Egész évben San Sabastian – 10 téma, amiről a séfek beszélnek

Márciusban rendezték meg tízedik alkalommal a Diálogos de Cocina (Beszélgetések a konyhában) elnevezésű szimpóziumot San Sebastianban. A kétévente megtartott rendezvény során séfek, írók, filozófusok és vállalkozók osztják meg a gondolataikat a különböző gasztronómiai kérdésekkel kapcsolatban, barátságos hangulatú beszélgetések keretében. A San Sebastian-i Mugaritz étterem és a Baszk Kulináris Centrum együttműködésével létrejött esemény idén a technológiák és a tudás megosztásának jelentőségére fókuszált a gasztronómia jövőjével kapcsolatban. A Fine Dining Lovers összegyűjtötte az eseménysorozat tíz legemlékezetesebb programját, így mi is kaphatunk egy kis ízelítőt a legizgalmasabb beszélgetésekből.

1. Vissza az alapokhoz

Néhányan a világ legjobb és leginnovatívabb séfjei közül (mint például Joan Roca, Juan Mari Arzak és Dominique Crenn) összegyűltek, hogy olyan alapvető fogalmakat vitassanak meg, mint séf, étterem vagy éppen maga az étel. Ahogy a séf – és a rendezvény egyik szervezője – Andoni Luis Aduriz is hangsúlyozta: „Ezek egyszerű kérdések, amelyekre azonban nagyon nehéz választ találni.”

2. Betegesen egészséges

Az író Steven Poole és az újságíró Bee Wilson az orthorexiáról tartott előadást, ami az egészséges táplálkozással való kényszeres megszállottságot jelenti.

3. Ízlések és pofonok

A Gourmet magazin korábbi főszerkesztője Ruth Reichl arra kérte a hallgatóságot, hogy ne bánjanak leereszkedően azokkal, akik más szokások szerint étkeznek, mint ők.

4. Chef’s Table

Dominique Crenn érzelmes előadásában arról mesélt, hogy miért vállalta el a megjelenést a Netflix gasztronómiai sorozatában, a Chef’s Table-ben. Amellett, hogy bebiztosítsa a saját vállalkozását, az is nagy motivációt jelentett számára, hogy rengeteg e-mailt kapott, olyanoktól, akiket az ő személyes története inspirált – köztük olyanokat is, akik gyógyíthatatlan betegségekkel küzdenek.

Basque Culinary Center

5. A Topa csak a kezdet

Andoni Luis Aduriz új San Sabastian-i étterme, a Topa egy izgalmas új vállalkozás: a baszk gasztronómiát ötvözi Latin-Amerika ízvilágával. Ha a Topa sikeres lesz, a séfnek nagy tervei vannak ezzel a koncepcióval nemzetközi szinten is.

6. A hely szelleme

A résztvevő séfek a helyhez/ételhez kapcsolódó sztori jelentőségét hangsúlyozták ezen a beszélgetésen. Annyira fontosnak tartják, mintha ez lenne „a hatodik íz”.

7. Az íz zsarnoksága

A helyi Mugaritz séfje, Dani Lasa szenvedélyes beszédet tartott arról a jelenségről, amit ő „az élvezet, íz és ízlés diktatúrájának” nevez. „Nem igazán érdekel, hogy az embereknek ízlik-e, amit felszolgálunk nekik. Nem kell, hogy finom legyen az étel, csak az számít, hogy legyen értelme” – fejtette ki meglehetősen szélsőséges álláspontját.

8. Mit jelent séfnek lenni?

A séf az, aki másokat etet, egy művész vagy egy márka, esetleg mindhárom egyszerre? Ezt a kérdést tárgyalták a meghívott vendégek, köztük Andoni Luis Aduriz, Juan Mari Arzak és a mexikói Mertoro séfje, Jair Tellez.

9. Társadalmi felelőtlenség?

Az író Martín Caparrós az olyan projektek „sötét oldalára” hívta fel a figyelmet, amelyek során a séfek a rászorulókat maradékok felhasználásával juttatják ételhez. Az előadó szerint ezek a kezdeményezések csak arra szolgálnak, hogy a sikeres séfek valahogy kompenzálhassák a saját etikai dilemmáikat.

10. A mályvacukor-padló

A látogatók megtekinthettek egy videó-installációt is, amelyet a készítők Kiss my Kiss névre kereszteltek. Az érdeklődők a padló illatát már akkor érezhették, mielőtt ráléptek volna, hiszen azt rózsaszín mályvacukorral fedték be. Elsőre talán ínycsiklandozó élménynek hangzik, de gondoljunk csak bele, hogy nézhetett ki a ragacsos padló, miután már jó páran végig mentek rajta. Ezt az édességet nem kóstolnánk meg.

Forrás: Fine Dining Lovers

A képek a Diálogos de Cocina Facebook oldaláról származnak.

Írjon véleményt