com)

Elkészítés

A lekvárhoz forraljuk fel a hozzávalókat, majd alacsony lángon pároljuk őket, amíg a keverék szirupos állagúvá nem sűrűsödik. Majd tegyük félre hűlni.
Az uborkát szeleteljük fel minél vékonyabbra. Tegyük egy szűrőbe, sózzuk és hagyjuk állni kb. félórát.
Közben forraljuk fel a vizet az ecettel, a cukorral, a babérlevéllel és a szegfűborssal együtt egy közepes méretű edényben, majd tegyük félre ezt is, amíg kihűl.
Mossuk le az uborkáról a sót, és préseljünk ki belőle annyi nedvességet, amennyit csak tudunk. Tegyük az ecetes vízbe, fedjük le, és tegyük a hűtőbe 3-6 órára.

A húsgolyóhoz a kenyérmorzsát áztassuk be a tejszínbe. Egy serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a hagymát az olajban, amíg megpuhul. Ehhez kb. 5 perc kell, utána vegyük le a tűzről.
Kézzel dolgozzuk össze a háromféle darált húst a mézzel, a hagymával és a tojással egy nagy tálban. Sóval, borssal ízesítsük, majd adjuk hozzá a morzsát is. Benedvesített kézzel formáljunk belőle golflabda méretű fasírtokat, és helyezzük őket egy kissé bevizezett tálba. Körülbelül 24 db húsgolyót lesz belőle.
Egy nagyméretű serpenyőben olvasszuk meg a vajat közepesen magas hőmérsékleten. Ebben kb. 7 perc alatt süssük ki a fasírtokat, gyakran forgatva őket. Ügyeljünk rá, hogy minden oldalukon egyenletesen megpiruljanak. Szedjük ki egy tálba, és tegyünk félre egy evőkanál zsiradékot a serpenyőből a szószhoz.
Ehhez adjuk hozzá az alaplevet, a tejszínt, a lekvárt és két evőkanálnyit az uborka levéből. Addig melegítsük, amíg gyöngyözni kezd, hagyjuk besűrűsödni, majd ízlés szerint fűszerezzük. Tegyük vissza a szószba a húsgolyókat is, és kis lángon főzzük még 5 percig.
A párolt káposztához, melegítsük a szalonnát közepes lángon, amíg a zsíros részei kifehérednek. Ekkor adjuk hozzá a hagymát és a répát, és melegítsük kb. 10 percig. Mehet bele a káposzta, ezt főzzük addig, amíg megpuhul, végül pedig kerüljön bele az ecet, a só és a bors.
Tálaláskor szedjük ki a káposztát egy tányérra, erre jöhetnek a húsgolyók. Kanalazzunk egy kis szószt a húsra, és szolgáljuk fel mellé a lekvárt és a savanyú uborkát is.

Forrás: The Guardian

A  nyitókép a www.chimeraobscura.com oldalról származik.

Írjon véleményt